Hanze: Demissionair kabinet naar huis sturen is wel mogelijk

WILLEMSTAD — Het is wel degelijk mogelijk om een demissionair minister of zelfs een heel demissionair kabinet naar huis te sturen.

Dit stelt jurist en voormalig griffier van de Staten van de Nederlandse Antillen, Frank Hanze.

Hiermee weerspreekt Hanze de inhoud van de brief die premier Gerrit Schotte (MFK) naar de Staten heeft gestuurd.
Volgens Schotte zou de aanname van een motie van wantrouwen tegen een demissionair minister ‘betekenisloos’ zijn.
Hanze is het hier niet mee eens.
In de brief van 6 augustus gaat Schotte in op het voornemen van de oppositiefracties, die op dit moment een meerderheid in de Staten hebben, om de regering middels een motie van wantrouwen naar huis te sturen.
Volgens de premier zou dit weinig zin hebben, omdat de ministers al hun ontslag hebben ingediend, dat nu in beraad is bij de gouverneur.
Maar volgens Hanze klopt de redenering van de premier niet.

Hij wijst erop dat hierover al voldoende literatuur bestaat en dat in Nederland in 2004 al twee demissionaire ministers (Ernst Hirsch Ballin en Ed van Thijn, red.) door de Nederlandse Tweede Kamer werden gedwongen om af te treden.

Het is dus best mogelijk. De Staten mogen best ontbonden zijn, maar dat gaat in per 2 november van dit jaar. De datum van de ontbinding is op deze dag vastgesteld om te voorkomen dat de gouverneur een formateur zal kunnen benoemen om zo aan de formatie van een nieuw kabinet te komen. De Staten hebben op dit moment al hun rechten en plichten. Zij kunnen een minister ter verantwoording naar de Staten roepen en ook naar huis sturen”, aldus Hanze vanochtend.

Hanze wijst in dit verband ook naar de recente wisseling van de macht op St. Maarten, toen de coalitie van DP en UP plaats moest maken van een coalitie bestaande uit de DP, National Alliance en onafhankelijke Statenleden.

De regering diende haar ontslag in, maar de Staten werden niet ontbonden, terwijl er ook geen nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven. De mogelijkheid bestond toen voor een formatieproces, waaruit de nieuwe coalitie is ontstaan.”

Hanze voegt hier wel aan toe dat van tevoren bekend was uit welke partijen de nieuwe coalitie zou bestaan.

Ook de stelling van Schotte dat het naar huis sturen van een de regering middels een motie van wantrouwen tot een machtsvacuüm zal leiden, klopt volgens Hanze niet.

Als een minister zijn of haar ontslag indient, dan vraagt de gouverneur altijd of zij willen aanblijven totdat hun opvolger is aangetreden. Dat kan ook in dit geval. Het zal dan voor een periode van maximaal drie weken zijn, of zolang de screening van de minister in beslag neemt.”

Eén ding is volgens de voormalige Statengriffier wel duidelijk, de nieuwe interimregering die aan zou kunnen treden na het ontslag van de huidige regering, zal de datum van de verkiezingen niet kunnen verschuiven.

Ze zullen aantreden met een beperkt mandaat, ze moeten toezicht houden tot de aangekondigde verkiezingen van 19 oktober.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *