GvA | Nieuwe of oude bolivar, de Venezolaan lijdt honger

Voor basisproducten als kip of wortelen moesten de Venezolanen letterlijk hopen geld neertellen. Foto: REUTERS

De introductie van nieuwe bankbiljetten heeft Venezuela gisteren lamgelegd. Het Zuid-Amerikaanse land kreeg op de koop toe een aardbeving te verwerken.

Er was even paniek op een politieke rally van de Venezolaanse politicus Diosdado ­Cabello toen dinsdag de aarde begon te schokken. Het publiek begon te gillen en Cabello, live op televisie, kon niet anders dan verward in het rond te kijken.

De gevolgen van de aardbeving bleven beperkt. Maar een natuurramp is op dit moment wel het laatste dat Venezuela kan gebruiken. Het land gaat door een ongeziene economische crisis sinds vier jaar geleden de olieprijzen instortten. De inflatie bedraagt dit jaar één miljoen procent. Er zijn nauwelijks medicijnen en sommige ziekenhuizen functioneren niet meer. Het lijkt of de Venezolanen onder een bezetting leven waarbij elk product ­peperduur of ontoegankelijk is geworden. Basisgoederen zoals melk en bloem zijn schaars of kosten een krui­wagen vol geld. Volgens een van de 50.000 vluchtelingen die sinds dit jaar uit het land vertrokken zijn, eten ze er nu afval.

Daarom heeft president ­Nicolas Maduro een nieuwe munt ­geïntroduceerd: de soevereine bolivar (in plaats van de gewone bolivar). De nieuwe munt ging dinsdag in circulatie. Veel winkels bleven dan ook gesloten om zich voor te bereiden op de overgang, en ook werknemers daagden niet op. Zelfs banken waren gesloten of beperkten de opname van nieuwe biljetten tot amper het bedrag van een drankje.

Vragen over strategie

Met de lancering van de nieuwe bankbiljetten en de herwaardering van de munt wil de regering de hyperinflatie in het land beteugelen. Zo werden maandag vijf nullen van de bankbiljetten geschrapt. Dat betekent dat een kopje koffie ter waarde van 2,5 miljoen bolivars vandaag 25 ‘soevereine bolivars’ kost.

Bovendien koppelt de regering de nieuwe munt aan de petro, een eigen cryptomunt die in februari werd gelanceerd en die op zijn beurt aan olie-opbrengsten is gekoppeld. Beursanalisten stellen deze strategie in vraag. Cryptomunten ontlenen hun waarde juist aan de totale afwezigheid van overheidsbemoeienis. En dramatisch genoeg hebben de VS de handel in petro verboden voor hun bedrijven en burgers, wat een zware slag is voor Venezuela. Trump heeft ook sancties opgelegd waardoor het land geen financiële leningen kan aangaan of schuld verhandelen in het Amerikaanse systeem.

Volgens The Guardian heeft de Amerikaanse president het Venezuela zo onmogelijk gemaakt om de crisis te bezweren. Dat ligt in lijn met het aangekondigde beleid: Trump wil een regimeverandering in Venezuela en zou volgens verscheidene medewerkers herhaaldelijk gevraagd hebben of hij het land niet militair kon binnenvallen. Maar een staatsbankroet dreigt evengoed en ook dat kan functioneren als oorlogs­wapen.

De regering van Maduro heeft ook nog andere maatregelen aangekondigd om dat te voorkomen. Brandstofsubsidies verdwijnen, de btw gaat omhoog en er komt een verhoging van het minimumloon. Maar zelfs dan zou dat minimumloon op ongeveer 30 dollar per maand komen. En de overgang van gesubsidieerde brandstofprijzen naar westerse tarieven zal de bevolking pijn doen. De nieuwssite Oilprice.com spreekt over ongeziene maatregelen tegen de hyperinflatie.

Bron; Gazet van Antwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *