Half miljoen voor moord op Wiels

Ruim voor 8.30 uur ’s ochtends stond er al een rij voor het Gerechtsgebouw in Punda van geïnteresseerden die de rechtszaak wilden bijwonen.

Ruim voor 8.30 uur ’s ochtends stond er al een rij voor het Gerechtsgebouw in Punda van geïnteresseerden die de rechtszaak wilden bijwonen.

Willemstad – Er is 500.000 gulden betaald voor de moord op parlementariër Helmin Wiels. Dat is gisteren gebleken tijdens de pro-formazitting, oftewel de regiezitting in de zaak ‘Magnus’. Ook werd gisteren duidelijk dat Elvis Kuwas, alias Monster, als verdachte wordt aangemerkt voor het neerschieten van de voorman van Pueblo Soberano. De straat voor het Gerechtsgebouw in Punda zag gisteren zwart van de mensen.

Uit alle hoeken van het eiland kwamen ze toegesneld om getuige te zijn van de eerste zitting in de zaak Magnus, waarbij er onderzoek wordt gedaan naar de moord op Statenlid Helmin Wiels op 5 mei 2013.

Onder de aanwezigen bevonden zich broer Aubert Wiels, partner Betty da Fonte, parlementariër voor de PS Sherwin Leonora en andere familieleden en vrienden van Wiels, maar ook familie van andere slachtoffers; Raúl Martinéz, alias Bolle, Raikel Jathniel Nahum Conception en de man L. Arnaud. Kuwas, beter bekend als ‘Monster’, staat niet alleen terecht voor de moord op Wiels, maar ook voor de moord op Conception en Arnaud.

Behalve ‘Monster’ waren gisteren nog drie andere verdachten in de rechtszaal aanwezig die terechtstonden voor de moord, of betrokkenheid bij de moord van de voorman van PS. Het gaat hier om Dangelo F. Damascus, Burney C.A. Fonseca en Carlos S. Pieter. Behalve betrokkenheid bij de moord op Wiels, wordt Damascus ook verdacht van het medeplegen van moord c.q. doodslag op ‘Bolle’ en het in zijn bezit hebben van drie vuurwapens.

Tijdens de pro-formazitting gisteren, die behalve nieuwsgierige burgers ook voor grote belangstelling van de pers zorgde, kwamen verschillende nieuwe details naar boven. Zo is gebleken dat Fonseca en Luigi Florentina, alias Pretu – die in september zelfmoord pleegde in zijn cel in Barber – samen de moord op Wiels hebben georganiseerd. Ook zou Fonseca voor het wapen hebben gezorgd waar ‘Monster’ later Wiels mee heeft vermoord.

Opdrachtgevers

Wie de opdrachtgevers zijn, werd gisteren niet bekendgemaakt, maar wel liet de officier van justitie weten, dat dit onderzoek nog in volle gang is. ‘Monster’ wordt verdacht van het neerschieten van Wiels en tegen hem, zo liet officier van justitie Gert Rip gisteren weten, ligt veel belastende informatie:

,,Er is voldoende wettig en overtuigend bewijs dat hij heeft geschoten op Wiels.”

Volgens Rip zou Kuwas dit zelf ook tegenover drie anderen hebben verklaard. ‘Bolle’ – die later zelf door Damascus in het hoofd zou zijn geschoten en vervolgens in het water zijn gegooid – was de bestuurder van de auto, waar behalve schutter Kuwas ook Damascus in zat. Fonseca, beter bekend als ‘Nini’ en die in zijn wijk, Koraal Specht, bekend staat als ‘The Godfather’, kreeg samen met Pretu een half miljoen gulden voor de moord op Wiels, waarvan 100.000 gulden aan schutter ‘Monster’ werd gegeven.

,,Het onderzoek tegen Damascus, Fonseca en Pieters loopt nog” ,zo liet Rip gisteren weten. ,,Het onderzoek richt zich ook op andere verdachten en de feitelijke opdrachtgevers achter de moord die de vier verdachten hebben ingeschakeld. Dit onderzoek stopt pas als de verdachten zijn opgepakt en voor de rechter zijn verschenen.”

De verdachten Damascus, Pieters en Fonseca, die werden vertegenwoordigd door respectievelijk raadsvrouw G. Sophia- Alendy, raadsvrouw Marije Vaders en raadsman G. van Gils, hebben gisteren allemaal een verzoek voor voorwaardelijke vrijlating ingediend. Dit werd door de rechter afgewezen. De tweede regiezitting vindt plaats op 16 april en de inhoudelijke behandeling van de zaak op 21, 22 en 23 mei.

Kuwas, alias ‘Monster’ wordt momenteel vastgehouden in Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). Hetzelfde geldt voor Fonseca. Pieter wordt vastgehouden in het politiebureau te Rio Canario en Damascus zit sinds zijn arrestatie vast in het cellencomplex van Barber.

Damascus

Dat Damascus daar weg wil, werd gisteren duidelijk gemaakt. Een verzoek voor zijn overplaatsing werd gisteren dan ook door zijn raadsvrouw Sophia- Alendy ingediend. Indien dit verzoek niet kon worden gehonoreerd, wilde de verdachte naar de gevangenis van Sint Maarten worden overgeplaatst en als dit ook niet mogelijk bleek, wenste hij op vrije voeten te worden gesteld. Dit verzoek van Damascus, evenals het verzoek van anderen om op vrije voeten te worden gesteld werd gisteren door de rechter afgewezen. In het geval van Damascus krijgt hij zijn eerdere verzoek, namelijk voor overplaatsing naar SDKK ook niet toegewezen. In haar betoog waarin de raadsvrouw van Damascus voor zijn overplaatsing pleitte, liet zij weten dat haar cliënt in Barber te zware beperkingen zijn opgelegd. Ook de verdachte liet later zelf weten:

,,Ik staar in mijn cel alleen maar naar de muren. Zo raak ik gefrustreerd. Ik heb geen televisie, ik kan geen Playstation spelen. Ik kan niet eens chillen.”

Officier van justitie Gert Rip had bezwaar tegen de overplaatsing van Damascus. Zo liet hij weten:

,,In deze zaak zijn de belangen groot. Er zijn al twee doden gevallen en we willen niet dat er meer doden vallen. Als Damascus naar blok 7 wordt overgeplaatst, waar Kuwas en andere leden van de No Limit Soldiers (NLS) verblijven die hem een kopje kleiner willen maken, zal hij niet lang leven.” En: ,,Tijdens een gesprek tussen Kuwas en Fonseco heeft Kuwas gezegd dat de kleine man (Damascus) naar zijn moer moet gaan. Dat lijkt me niet bepaald een warm welkom, maar eerder een doodsbedreiging.”

Over het verzoek van Damascus om naar Sint Maarten overgeplaatst te worden, zei Rip:

,,De naam van de bende zegt het al; ze kennen geen grenzen. Op Sint Maarten zit zeker één prominent lid van de NLS en daar geldt hetzelfde verhaal als hier. De veiligheid van Damascus kan daar niet worden gegarandeerd.” Volgens de officier van justitie resteert als enig alternatief het cellencomplex te Barber. ,,Ik weet dat de condities daar niet de beste zijn, maar Barber is een weloverwogen keuze”, aldus Rip.

Fonseca

Marije Vaders, die Fonseca (alias Nini) verdedigt in deze zaak, liet gisteren tijdens haar betoog weten dat er niet zoveel belastend materiaal tegen haar cliënt is zoals het Openbaar Ministerie beweert. De raadsvrouw sprak onder andere over een verklaring van een andere verdachte in de zaak; Monica Bergonje. De enige vrouwelijke verdachte zou een belastende verklaring hebben afgelegd tegen ‘Nini’. Hierover zei Vaders gisteren:

,,Bij het aanhouden van deze zaak zal bewezen worden dat de verklaring van Monica Bergonje tegen mijn cliënt leugenachtig zijn. Dat zij leugenachtige verklaringen aflegt om haar eigen hachje te redden, is al eerder bewezen.”

Fonseca liet gisteren zelf weten het enorm te betreuren dat zijn goede naam en dat van zijn familie door deze zaak wordt besmeurd.

,,Ik heb niets te maken met alle beschuldigingen die in mijn schoot zijn geworpen. Ik word nu drie maanden tegen mijn wil in vastgehouden. Deze zaak verwoest het leven van mij en mijn familie.”

‘Nini’ verzocht de rechter gisteren om hem op vrije voeten te stellen zodat hij de feestdagen met zijn familie zou kunnen doorbrengen. Dit verzoek werd echter verworpen.

Pieters

Van Gils, de raadsman van Pieter, pleitte ook voor vrijlating van zijn cliënt tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak.

,,Mijn cliënt zit nog steeds in Rio Canario omdat zijn veiligheid in SDKK, door hetgeen hij heeft verklaard, niet kan worden gegarandeerd. Hij heeft een tweejarig dochtertje en hij kan door zijn hechtenis niet bijdragen aan haar opvoeding. Ook is het voor mijn cliënt nog steeds onduidelijk wat de bezwaren tegen hem precies zijn.”

Rip reageerde hierop met: Van Pieter weten we dat hij vlak voor en na de moord in gezelschap is geweest van de schutter. Ook werd door een getuige verklaard dat een van de inzittenden van de auto die werd gebruikt om Wiels te vermoorden, een staartje heeft. Misschien zien jullie het nu niet goed, omdat hij het in zijn shirt heeft gestopt, maar de heer Pieter heeft een staartje, of wat ze hier een ‘matón’ noemen”, aldus de officier van justitie.,,Ik zie geen reden voor opheffing van de hechtenis.”

Kuwas

Aan de hand van de telefoon van ‘Monster’ kon precies worden getraceerd waar hij was op welk tijdstip. Zo heeft het rechercheteam onder andere ook kunnen vaststellen dat hij ten tijde van de moord in Marie Pampoen was.

Kuwas was gisteren de enige van de vier verdachten die geen verzoek voor vrijlating indiende. Wel pleitte raadsvrouw Saran Inderson, dat haar cliënt beter eten moet krijgen in de gevangenis.

,,Hij kan geen eten krijgen met zijn naam erop, omdat hij al eerder is vergiftigd en dit ongetwijfeld weer zal gebeuren. Om dit te voorkomen eet mijn cliënt Chinese noodles, maar dat krijgt hij maar eens per week. Om toch zo vaak mogelijk noodles te kunnen eten, onderhandelt hij hiervoor met medegedetineerden.”

De verdachte zei tegenover de rechter later:

,,Het enige wat ik wil is mijn eten. Zorg ervoor dat mijn eten goed is, ja.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *