HLN | Stroomstoring Venezuela gaat vierde dag in: tientallen doden in ziekenhuizen

Scholen en bedrijven Venezuela maandag dicht door stroomstoring | AFP

Venezuela heeft voor de vierde dag op rij veel hinder van de stroomstoring die het land sinds donderdag teistert. De zorgen van burgers over de gebrekkige werking van de infrastructuur, communicatie, gezondheidszorg en het transportwezen nemen met de minuut toe en beginnen ook mensenlevens te eisen. Ook morgen zal het openbare leven plat liggen.

De storing is voor een groot deel verholpen, maar er zitten nog steeds delen van het land zonder elektriciteit. Gisterenavond kwamen vijftien nierpatiënten om het leven omdat de dialyseapparatuur niet werkte door het gebrek aan elektriciteit. In andere ziekenhuizen vielen tot nu toe nog eens zeventien doden.

Lees ook: Venezuela zonder elektriciteit. Maduro: “Nieuwe cyberaanval verhinderde om stroom te herstellen”

Sinds donderdag hebben delen van het land geen stroom meer. In het begin van de storing was bijna nergens nog stroom in Venezuela. Volgens de regering van president Nicolás Maduro is de stroomuitval veroorzaakt door een Amerikaanse cyberaanval op een waterkrachtcentrale. Hoeveel Venezolanen vandaag nog hinder hebben is onduidelijk. Op last van de regering blijven morgen alvast de scholen en bedrijven in het land dicht.

De stroomstoring zorgt voor grote woede bij de Venezolanen. In de winkels ligt het voedsel te bederven door gebrek aan koeling. Sommige winkels geven voedsel dat de houdbaarheidsdatum heeft overschreden gratis weg.

REUTERS

Vandaag gingen veel mensen boos de straat op over het gebrek aan daadkracht van de overheid. “Geen enkel land kan dagenlang zonder elektriciteit. We hebben hulp nodig. We bevinden ons in een humanitaire crisis”, riep een vrouw tijdens een anti-regeringsdemonstratie in de hoofdstad Caracas. Gisteren waren ook protesten van aanhangers van zowel de gekozen president Maduro als die van Guaidó. De groepen werden uit elkaar gehouden door de oproerpolitie, die vooral de aanhangers van Guaidó soms hardhandig stopte.

Noodtoestand

De zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó beschuldigt Maduro en zijn regering ervan de stroomuitval te veroorzaken. Hij roept het parlement op de noodtoestand uit te roepen, zodat de bevolking geholpen kan worden.

Met de noodtoestand zou “internationale hulp” mogelijk worden – de voorbije weken gaf de regering van president Nicolas Maduro geen toelating voor humanitaire hulp uit het buitenland. “We moeten deze ramp nu aanpakken”, aldus Guaidó .

“Ik heb een bijzondere zitting van het nationale parlement (gecontroleerd door de oppositie, red.) bijeengeroepen om onmiddellijke beslissingen voor de humanitaire hulp te nemen”, zei hij aan parlementsleden. Hij riep ook op tot “acties in de straten”. “U heeft het recht op straat te komen, want dit regime laat de Venezolanen sterven. Heren van het leger, het is tijd te stoppen met het verdedigen van de dictator.”

Aan de grensovergangen met Colombia en Brazilië staat nog altijd voor zeker 250 ton humanitaire hulp, vooral door de Verenigde Staten gestuurd.

Bron: Het Laatste Nieuws.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *