GooiEemlander | ‘Vluchtelingencrisis Curaçao onacceptabel’

,Nederland zou zich om te beginnen moeten houden aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en fatsoenlijke opvang moeten regelen voor mensen die hulp nodig hebben.” | ANP

Curaçao wordt momenteel overspoeld door vluchtelingen uit Venezuela, maar op het eiland is een totaal gebrek aan hulp. ,,De situatie is zorgelijk en onacceptabel.” Dat zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. ,,Het is schandalig dat Nederland Curaçao nauwelijks steunt. Mensenrechten worden hier geschonden.”

Ceelen is onderweg naar Colombia voor de vluchtelingencrisis, maar besloot dit weekeinde een tussenstop te maken op het eiland om de situatie te bekijken. ,,De situatie is grimmig. Er is geen asielprocedure. Mensen die hier vanuit Venezuela arriveren, worden niet geregistreerd. Daarom is het gissen om hoeveel vluchtelingen het gaat.” Volgens ruwe schattingen van de overheid zijn er momenteel ruim 15.000 Venezolanen op Curaçao, dat is ongeveer 10 procent van de totale bevolking. ,,Deze mensen zijn hier illegaal, ze worden uitgebuit, soms ook seksueel, en kunnen noodzakelijke hulp niet betalen.”

Volgens Ceelen moet Nederland Curaçao, dat nog altijd deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, veel meer hulp bieden. ,,Nederland zou zich om te beginnen moeten houden aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en fatsoenlijke opvang moeten regelen voor mensen die hulp nodig hebben.”

Aanzuigende werking

Doordat er nauwelijks een registratieprocedure is, valt volgens Ceelen niet te inventariseren welke hulp er nodig is. ,,We kunnen niets doen want we weten niet wat de noden zijn”, aldus Ceelen. ,,Daarom kan er geen verantwoorde hulp geleverd worden, terwijl die hard nodig is.”

Curaçao waakt er volgens haar doelbewust voor dat de opvang goed geregeld is. ,,Het land is bang voor een aanzuigende werking, dus dat er nog meer vluchtelingen komen. De eilanden hebben te maken met een krimpende economie, hoge werkloosheid en armoede. En daar komt dan met deze toestroom nog een heel pakket aan problemen bij.” Daarom is het volgens de directeur niet te verkroppen en zelfs schandalig dat Nederland nauwelijks steun biedt.

Door de economische crisis in Venezuela is er een uittocht van vluchtelingen die leidt tot een immigratiecrisis aan de grenzen van de buurlanden en dus ook de nabijgelegen eilanden Curaçao en Aruba.

Bron: De Gooi en Eemlander

4 Reacties op “GooiEemlander | ‘Vluchtelingencrisis Curaçao onacceptabel’

 1. Abraham Mossel

  In een tussenstop heeft dit linkse ( PvdA, Groenlinks, SP en een paar van die zolen ) de zaken op orde gezet en weet precies wat er te doen is om dit hopeloze probleem op te lossen, wat een vazal trol stakker in de mist is dit viswijf.

 2. @Pukkie, Il denk dat Nederland ook niet graag die op zich neemt. Zij heeft al haar eigen problemen. Vooral Linkse politici en clubjes zoals me Ceelen lid is zorg voor luxe baantjes en leuke reisjes waardoor zij profijt hebben van deze zaken. Niets voor niets komen zij nooit met oplossingen!

 3. Overspoeld, tja met drugs, dat wel.Maar Venezolanen, nee niet echt

 4. Mevrouw Ceelen heeft niet door
  1. Dat er hier op een eiland ter grootte van Ameland al meer dan 150.000 mensen wonen.
  2. Dat dit stukje Koninkrijk wordt geacht zelf zijn broek op te houden. Wat financieel al bijna onmogelijk is.
  3. Dat de economie van het eiland gebaseerd is op olieproductie, die door rechtszaken maanden volledig gestremd was.
  4. Dat Nederland ook Nederlands Bonaire niet bijstaat in dit probleem.
  5. Dat Colombia en Brazilië ook der grenzen sluiten, wegens de ontstane criminaliteit
  Kortom mevrouw, de luxe die Nederland zich permiteert alles en iedereen maar binnen te laten, is voor de eilanden hier echt niet mogelijk, met of zonder hulp van Rutte. Als u echt iets nuttigs wil doen, ga dan praten met Maduro, die doet namelijk alsof het business as usual is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *