Gibi’ Joubert neemt afscheid als hoofdofficier van Justitie

WILLEMSTAD — Gilbert ‘Gibi’ Joubert nam afgelopen vrijdag afscheid als hoofdofficier van justitie (HovJ) van Curaçao. Hij gaat van zijn welverdiende pensioen genieten na tien jaar als hoofdofficier te hebben gewerkt. Joubert was de laatste hoofdofficier van de voormalige Antillen en de eerste van Curaçao, na de ontmanteling van de Antillen.

Joubert in gezelschap van de waarnemend gouverneur van der Pluijm-Vrede, de president van het Gemeenschappelijk Hof Lisbeth Hoefdraad en de Procureur-Generaal Dick Piar.

Joubert in gezelschap van de waarnemend gouverneur van der Pluijm-Vrede, de president van het Gemeenschappelijk Hof Lisbeth Hoefdraad en de Procureur-Generaal Dick Piar.

Bij het defungeren van Joubert waren de nieuwe HovJ Heiko de Jong, de waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede, de minister van Justitie Nelson Navarro en de president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie Lisbeth Hoefdraad aanwezig.
Tevens was de procureur-generaal (PG) Dick Piar aanwezig.In een toespraak keek deze laatste terug op leuke en minder leuke tijden tijdens de periode die hij met de ‘hardwerkende’ Joubert had samengewerkt.
Piar wees in zijn toespraak bij de afscheidsreceptie op het feit dat dankzij de inzet van Joubert het Openbaar Ministerie (OM) in de periode dat hij hoofdofficier is geweest, tot drie maal toe werd uitgeroepen tot ‘Organisatie van het Jaar’.

“De kracht van onze organisatie zit in het gegeven dat wij een hecht team vormen van loyale hardwerkende collegae. Gibi is steeds een bindende factor geweest in deze organisatie. Een kundige, loyale, betrouwbare, integere en hardwerkende collega die wij ongetwijfeld zullen missen. Om die reden willen wij hem niet ongemerkt laten gaan.”

Mede om zijn kennis en expertise heeft het OM de minister van Justitie verzocht Joubert te benoemen tot onbezoldigd plaatsvervangend officier van justitie.

“Zolang hij geen met deze functie conflicterende betrekking aanvaardt, hopen wij nog jaren gebruik te mogen maken van zijn kennis en ervaring.”

“It was quite a ride”

Het was voor Joubert zelf een ‘eer en genoegen’ om de Nederlandse Antillen en Curaçao gedurende een periode van meer dan 33 jaar te kunnen dienen.
Eerst als Geschiedenis-leraar, later als historicus werkzaam bij het Nationaal Archief.
Hij vervolgde zijn loopbaan bij Justitie, werd officier van justitie, waarnemend advocaat- generaal en van 2002 tot 2 januari van dit jaar, werkte Joubert als hoofdofficier van de Antillen en Curaçao. Hij bedankte God voor alles, alsmede zijn vrouw en kinderen voor de steun en opbouwende kritieken, maar ook zijn directe en indirecte collega’s en iedereen die een positieve invloed had op zijn carrière.
Als laatste bedankte hij ‘zijn PG’, zoals hij Piar noemde, voor het vertrouwen dat hij de afgelopen jaren heeft mogen ondervinden.

“Shon Dick, it was quite a ride. Masha, masha, masha danki!”

Nadat hij De Jong feliciteerde met zijn benoeming als de nieuwe hoofdofficier, kondigde Joubert zijn nieuwe status als ‘penshionado’ aan, overtuigd van het feit dat

‘The best is yet to come’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *