Grote brand in centrum Leeuwarden

Bron: NU.nl/Marieke Reyneveld

brand in leeuwarden-1

 In het centrum van Leeuwarden zijn zaterdag bij een grote brand zeker vijftien panden getroffen.
Daarnaast worden nog eens negen gebouwen in de Minnemastraat en de Kelders bedreigd door de brand. Rond middernacht sloegen de vlammen nog steeds uit het dak.
Na uren blussen is het vuur nog altijd niet onder controle. Blussen gaat moeilijk, doordat de gebouwen kunnen instorten. In een van de uitgebrande gebouwen is zaterdagavond laat een stoffelijk overschot aangetroffen. De identiteit van het slachtoffer moet nog worden vastgesteld. Dat heeft de politie laten weten.

Advertentie

Eerder op de avond meldde de politie al dat een man werd vermist.
De politie ”houdt er sterk rekening mee” dat hij in één van de woningen ligt.
De vermissing is gebaseerd op gesprekken met mensen die zijn geëvacueerd.

Kledingwinkel
De brand brak aan het einde van de middag uit in een kledingwinkel en sloeg over naar zeker vier omliggende panden. Rond middernacht sloegen de vlammen nog steeds uit het dak. Een politiewoordvoerder sprak van ”een grote verwoesting”.
Tientallen omwonenden zijn geëvacueerd. Zij werden tijdelijk opgevangen in het hotel Post-Plaza. Halverwege de avond zijn ze overgebracht naar het WTC in Leeuwarden.
Wie niet bij familie of vrienden terechtkan, zal daar de nacht doorbrengen.

Oorzaak​
Het is nog onduidelijk of mensen in de kledingwinkel aanwezig waren toen de brand uitbrak.
Volgens de politie was de zaak vermoedelijk al gesloten. Ook de oorzaak van de brand is onduidelijk.
De hulpdiensten rukten met groot materieel uit om het vuur aan de Kelders te bestrijden. Door de brand komt veel rook vrij, die in de wijde omgeving te zien is.
Er is mogelijk asbest vrijgekomen. Omwonenden krijgen het advies om ramen en deuren dicht te houden en ventilatie uit te zetten.

Mata Hari
Een van de gedupeerden is Wyb Feddema, gemeenteraadslid voor de VVD en eigenaar van een afgebrande kapsalon. Hij zag een onwerkelijke sfeer. Te midden van een enorme chaos sloegen mensen saamhorig de armen om elkaar heen.
De zaak van Feddema is volledig afgebrand. De vloeren van de bovenverdiepingen en het dak zijn naar beneden gekomen. Het interieur is weg. De gevel staat nog overeind, maar kan instorten. In het gebouw werd in 1876 de bekende danseres en spionne Mata Hari geboren.

”We hadden unieke prenten binnen. Haar eerste rapportje, een foto van haar met een poppenwagen. Al bij al veertig tot vijftig afbeeldingen. Het heeft historische waarde, en nu is het weg’‘, zegt Feddema ontdaan

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *