Gooi en Eemlander | Voetbalmiljoenen via Gooi naar Panama

Ronald Frisart

Miljoenen stromen buiten zicht van de ficus door dit wijkje in Naarden.

Zeker 10,4 miljoen euro inkomsten van topvoetballers Angel di Maria (nu Paris Saint-Germain) en Luis Suarez (Barcelona) zijn buiten de greep van onder meer de Spaanse belastingdienst gehouden met behulp van het Gooise bedrijf LMP Bomore BV.

Het geld werd weggesluisd naar belastingparadijs Panama. LMP Bomore zetelt op het Naarder huisdres van bestuurder Gejo Kamp (43), directeur van het Amsterdamse trustkantoor BK Group Netherlands BV.

Dat meldt NRC Handelsblad na uitgebreid onderzoek naar de zogenoemde Football Leaks, die vorig jaar december in de openbaarheid kwamen. Ook deed de krant aanvullend onderzoek. Aan interne documenten van trustkantoor BK Group ontleent de krant dat LMP Bomore is opgericht om ’bekende sporters’ van dienst te zijn. Die oprichting vond plaats op 9 oktober 1995, zo blijkt uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Zeker 5,1 miljoen euro van de Argentijn Di Maria is via Naarden naar Sunpex Incorporated gesluisd, een bedrijf in Panama dat volgens NRC eigendom is van Di Maria. Voor Suarez zorgde LMP Bomore dat zeker 5,3 miljoen euro belandde bij het Panamese bedrijf Meltrockets Investments SA.

In beide gevallen gaat het niet om het salaris van de topvoetballers, maar om andere inkomsten: sponsordeals en beeldrechten. NRC schetst hoe Gerardus Johannes (roepnaam Gejo) Kamp vanuit zijn woning in Naarden rekeningen verstuurde namens Di Maria. Die gingen onder meer naar Adidas en naar softwarebedrijf Electronic Arts, dat Fifa-computerspellen ontwikkelt.
2,5 procent naar Naarden

De krant noemt een opbrengst van zeker 5,1 miljoen euro, waarvan 95 procent via Naarden naar de Panamese firma Sunpex werd gesluisd. De resterende 5 procent kwam voor de helft terecht bij de Spaanse belastingsadviseur Alfonso Garrido, die de Panama-constructie voor Di Maria heeft opgezet. De andere helft – 2,5 procent ofwel 127.500 euro – ging volgens NRC Handelsblad naar Kamp/LMP Bomore.

Bijtincident

Voor de Uruguayaan Suarez loodste het bedrijf in Naarden zeker 5,3 miljoen euro naar Panama. Volgens NRC ging het om inkomsten die hij vergaarde in zijn tijd bij het Engelse Liverpool. Daarnaast komt de financiële nasleep van het veelbesproken bijtincident in beeld. Tijdens een poulewedstrijd tegen Italië tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2014 zette Suarez zijn tanden in een schouder van de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini. Sponsor Adidas ondervond daardoor schade en hield 80.000 euro in van de 400.000 euro die het Suarez dat jaar zou betalen. De mededeling over de inhouding zond Adidas naar Naarden.

Volgens NRC besefte Kamp dat hij op het randje van het toelaatbare opereerde. De krant meldt dat ABN Amro op 8 mei uit voorzorg de rekening van LMP Bomore sloot. Kamps oude werkgever ING weigerde een rekening te openen, waarna het uiteindelijk toch lukte bij de kleine Citco Bank in Amsterdam.

Opheffing

Afgelopen december verschenen berichten over een strafonderzoek van de Spaaanse fiscus tegen Di Maria. Bijna tegelijkertijd kwamen de Football Leaks naar buiten. Aan NRC heeft Gejo Kamp laten weten dat BK Group al in 2015 heeft besloten geen nieuwe contracten met topsporters meer aan te gaan. Wel zullen de lopende contracten worden uitgediend, mailde de Naarder aan de krant. „Daarna zal LMP Bomore worden opgeheven”, besluit NRC het verhaal.

Bron: Gooi en Eemlander

Een Reactie op “Gooi en Eemlander | Voetbalmiljoenen via Gooi naar Panama

  1. Het randje van het toelaatbare is altijd de plek die slimme adviseurs opzoeken. “Het Randje” is dus nu nog toelaatbaar, maar misschien morgen niet meer.
    Belastingvoorkoming en belastingontwijking is (nog) niet strafbaar.
    De slimme belastingmensen die dit uit zoeken worden graag weggekocht door de firma’s waar ze achteraan zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *