HLN | Venezuela en Colombia bespreken mogelijke heropening grens

De Venezolaanse president Maduro en de Colombiaanse president Juan Santos na de bespreking over hun gemeenschappelijke grens | EPA/MIGUEL GUTIERREZ

De Venezolaanse president Maduro en de Colombiaanse president Juan Santos na de bespreking over hun gemeenschappelijke grens | EPA/MIGUEL GUTIERREZ

De grens tussen Colombia en Venezuela zal vanaf zaterdag opnieuw open zijn voor voetgangers. Dat hebben de presidenten van de twee landen, Nicolas Maduro en Juan Manuel Santos donderdag aangekondigd.

De grens werd in augustus 2015 gesloten om smokkelaars tegen te houden.

“We gaan de grens geleidelijk aan weer openen”, aldus Santos, die toevoegt dat de vijf grensposten elke dag 15 uur open zullen zijn. “Het gaat om een eerste fase”, zegt ook zegt Venezolaanse collega Nicolas Maduro, die oproept om “er alles aan te doen om deze beslissing succesvol te maken”.

De staatshoofden hebben elkaar donderdagnamiddag ontmoet om de heropening van de grens te bespreken. Voorafgaand aan de top waren liefst vijftien commissievergaderingen nodig tussen beide landen.

Land uitzetten
In augustus 2015 gaf president Maduro het bevel de grens te sluiten omwille van “veiligheidsredenen”, na een aanval van vermeende voormalige Colombiaanse paramilitairen op een patrouille van het Venezolaanse leger. De spanning tussen de landen nam nog toe toen Caracas besliste om duizenden Colombianen die zich in Venezuela gevestigd hadden het land uit te zetten.

De afgelopen weken heeft Venezuela, dat in een diepe economische crisis zit, de grens met Colombia een aantal keren geopend, om tienduizenden Venezolanen de kans te geven om een voorraad voedsel, medicijnen en andere zaken in te slaan. Het land was ooit een rijke olieproducent, maar zag zijn economie instorten door de daling van de prijs van ruwe olie.

Venezuela kent momenteel ernstige tekorten en heeft de hoogste inflatie ter wereld. In 2015 bedroeg die 180 procent.

Bron: HetLaatsteNieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *