HLN | Nederland glijdt af naar maffiastaat

Guy van Vlierden | Het Laatste Nieuws.be

Advocaat van kroongetuige tegen drugsbaron voor ogen van vrouw geliquideerd

“Ik heb bloed nodig en niks anders.” Dat vertrouwde Ridouan Taghi toe aan een kompaan nadat hij een vermeende mol had laten liquideren. De meest gezochte crimineel van Nederland, die met nietsontziende wreedheid naar de top van de ‘mocromaffia’ klom, lijkt onverzadigbaar. Want na de moord op de volkomen onschuldige broer van een uit de biecht klappende kroongetuige, is gisteren ook diens advocaat neergelegd.

Advocaat Derk Wiersum (44) had zijn woonst in de Amsterdamse wijk Buitenveldert net verlaten, toen hij gisterochtend neergekogeld werd. Zijn vrouw was ooggetuige en zag de moordenaar, van wie de leeftijd op ten hoogste twintig wordt geschat, te voet ontkomen. Zijn identiteit doet er eigenlijk niet eens zoveel toe. Want in het Amsterdam van de mocromaffia wordt zo’n moord gepleegd door om het even wie die een paar duizend euro wil cashen.

“Het zijn jongens die achter de PlayStation zitten, eventjes zo’n klus gaan klaren en daarna voortdoen met gamen”, zo staat er in het onderzoeksrapport over drugsgerelateerde criminaliteit dat de burgemeester bestelde en dat vorige maand naar buiten kwam. Vraag is wie de opdracht gaf – en daar twijfelen in dit geval maar weinigen aan.

Wiersum was de raadsheer van Nabil B. (32), Nederlands bekendste spijtoptant. Hij behoorde tot de bende van Ridouan Taghi (41) en was zelf betrokken bij twee liquidaties vóór hij zich begin 2017 met opzet in de boeien liet slaan. Om er zeker van te zijn dat hij niet snel terug op straat zou staan, maar veilig achter de tralies belandde, had hij een wapen op zak.

Nabil bood onmiddellijk aan om uit de biecht te klappen over zijn patron en zijn verklaringen hebben intussen al 1.500 bladzijden gevuld. In ruil daarvoor zou er maar 12 jaar tegen hem worden geëist. Hij hielp de speurders ook ijverig mee bij het ontcijferen van tienduizenden berichten die Taghi en zijn bende verstuurden. Die berichten waren versleuteld, maar de politie kon de code kraken en Nabil vulde in wie er waar aan het woord komt.

Nobele onbekende

Tot dat ogenblik was Taghi een nobele onbekende voor het grote publiek. Zelfs het gerecht had hem nog nooit op iets kunnen betrappen dat een veroordeling mogelijk maakte. En omdat hij al sinds 2009 was uitgeschreven als bewoner van Vianen (provincie Utrecht), waar hij op jonge leeftijd vanuit Marokko terechtkwam, was de politie zelfs nooit zeker waar hij verbleef. De recentste tekenen willen dat hij zich schuilhoudt in Dubai, waar hij een volledig winkelcentrum zou hebben gekocht met de vele miljoenen die hij intussen aan de misdaad heeft verdiend.

Begonnen als bescheiden dealer in hasj, was het ironisch genoeg de verscherpte controle in grote havens zoals Rotterdam en Antwerpen, die Taghi naar een ongebreidelde rijkdom en macht heeft gekatapulteerd – en er ook voor zorgde dat er nu al 100.000 euro op zijn hoofd staat, een record in Nederland.

Om de controles te omzeilen, kozen de Colombiaanse cocaïnebaronnen er op zeker ogenblik voor om hun waar naar veel minder beveiligde havens in Afrika te verschepen. Om het goedje van daaruit in Europa te krijgen, klopten ze aan bij de Marokkaanse bendes die al smokkelroutes hadden voor hasj. Zo kwam de veel lucratievere cocaïnetrafiek bij de Marokkanen terecht, kregen die uiteindelijk ook de rechtstreekse smokkel naar onze havens in handen en ontstond wat nu de mocromaffia heet. Die onderscheidde zich van in het begin van de vroegere netwerken door het tomeloze gebruik van geweld.

“Geweld en misdaad zijn altijd samengegaan, maar er werd wel over nagedacht”, zo zeggen insiders. “Nu schieten ze eerst en denken dan pas na.” Onderlinge twisten, die begonnen met de diefstal van een partij cocaïne uit een Antwerpse container in 2012, leidden tot een heuse oorlog, waarbij er op zeker moment zelfs een afgehakt hoofd op de stoep werd gelegd.

Taghi kwam als winnaar uit die oorlog. Deels doordat zijn concurrenten mekaar hebben uitgemoord, maar waarschijnlijk ook doordat hijzelf de grootste geweldenaar is. Op het proces dat volgend jaar gepland staat tegen zijn bende, worden hem en vijftien andere verdachten al zeker vijf moorden ten laste gelegd. Maar het werkelijke aantal zou veel hoger liggen. Die op Reduan B. is bijvoorbeeld nog niet meegeteld. Hij werd vorig jaar omgelegd in zijn kantoor, vlak nadat bekend geraakt was dat zijn broer Nabil de kroongetuige werd.

Reduan had niets met de misdaad te maken – net zomin als een andere broer, die een veelbelovende carrière had als zakenadviseur bij KPMG, maar sedertdien is ondergedoken.

Dat met Nabils advocaat nu weer een onschuldige burger gedood is, doet Nederland beseffen dat het afglijdt naar het soort van maffiastaat dat we vroeger alleen in Italië, Colombia en Mexico kenden.

Bron: Het Laatste Nieuws.be

7 Reacties op “HLN | Nederland glijdt af naar maffiastaat

 1. Met dank aan Links.. Liever thee drinken dan de criminelen aanpakken

 2. Het Algemeen Dagblad had een interessant artikel over NL Narcostaat, 4/9/16

  https://www.ad.nl/home/wereldwijde-drugshandel-via-narcostaat-nederland~afb0854f/

 3. @Savaneta,
  Geen geïsoleerd gezwel, maar uitgezaaid over het hele land in alle geledingen. Niet alleen Randstad maar ook Zwolle.

 4. joop savaneta

  Waar jaren geleden al voor werd gewaarschuwd vindt nu dagelijks plaats. Zelfs in een rustige plaats als Zwolle vond vannacht weer een liquidatie poging plaats waarbij een kogelregen plaats vond die in verschillende woningen insloeg. Het jarenlang pappen en nathouden door de overheid werpt nu zijn wrange vruchten af en over de softe straffen die door D66 rechters worden opgelegd zullen we het maar helemaal niet hebben. Als deze situatie verergerd mogen ze, wat mij betreft, de staat van beleg afkondigen om dit kankergezwel uit te roeien.

 5. LOL dat is niets nieuws natuurlijk, we kunnen hooguit verder ‘glijden’.

 6. Brian Mariano

  Nou nou nou nou nou nou nou.

 7. Amsterdam
  De stad waar de onderwereld
  Steeds zichtbaarder de dienst uitmaakt

  Aaibare Burgermeester
  Filantropische Rechters
  Zwakdadige Aanklagers

  Het walhalla voor :
  De narco onderwereld
  Maar ook de witwas bovenwereld waaronder Banken
  (NB: De 4 grootste Banken in NL
  hebben 171 coffeshops in onderpand)
  De nauwe betrokkenheid van banken
  is moeilijk te rijmen met hun neiging
  om coffeeshops te weigeren
  als klant in het geldverkeer.
  Doet een beetje aan MCB denken
  Met haar swipe gedoog activiteiten

  Amsterdam
  Ook het Walhalla
  Voor de nouveau riche patsers
  Die zich voordoen als Jet Set.

  Amsterdam
  Speeltuin voor
  de Coffeshops, Cafe’s en discotheken eigenaren
  50% van de 570 Nederlandse coffeeshops , nightclubs etc
  of hun uitbaters / eigenaren
  hebben problemen gehad met Justitie.
  In de zin vanstrafrechtelijke vervolging.
  Het ging om overtredingen van:
  de toegestane softdrugs tot witwassen,
  economische delicten, wapenbezit of erger.

  Op Curacao komen ook veel van de NL
  Nouveau riche witwas patsers
  Of crypto schaduwwereld figuren
  maar ook gesjeesde voormalige amsterdamse nachtclubeigenaren
  In de Curacaose tropenzon de elite uithangen.
  Ze doen zich chique voor
  Wonen in mooie huizen
  op Jan Sofat, Rooi , Vista Royal of op Grote Berg.
  Maar zijn feitelijk plat volg met een gouden randje.

  Het lijkt alsof de lijn tussen onder en bovenwereld steeds vager wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *