28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Gunning tanks ‘onzuiver’

HomeNieuwsGunning tanks ‘onzuiver’

Offerte Miles Trucking voor Curoil-tanks bij Motet paar miljoen lager dan Nederex

Willemstad – Bij de gunning van de nieuwbouw door overheids-nv Curoil van drie opslagtanks bij Motet is ‘een onzuiver spel gespeeld’.

opslag tankDe opdracht – die overigens gepaard ging met veel politieke propaganda door ex-premier Gerrit Schotte (MFK) in de aanloop naar de vervroegde verkiezingen vorig jaar – ging naar bouwbedrijf Nederex General Contractor nv.
Maar uit een verklaring van Miles Trucking nv blijkt dat laatstgenoemde voor een flink lagere prijs had ingeschreven.

De verklaring van directeur Miles Maynard maakt deel uit van de gerechtelijke procedure waarin het Openbaar Ministerie (OM) het verzoek heeft gedaan tot een enquête bij overheidsbedrijven

  • Aqualectra,
  • Curoil/Curgas en
  • Refinería di Kòrsou (RdK).

Het Hof maakte vrijdag bekend vanmiddag uitspraak te doen in ‘de overheids-nv-zaak’, zoals de persrechter het noemt.
Het Antilliaans Dagblad beschikt over documentatie waaruit blijkt dat Miles Trucking, dat ook aannemingswerkzaamheden verricht, had ingeschreven op de opdracht.
Het betrof de aanbesteding van drie opslagtanks aan de Motetwerf.
Volgens het relaas van Maynard was de oorspronkelijke inleverdatum voor de indiening van de offerte begin 2011 gepland.
Deze werd eerst met een maand uitgesteld en, zo blijkt voorts uit de verklaring van Miles Trucking, daarna werd het nog drie keer vooruitgeschoven.
Zonder opgaaf van enige reden.
Pas toen voormalig Curoil-directeur Gensley Capella was vertrokken – de verlenging in 2010 van zijn contract werd niet erkend, omdat Capella niet goed lag bij de regering Schotte – vond uiteindelijk de definitieve inleverdag voor de offerte plaats.
Capella was intussen tijdelijk opgevolgd door Quincy Carrega, die ten tijde van het kabinet Schotte was aangesteld als presidentcommissaris.
Miles Trucking had ingeschreven voor circa 18,5 miljoen gulden, maar kreeg de klus niet toegewezen.
Pas later vernam Maynard dat hij met zijn prijs een paar miljoen lager zat dan Nederex, die de opdracht had gekregen.
Naar het oordeel van de 46-jarige Maynard is hierbij door Curoil een ‘onzuiver spel gespeeld’. Inmiddels is bij Curoil Yamil Lasten directeur; Lasten was daarvoor namens MFK commissaris bij meerdere overheids-nv’s.

Reeds onderzoek gedaan  naar tanks door E&Y

In april 2012 begon Nederex General Contractor met de bouw van de nieuwe opslagtanks te Motet.
Het betreft een project dat moet worden voltooid op zogeheten ‘turn key’-basis en dat nog loopt tot en met oktober 2013.
Aldus een rapport van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) over Curoil, dat in opdracht van de interimregering Betrian werd gemaakt.
Met de bouw van de drie opslagtanks was volgens Soab een investering gemoeid van circa 20 miljoen gulden.
Het Soab-rapport signaleerde tegelijk een weinig rooskleurige financiële situatie bij Curoil.
Om aan de betalingsverplichtingen van Nederex te kunnen voldoen, werd de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA (voor afname van de brandstof die Curoil op haar beurt distribueert) niet of later betaald.
In een gesprek dat Soab eind 2012 met de finance manager en projectleider van Curoil had, werd aangegeven dat ondanks het liquiditeitstekort (Curoil had per eind vorig jaar een schuld van 13,9 miljoen aan nog af te dragen bijzonder invoerrecht benzine en 11,7 miljoen aan omzetbelasting) ‘door de Raad van Commissarissen was besloten om met het bouwproject aan te vangen, met als gevolg dat de betalingsverplichting aan Nederex ten koste gaat van de betalingsverplichting aan PdVSA’.
Soab had in verband met de quickscan van de financiële toestand bij Curoil gevraagd of van tevoren wel is beoordeeld of Curoil deze investering van 20 miljoen op dat moment wel aankon. Daarop is door Curoil medegedeeld dat hierover advies was gevraagd bij huisaccountant Ernst & Young.

Eind januari 2012 heeft E&Y een advies aan Curoil verstrekt waarin staat aangegeven dat de overheids-nv toen voldoende liquide was om te kunnen investeren in drie nieuwe tanks.
Maar het rapport van Ernst & Young geeft óók aan dat dit op enkele aannames is gebaseerd. Een van deze aannames was dat Aqualectra tijdig alle Curoilfacturen voldoet.
En de andere aanname was dat de overheid de verkooprijzen van brandstof en gas aanpast op basis van de inkoopprijzen en dat Curoil hierbij een constante marge behoudt.
Aqualectra kon Curoil niet tijdig betalen, omdat het in opdracht van de regering Schotte onder de kostprijs water en stroom verkocht en daardoor zelf in grote financiële problemen kwam. Min of meer hetzelfde overkwam Curoil; die maakte verlies op op elke verkochte liter brandstof.

 Rol RvC bij bouw tanks

Het plan voor de constructie van opslagtanks ten behoeve van Curoil bij de Motetwerf langs de Sint Annabaai kwam niet uit de koker van de vorige regering Schotte, maar bestond al veel langer. De Raad van Commissarissen (RvC) van de overheidsnv had er al eerder mee ingestemd en toenmalig directeur Gensley Capella heeft hiertoe een openbare aanbesteding gehouden. Er waren in totaal zo’n vier aannemersbedrijven uitgenodigd om hieraan mee te doen, waaronder Miles. Maar terwijl de aanbestedingsprocedure al in gang was gezet en feitelijk zelfs al liep, werd het project door de nieuwe RvC afgeblazen. De nieuwe commissarissen, door het kabinet Schotte (MFK/PS/MAN) aangesteld, hadden de directeur aangegeven dat ze het geen goed plan vonden om met de bouw van de tanks bij Motet door te gaan. Eén van de Curoil-commissarissen was Yamil Lasten, de huidige directeur van Curoil.

 

 

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties