Grenswaarden voor fijnstof overschreden

Door: Milou de Bats

Versgeperst.com WHO Versgeperst Smoc overschreden NIEUWS Kas Chikitu Grenswaarden fijn stof Curaçao  SMOCCURAÇAO – De grenswaarden voor fijnstof in de lucht zijn in de afgelopen maand meerdere malen overschreden ter hoogte van Kas Chikitu, zo blijkt uit de eerste metingen. Dat meldt de stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC). Fijnstof in de lucht wordt veroorzaakt door de raffinaderij Isla.

De World Health Organisation (WHO) geeft voor fijnstof twee grenswaarden. De richtlijn voor het 24-uursgemiddelde is 50 microgram per kubieke meter. Deze zijn in de afgelopen maand vaak overschreden. De jaargemiddelde grenswaarde is 20 microgram per kubieke meter en als de Isla de trend van de afgelopen maand voortzet, dan wordt ook deze richtlijn overschreven.

Gezondheid
SMOC gaf al eerder aan dat de uitstoot vanfijn stof ten koste kan gaan van de gezondheid van bewoners in de omgeving. Met name ouderen, kinderen en zwakkere mensen kunnen er last van ondervinden.

Tabel
In onderstaande tabel staan de waarden die in de maanden december 2012 en januari 2013 zijn gemeten in de omgeving van Kas Chikitu.

Versgeperst.com WHO Versgeperst Smoc overschreden NIEUWS Kas Chikitu Grenswaarden fijn stof Curaçao  Fijn stof januari Kas Chikitu 458x313

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *