Guyanese autoriteiten doen onderzoek naar goudroof

WILLEMSTAD/GEORGETOWN — De Guyanese politiecommissaris Leroy Brumell bevestigt dat ook de Guyanese autoriteiten onderzoek doen naar de goudroof bij de Grote Werf.
Hij verklaarde woensdag tegenover de media dat het schip ‘Summer Bliss’ voor de laatste keer in de maand juni aanmeerde in Guyana en dat er twee hoge functionarissen op het eiland zijn voor meer onderzoek.
Dit meldde de Guyana Times. De lokale politie geeft geen commentaar op het onderzoek.

Volgens Brumell is het schip op 17 juni aangekomen in Guyana en was het op 19 juni weer weg. Brumell kon niet bevestigen of het goud in de Guyanese havens aan boord werd gebracht. Bijna een week na de vermeende diefstal heeft de minister van Natuurlijke Rijkdommen en Milieu Robert Persaud herhaald dat de overheid een ‘zero-tolerance aanpak’ heeft voor goudsmokkel en dat hij direct een onafhankelijk onderzoek had aanbevolen.
In verband hiermee zijn twee hoge functionarissen van de Guyanese Commissie van Geologie en Mijnbouw (GGMC) naar Curaçao gevlogen om hier te onderzoeken of de goudstaven wel dan niet afkomstig zijn uit Guyana.
Voordat de functionarissen naar Curaçao kwamen bevestigde de secretaris van het ministerie van Natuurlijke Rijkdommen en Milieu, Joslyn McKenzie.
Hij zei ook dat de reis door minister Persaud is opgedragen.
De Guyanese autoriteiten hebben informatie dat de staven van Surinaamse handelaren en van een Chinees mijnbouwbedrijf zijn.
Volgens de politiecommissaris leidde het onderzoek naar een naam en adres van een zakenman.
Maar toen de onderzoekers naar het adres gingen, troffen ze daar niemand aan.
De zakenman is ook nergens te vinden, aldus Brumell.
De politie onderzoekt wel alle links die naar hem kunnen leiden.
Er werd eerst gezegd dat de goudstaven uit Guyana gesmokkeld waren.
Later deden geruchten de ronde dat de staven hoogstwaarschijnlijk uit Suriname gesmokkeld werden.
De Guyanese regering ontkent iets van de goudstaven te weten, daarbij verwijzend naar het feit dat er nooit toestemming werd gegeven voor het transport.
Ook de Guyana Gold en Diamond Miners Association (GGDMA) ontkent dat haar leden betrokken kunnen zijn.
Volgens de Guyana Gold Board, die de aankoop van goud verwerkt, was er al enige tijd geen toestemming gegeven voor goudtransporten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *