HOCKEYSTERS GRIJPEN WERELDTITEL

Oranje verslaat Australië in WK-finale

PAUMEN_EUFORISCH-HOCKEY-WK

Maartje Paumen is euforisch na haar openingstreffer. Foto | ANP

DEN HAAG – Toen de Nederlandse hockeysters hun grootste rivaal Argentinië vernederden in de halve finale van het WK (4-0) was het eigenlijk al duidelijk: Oranje werd wereldkampioen. Zaterdagmiddag werd wat iedereen al wist ook officieel.

Hoewel bondscoach Max Caldas vooraf hamerde op de moeilijkheidsfactor van het spelen tegen een team dat je al eerder in het toernooi ontmoette, leek het er eigenlijk geen moment op dat de Oranjevrouwen zouden verliezen van Australië: 2-0.

Roos Drost wordt gevloerd in de cirkel: strafbal. Roos Drost wordt gevloerd in de cirkel: strafbal. Foto | AP
Oranjesupporters hebben de tijd van hun leven. Oranjesupporters hebben de tijd van hun leven. Foto | ANP

Australië gaf Nederland in de beginfase echter weinig toe. Hoewel Ellen Hoog met een hard backhandschot voor de eerste kans van de wedstrijd tekende waren ook de Australiërs gevaarlijk toen Jacky Schoenaker vlak voor de lijn een eigen goal van haarzelf voorkwam. Maar – en dat is de kracht van dit Oranje – na twaalf minuten stond het ‘gewoon’ 1-0. Roos Drost werd in de cirkel gevloerd en de scheidsrechters waren onverbiddelijk: strafbal. Vanaf de stip maakte Maartje Paumen geen fout.

De tweede treffer viel onder vergelijkbare omstandigheden. Australië toonde lef, zette Oranje vast en dook een aantal keer dreigend op voor het doel van Joyce Sombroek, maar zes minuten voor rust lag hij er aan de andere kant in. Hoog begon aan een prachtige actie over de linkerflank, had een dito pass in huis op Xan de Waard die hem doortikte naar Kim Lammers. De ‘Filippo Inzaghi’ van het vrouwenhockey stuitte aanvankelijk op de keeper maar de rebound trof wel doel: 2-0.

Kim Lammers

In de tweede helft kwam Nederland beter uit de startblokken. De eerste corner was voor Australië, maar vervolgens dook Oranje enkele malen gevaarlijk op voor de Australische goal. Met name Lammers – bezig aan haar 200e en laatste interland – was dicht bij een doelpunt, maar met haar rug naar het doel kon ze niet voldoende snelheid en richting aan de bal geven. Twee minuten later kreeg ook Kelly Jonker een prima kans. Op volle snelheid schoot ze over.

 

Halverwege de tweede helft tekende Hoog voor de grootste Nederlandse kans. De linksbuiten werd goed vrijgespeeld door Lidewij Welten maar haar backhandschot trof de paal. De rebound van Naomi van As werd gekeerd door keepster Rachael Lynch. Zo’n kwartier voor rust voerde Australië de druk even op, maar de Oranjedefensie gaf geen krimp. Daarna probeerden de Aussies het nog wel, maar de pijp was duidelijk leeg waardoor het verschil in kwaliteit met de fitte Nederlandse ploeg veel te groot was.

Wereldkampioen

Uit een mooie, snelle aanval was Lammers vijf minuten voor tijd nog dicht bij haar tweede. Maar haar tip verdween net naast. Veel zal het de spits niet hebben uitgemaakt, enkele minuten – en veel Nederlands gefriemel bij de cornervlag – later stond ze immers met de wereldbeker te zwaaien.

Nederland – Australië 2-0 (2-0)

12. Paumen 1-0 (sb)

29. Lammers 2-0

Startopstelling Nederland:

Sombroek; Derkx, Bos, Van Geffen; Van As, De Goede, Paumen (c), Dirkse van den Heuvel; Hoog, Lammers, De Waard.

Wissels:

Meijer (k), Van Maasakker, Schoenaker, Keetels, Welten, Drost Jonker.

Bron: Telegraaf

Door Bastiaan Thuijsman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *