Grote risico’s schuilen in ruimtevaartproject’

Door: Leoni Leidel-Schenk

space shuttle2CURAÇAO – Statenlid Alex Rosaria meldt dat de Curaçao Airport Holding (CAH) onlangs 1 miljoen gulden heeft gestoken in het  ruimtevaartproject. Het stoort Rosaria dat het ‘kennelijk niet duidelijk is’ dat de gelden die uit de concessieovereenkomst tussen Curaçao Airport Partners en Curinta komen, gemeenschapsgelden zijn.

“Curinta is immers de fysieke eigenaresse van de luchthaven en bovendien verkrijgt de concessionaris Curaçao Airport Partners (CAP) als luchthavenoperator haar inkomsten voor meer dan 90 procent uit de opbrengsten van vertrekbelasting, landings- en parkeergelden”

, licht Rosaria toe.

Heffingen
Beide zijn een vorm van belastingheffing en worden dus op wettelijke grondslag opgelegd aan de betrokken luchthavengebruikers, de passagiers en de luchtvaartmaatschappijen. Volgens Rosaria gebeurt het te vaak dat gemeenschapsgeld wordt uitgegeven alsof directeuren ‘een gat in hun handen hebben’. De PAIS-voorman heeft een aantal vragen aan de minister van Economische Ontwikkeling, Steven Martina, voorgelegd.

Vragen
Rosaria vraagt zich af wie bijvoorbeeld de spaceport van 25 miljoen dollar zal bekostigen en wat voor afspraken er zijn gemaakt in het Investment Agreement tussen CAH en SXP (Space Experience Port).
Ook wil Rosaria weten in hoeverre zowel Curaçao als de CAH aansprakelijk zijn als ruimtereizigers die in de voorverkoop van de SXC (Space Expedition Corporation) spacetickets hebben gekocht, gedupeerd worden.
Verder vraagt hij zich af wat de risico’s op schadeclaims zijn indien ongelukken gebeuren met het ruimtevaartuig.

Risico’s

“In dit project schuilen grote risico’s.
Dit heeft de Raad van Advies trouwens al eerder geconcludeerd in een advies over de begroting.
We moeten ons dus goed bezinnen, een onafhankelijk risico assessment laten doen voordat wij met dit project doorgaan en meer gemeenschapsmiddelen erin stoppen,”

meent Rosaria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *