Godett laakt falsificatie van historie in ‘Tula the Revolt’

Archief foto

Archief foto


WILLEMSTAD — Volgens Anthony Godett, voorzitter van de buitenparlementaire partij Frente Obrero, moeten de regering en het parlement geen precedent scheppen door te beslissen welke films wel gesponsord worden en welke bioscoopvoorstelling gratis te bezoeken is. Dat zegt Godett naar aanleiding van de actie van onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran en minister van Financiën José Jardim om zo’n vijfduizend bioscoopkaarten voor ‘Tula the Revolt’ te sponsoren.

Godett die zich gesterkt ziet in het vernietigende commentaar van de Surinaamse publicist en historicus Sandew Hira op de film over de grote slavenopstand van 1795, vindt het niet opportuun om op dit moment de film gratis beschikbaar te stellen voor een select groepje waardoor de overheid mede-verantwoordelijk is voor de falsificatie en het imago van nationale held Tula.

Hira die onlangs naar aanleiding van de op Curaçao gemaakte bioscoopfilm een column schreef noemde de film ‘a waste of time, a waste of money and a waste of energy’.
Volgens hem komt Tula in de film over als een man zonder ruggengraat, met een onderdanig karakter kortom ‘een lulletje rozenwater’.

Godett vindt daarom dat het ministerie van Onderwijs met een beleid moet komen en moet investeren in de kennis van de lokale geschiedenis op scholen.
Volgens hem ontbreekt dit beleid al verschillende decennia.
Ook pleit hij voor een commissie die van te voren films screent en een oordeel geeft om zo indoctrinatie te voorkomen en vraagt hij voor een publiekelijk debat met historici over de pro’s en contra’s van de film in het kader van de emancipatie en geschiedenis van het Curaçaose volk.

Falsificatie van de lokale geschiedenis zit de politicus heel erg hoog.
In 1995 kwam de documentaire ‘Gritu di un pueblo’ over 30 mei 1969 uit.
De documentaire van John Leerdam laat volgens Godett een verkeerd beeld van de werkelijkheid zien.
In de film onderzoekt Leerdam welke gevoelens ten grondslag lagen aan de gebeurtenissen op 30 mei.
Wilson ‘Papa’ Godett, de vader van de huidige Frente Obrero-voorzitter, was een van de leiders van de opstand die een ommekeer op Curaçao inluidde.

Een Reactie op “Godett laakt falsificatie van historie in ‘Tula the Revolt’

  1. een commissie die van te voren films screent

    Ja de 1e stap naar algehele censuur wordt gezet. Straks ook de boeken, TV programma’s en radio, niet te vergeten het nieuws van de algehele media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *