‘Gouverneur is niet door Nederland bedreigd’

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en gouverneur Fredis Refunjol

ORANJESTAD — Er is nooit enige dreiging geweest vanuit Nederland dat de gouverneur in de gevangenis zou belanden als hij besluit de begroting van 2014 te tekenen.

Die verzekering krijgt Amigoe desgevraagd van het Kabinet van de Gouverneur. Volgens het Reglement van de Gouverneur zou de mogelijkheid in theorie wel bestaan.

Net als Julia Rademaker, de woordvoerder van Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, geeft ook het Kabinet van de Gouverneur op Aruba aan dat de gouverneur zich, net als alle partijen, moet houden aan het Koninklijk Besluit van 11 juli.

Dit besluit omvat de aanwijzing dat de gouverneur het ondertekenen van de landsbegroting moet aanhouden tot er onderzoek is gedaan naar de ramingen in de begrotingen en de meerjarige ontwikkeling van de overheidsfinanciën op Aruba.

Afgelopen maandag kwamen de eerste resultaten van een versneld onderzoek (quick scan door College financieel toezicht) op tafel. Deze waren zodanig dat de gouverneur besloot zijn handtekening nog niet te zetten.

Ondertussen loopt er nog een uitgebreid onderzoek door Cft. Dit zal enkele weken in beslag nemen. Op de vraag van Amigoe of er daadwerkelijk een dreiging is uitgegaan naar de gouverneur wil Rademaker niet ingaan.

“Dat iedereen het Koninklijk Besluit volgt, zou voldoende moeten impliceren.”

Het overleg van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en gouverneur Fredis Refunjol heeft nog niet geleid tot een beslissing over een mogelijke ondertekening voor de begroting, zei Rademaker verder.

“Het overleg is nog gaande”, aldus de woordvoerster,

ook verwijzend naar de verplichtingen die bewindslieden gisteren hadden in verband met de dag van nationale rouw.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *