Grote lening UTS

Consortium banken geeft vertrouwen aan ambitieus investeringsprogramma

uts-smallWillemstad – Telecombedrijf UTS heeft het vertrouwen van de lokale bancaire sector en sluit binnenkort een lening van ongeveer 100 miljoen gulden.

De financiering van een consortium, geleid door de MCB, maakt deel uit van een groter investeringsprogramma van circa 200 miljoen voor de komende drie jaar.
De andere helft brengt United Telecommunication Services op uit eigen middelen. Aldus UTS-directeur Paul de Geus, die de financiering tegenover het Antilliaans Dagblad bevestigt.

In het verleden bracht het nationale telecommunicatiebedrijf – voortgekomen uit een overheiddienst en inmiddels als overheids-nv een geduchte concurrent van particuliere telecomaanbieders – veel van de investeringsprogramma’s zelf op.
Nu is gekozen voor ‘een gezonde combinatie’ van vreemd en eigen vermogen.
Voor de lening stonden de lokale commerciële banken in de rij.
Er werd meer ingeschreven dan nodig was.
Enerzijds komt dit door de overliquiditeit (banken hebben veel gelden in kas, terwijl er te weinig goede projecten zijn) maar anderzijds is dit ook te danken aan het vertrouwen dat UTS blijkbaar geniet.
MCB is leider van de financiering.
Over de leningstructuur, met een rente van zo’n 5,75 procent, is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
De ‘closing’ moet nog plaatsvinden en zal vermoedelijk volgende maand gebeuren.
Het investeringsprogramma voor de komende drie jaar houdt onder andere nieuwe, moderne technologie in, maar concreet ook de aanlanding van een nieuwe onderzeese telecomkabel, de forse verhoging van de internetbandbreedte voor klanten, de aankoop van het nieuwe gebouw te Berg Arrarat en verbetering/upgrading van de infrastructuur voor vaste en mobiele telecommunicatiediensten.
Ook is UTS, dat nog circa 700 man personeel telt, een ‘rationalisatieronde’ begonnen; een noodzakelijk reorganisatieproces waarbij de onderneming wordt afgeslankt en de concurrentie aankan voor wat betreft effectieve en efficiëntie bedrijfsvoering.
In 2011 boekte UTS voor het zesde achtereenvolgende jaar winst.
In dat jaar bedroeg het positieve resultaat 13,6 miljoen gulden (tegen 15,1 miljoen in 2012). Over 2012 zijn nog geen winstcijfers bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *