GVA | President Venezuela overleeft aanslag met drones, mysterieuze rebellengroep eist verantwoordelijkheid op

De Venezolaanse president Nicolás Maduro was zaterdagavond het doelwit van een aanslag met drones, maar bleef ongedeerd. Dat meldde de regeringswoordvoerder Jorge Rodríguez. Het staatshoofd wijst met een beschuldigende vinger naar zijn Colombiaanse ambtsgenoot Juan Manuel Santos, maar die wijst de aantijgingen af.

Op beelden is te zien hoe Maduro een toespraak geeft voor duizenden opgestelde militairen bij een militair defilé in de hoofdstad Caracas. Nadat plots een explosie weerklinkt, onderbreekt Maduro zijn speech terwijl hij de lucht in kijkt. Daarna ontstaat paniek onder de soldaten en de toeschouwers, die weg beginnen te vluchten.

“Het was een aanslag tegen de persoon van president Nicolás Maduro”, gaf Rodríguez later te kennen tijdens een persconferentie die live werd uitgezonden op de staatszender VTV. “Een explosieve lading kwam tot ontploffing in de buurt van het presidentiële platform” en de knal werd gevolgd door andere ontploffingen. De aanslag werd uitgevoerd met drones. Rodríguez benadrukte dat Maduro “volkomen ongeschonden” is. De president “verricht op dit moment zijn gebruikelijke werk”, luidt het.

Maduro: “Samenzwering tussen extreemrechts in Venezuela en Colombia”

Enkele uren later wees Maduro zelf in een vurige speech met een beschuldigende vinger naar de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. “Ik twijfel er niet aan dat alles wijst op een samenzwering tussen extreemrechts in Venezuela en extreemrechts in Colombia en dat de naam van Juan Manuel Santos achter deze aanslag zit”, zei Maduro.

Volgens de Venezolaanse president werden al “daders” gevat en hebben de autoriteiten een deel van de bewijzen verzameld. “De eerste onderzoeken geven aan dat een aantal van de financierders in de Verenigde Staten wonen, in de staat Florida”, aldus Maduro. “Ik hoop dat president Donald Trump bereid is om terroristische groeperingen te bestrijden.”

“Gefocust op het doopsel van zijn kleindochter”

Colombiaans president Juan Manuel Santos heeft niets te maken met de aanslag zaterdagavond op zijn Venezolaanse ambtsgenoot Nicolás Maduro. Dat zei een hooggeplaatste bron dicht bij Santos, die anoniem wilde blijven, aan verscheidene journalisten. “De beschuldigingen van Maduro zijn ongegrond.”

“De president is gefocust op het doopsel van zijn kleindochter Celeste en is niet bezig met het omverwerpen van buitenlandse regeringen”, aldus nog de bron. Die wilde niet te kennen geven of Santos, die dinsdag de macht overdraagt aan zijn opvolger Ivan Duque, van plan is om zelf te reageren op de beschuldigingen.

Mysterieuze rebellengroep eist aanslag op

Enkele uren later eiste echter een mysterieuze rebellengroep bestaande uit burgers en militairen de aanslag op. Patricia Poleo, een journaliste die in de Verenigde Staten woont en een felle tegenstandster is van de socialistische regering in Venezuela, las een communiqué van de rebellengroep voor op haar
TouTube-kanaal.

“Het strookt niet met de militaire eer om hen aan de macht te houden die de grondwet zijn vergeten en van het openbare ambt een obscene manier hebben gemaakt om zich te verrijken”, luidt het in de tekst ondertekend door de zogenaamde ‘Nationale Beweging van Soldaten in Hemd’.

“We kunnen niet toelaten dat de bevolking uitgehongerd wordt, dat de zieken geen geneesmiddelen krijgen, dat het geld geen waarde meer heeft, dat het educatieve systeem niets meer onderwijst en enkel indoctrineert met het communisme”, aldus nog het communiqué.

Omstreden Maduro
Venezuela verkeert in een ernstige economische en politieke crisis sinds het instorten van de olieprijzen vier jaar geleden. Honderdduizenden Venezolanen zijn op de vlucht geslagen wegens de tekorten aan levensmiddelen en de hyperinflatie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de inflatie in het Zuid-Amerikaanse land bij onveranderd beleid tegen het einde van dit jaar zal oplopen tot 1 miljoen procent.

Maduro versterkte in juli vorig jaar zijn greep op de macht door de omstreden grondwetgevende vergadering op te richten. Die nam de taken van het door de oppositie gedomineerde parlement en bevat enkel vertrouwelingen van
het staatshoofd.

Bron: Belga/GazetVanAntwerpen

4 Reacties op “GVA | President Venezuela overleeft aanslag met drones, mysterieuze rebellengroep eist verantwoordelijkheid op

  1. Abraham Mossel

    Dit zijn dus een stelletje amateurs geweest, moet je kijken als de FBI een drone met raket op je afstuurd, dan krijg je hem recht op je pan terecht, dit lijken wel vuurwerk bommetjes, kijk er niet van op dat het in elkaar is gezet door Maduro zelf, zag je die laffe militairen op de vlucht slaan.

  2. in het eerste filmpje staat zijn vrouw pal naast hem toen de klap kwam.
    in het 2e filmpje : waar was zijn vouw gebleven?

  3. ikke denk dat deze aanslag in scene is gezet door de politieke aanhangers van regiseur Maduro himself.

  4. joop savaneta

    Jammer, maar vroeg of laat komen alle dictators aan de beurt of ze nu Maduro, Ortega, Assad of Erdogan heten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *