Gezonken schip in Spaanse Water wacht op berging

Van de Windsong zijn nu slechts de twee masten nog zichtbaar.

WILLEMSTAD — Het is een vreemd gezicht: twee masten die uit het water steken. Menig booteigenaar heeft dit in het Spaanse Water kunnen aanschouwen. De plek is met twee gele floaters (drijvers) gemarkeerd. De 65-voet lange tweemaster, de Windsong (inofficiele naam Seven Seas) met nummer NC- 515, is vorige maand door overvloedige regenval en sterke westenwind gekapseisd en gezonken.

In dit soort gevallen draagt de eigenaar de verantwoordelijkheid voor de berging van het schip.

“De contacten met de eigenaar zijn reeds gelegd en het is nu dus wachten op de berging”

, aldus de havenmeester Marlon Laroche.
Hij zegt dat het ook vaak voorkomt dat er boten zinken waarvan men de eigenaar niet kan traceren, wat vervolgens veel overlast en onkosten voor de havenautoriteiten oplevert.

“Gelukkig is daar in dit geval geen sprake van.”

De Haven Veiligheid Inspectie (HVI) is reeds in overleg met de eigenaar van het gezonken zeiljacht en heeft de felgekleurde floaters aangebracht om het vaarverkeer op de bijzondere situatie attent te maken.
Vanwege de omvang van het zeiljacht zijn er voor de berging grote luchtzakken nodig, die, eenmaal met lucht gevuld, het vaartuig weer naar het wateroppervlak moeten krijgen.
De eigenaar heeft inmiddels verschillende offertes opgevraagd.
Bij de berging is volgens hem veel luchttoevoer nodig waardoor het wat langer duurt.
Hij is door geïnteresseerden benaderd die het zeiljacht wilden bergen en overkopen.
De eigenaar laat weten dat het zeilschip uiteindelijk is gezonken, omdat hij gedurende de regenperiode geen beschikking had over een dingy (klein vaartuigje) om bij het zeiljacht te komen om het regenwater regelmatig te kunnen wegpompen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *