Hodge: CBCS is een ‘lame duck’

Daniel HodgeWILLEMSTAD — Nu er signalen uit St. Maarten zijn gekomen om de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) op te splitsen, zou het nog makkelijker moeten zijn om uit deze constellatie te stappen, aldus demissionair premier Daniel Hodge (PS) gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers.
Hij zei dit op persoonlijke titel en niet als premier van Curaçao.

De Sociaal Economische Raad (SER) van St. Maarten heeft haar regering onlangs geadviseerd om zo snel mogelijk uit de monetaire unie te stappen.
Volgens de SER loopt St. Maarten gevaar door ‘de verslechtering van de huidige rekening-courantpositie, die vooral wordt veroorzaakt door Curaçao’.

De CBCS is volgens Hodge een ‘lame duck’ en kan niet functioneren zoals het moet.
Op basis van de evaluatie van het functioneren van de CBCS sinds 10-10-‘10 zal de regering een besluit moeten nemen over de toekomst van de monetaire unie, dat in het belang is van Curaçao. Deze evaluatie, in de vorm van een operationele audit, moet nog plaatsvinden.
Het proces om de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten op te splitsen is dan ook nog niet in gang gezet, zei Hodge.

Het liefst ziet Hodge één centrale bank voor alle zes de eilanden die in het verleden de Nederlandse Antillen vormden, maar door de staatkundige veranderingen is daar verandering in gekomen.
Aruba, dat in 1986 uit de Nederlandse Antillen stapte, heeft wel een eigen centrale bank.

“De vraag is waarom Aruba wel en Curaçao niet”

, vroeg Hodge zich retorisch af.

“Desondanks moeten we ons opperste best doen om de monetaire unie tussen Curaçao en St. Maarten tot een succes te maken”

, zei Hodge.
De realiteit heeft echter laten zien dat de gedeelde centrale bank sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen op 10-10-‘10 niet heeft gefunctioneerd.
Volgens de premier was de Raad van Commissarissen (RvC) verdeeld.
De leden van de RvC hebben nooit goed gefunctioneerd.

“Zo heb je leden die door de Sintmaartense regering zijn aangesteld, leden die door Curaçao zijn voorgedragen en een lid dat door het Gemeenschappelijke Hof van Justitie is benoemd”

, aldus Hodge gisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *