Goisco en marine op ‘groen’

Willemstad -Het warenhuis Goisco is, samen met de marine, het eerste bedrijf dat is begonnen met wat een experiment genoemd kan worden als het gaat om groene energie en de samenwerking hierin met Aqualectra.

De eerste fase is afgerond, waarbij 504 zonnepanelen op het dak zijn aangebracht die in totaal 102 kilowatt aan stroom opleveren. De panelen zijn echter nog niet operationeel. De investering voor deze fase is een half  miljoen gulden geweest, aldus Elidio da Silva Gois, broer van eigenaar Joël da Silva Gois. De bedoeling is een zes keer zo grote uitbreiding te bereiken, tot een capaciteit van 612 kilowatt opgebracht door maar liefst 4.000 à 5.000 panelen met een investeringswaarde dus van circa 3 miljoen gulden. Ook bij de marine wordt op dit moment gewerkt aan een dergelijk project. Eerdaags zal hier de lancering plaatsvinden van het in gebruik nemen van 200 kilowatt stroom.

De technische details worden uit de doeken gedaan door Guillaume Ramos van het bedrijf Eco Energy dat belast is met de installatie. De energie van Goisco kan nog niet ingezet worden omdat er door Aqualectra aanpassingen gedaan moeten worden om de capaciteit van 1 megawatt in de omgeving te kunnen dragen. Dit is overigens de maximale capaciteit die een bedrijf volgens de nieuwe wetgeving toegestaan is op te brengen.

,,Het is namelijk niet de bedoeling om Aqualectra uit te schakelen”, zo legt Ramos uit. Tot 2030 zal dit bedrijf haar monopoliepositie behouden als het gaat om de verkoop en levering van stroom. De eigen energie wordt opgewekt met de infrastructuur van Aqualectra. Bij bedrijven wordt maandelijks de stand opgenomen.

,,Als je een teveel aan stroom genereert, tikt de stroommeter van Aqualectra af, en als er meer stroom gebruik wordt dan zelf opgewekt, tikt de meter er weer bij. Aan het einde van de maand vindt er een verrekening plaats. Als een bedrijf geld terug krijgt van Aqualectra omdat er meer eigen stroom opgewekt is, dan gebruikt, dan wordt dat vergoed met 42 cent per  kilowattuur”, aldus Ramos.

Huishoudens max 10 kW

Huishoudens mogen in de toekomst maximaal 10 kilowatt aan eigen energie genereren.

 De verrekening met Aqualectra vindt op een andere manier plaats. Ramos legt uit: ,,Er wordt aan het einde van het jaar een balans opgemaakt. Is er sprake van een surplus dan wordt dit vergoed met 40 cent per kilowattuur.”

Volgens de algemene globale berekeningen zijn de investeringen na 5 jaar terugverdiend. Panelen hebben een levensduur van ongeveer 20 jaar, en de leverancier geeft er 15 jaar garantie op. Bij de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) kan een zogenoemde ‘groene lening’ afgesloten worden, speciaal gericht op investeringen in milieubewuste en energiebesparende projecten. Globale berekeningen van Eco Energy laten zien dat het ‘starterspakket’ voor  individuele huishoudens 20.000 gulden kost, waarbij er 420 kilowattuur stroom gegenereerd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *