GevMin Wiels in RMR niet betrouwbaar

WILLEMSTAD – In de aanloop naar de begrotingsbehandelingen komende week vraagt Van Raak ook aandacht voor de rol van de Gevolmachtigde ministers in de Rijksministerraad (RMR). Ons Koninkrijk heeft een RMR, onder voorzitterschap van onze premier. Daarin zitten ook Gevolmachtigde ministers van de andere landen.

Advertentie

SP Tweede Kamerlid van Koninkrijksrelaties Ronald van Raak voorschot op behandeling begroting Koninkrijksrelaties

SP Tweede Kamerlid van Koninkrijksrelaties Ronald van Raak
voorschot op behandeling
begroting Koninkrijksrelaties

“Klopt mijn inschatting dat de voorzitter geen screening kan doen naar die ministers? Het kan toch niet dat de eilanden mensen sturen die wij niet kunnen vertrouwen?”

De Gevolmachtigde minister van Curaçao, Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano), heeft fraude gepleegd met haar cv en vriendjespolitiek bedreven bij het Curaçaohuis in Den Haag. De SP’- er wil weten of minister Plasterk ook bekend is met de ‘fraude die zou hebben gepleegd met valse facturen’.

,,Deze Gevolmachtigde minister zei dat zij is gescreend door de AIVD. Kan de minister bevestigen dat dit niet het geval is? Dat zij de zaak blijft bedriegen? Is de Rijksministerraad bereid onderzoek te doen naar de integriteit van de Gevolmachtigde minister van Curaçao?”

Op Bonaire zijn naar de mening van Van Raak wel politici juist te veel in de gaten gehouden, zelfs door de AVID. Hij wil van de Nederlandse regering weten of deze destijds heeft gehandeld tegen de toenmalige wetten ‘terwijl ik deze minister eerder in de Tweede Kamer heb horen zeggen dat de AIVD zich altijd aan de wet houdt’? Deze spionage laat volgens de parlementariër in ieder geval zien ‘hoe ziek de verhoudingen zijn in het Koninkrijk’.,,Dat ook de Nederlandse regering alle vertrouwen in de bestuurders op de eilanden heeft verloren.”

Nederland heeft naar het oordeel van het SP-Kamerlid in aanloop naar 10-10-’10 grote fouten gemaakt.

,,We hebben nieuwe landen gemaakt, zonder de verantwoordelijkheden helder te maken, zonder het Statuut aan te passen. Steeds meer mensen op de eilanden leven in diepe armoede en kunnen nauwelijks rond komen. Terwijl rijke buitenlanders steeds rijker worden en steeds harder profiteren. En de onderwereld steeds meer boven komt en steeds meer infiltreert in het bestuur. Ik vraag de minister: gaan we onze verantwoordelijkheid nemen en ingrijpen, of laten we het Koninkrijk verder uit elkaar vallen?”

10 Oktober 2010 moest een nieuw begin zijn voor het Koninkrijk, maar Van Raak ziet het vooral als het begin van het einde. Al voor die tijd hadden zijn SP en de huidige regeringspartij VVD van premier Mark Rutte ‘een beter alternatief’: een gemenebest van onafhankelijke landen.

,,Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten werken nauw samen, maar zijn niet meer verantwoordelijk voor elkaar. Geen Koninkrijk waarin Nederland moet optreden als een bovenmeester, maar een gemenebest op basis van gelijkwaardigheid, waarin we elkaar kunnen steunen en verder kunnen helpen.”

Binnenkort worden de nieuwe staatkundige verhoudingen geëvalueerd. Van Raak wil de komende week weten of minister Plasterk kan toezeggen dat ook het gemenebest één van de opties is voor de toekomst.

Advertentie

Bron: Antilliaans Dagblad en vervolg van artikel Wantrouwen onderling erg groot

Recente berichtgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *