Hoe Zwarte Piet Nederland ook in het buitenland te kakken zet

Bron: HP de Tijd

myzwartepietNog nooit groeide een Nederlandse Facebookgroep zó snel als die van Pietitie: maar liefst 1,8 miljoen klikten de afgelopen twee dagen op ‘like’ om aan hun vrienden te laten weten ook ‘tegen de afschaffing van het Sinterklaasfeest’ te zijn.

Nog vóór de stoomboot ook maar vertrokken is uit Spanje leeft de kwestie-Zwarte Piet meer dan ooit in Nederland. Maar ook over de grens is de zaak niet onopgemerkt gebleven. Een greep uit wat de buitenlandse media over hét nationale vraagstuk van dit moment schrijven.

Duitsland
Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel zijn wij Nederlanders ‘woedend’ en ‘organiseren we verzet’ tegen de bedreiging van een onschuldige traditie. Uit het overweldigende aantal likes voor Pietitie leiden de Duitsers af dat wij een ‘diepe verbondenheid’ voelen met een traditie die plotseling bedreigd wordt. Ook de krant HNA ontwaart in de steun voor de petitie ‘volkswoede om een kinderfeestje’ onder de Nederlanders.

Frankrijk
De verhitte discussie over Zwarte Piet heeft in Nederland het ‘brede debat over racisme’ nieuw leven ingeblazen, schrijft het Franse weekblad Le Point. Het tijdschrift neemt meteen maar stelling in het debat en legt aan zijn lezers uit dat Zwarte Piet in feite een ‘onschuldige grappenmaker’ is die het Sinterklaasfeest een beetje opvrolijkt. De nieuwssite France24 wijst op de andere kant van de discussie en stelt dat de Nederlanders ‘collectief in een ontkenningsfase’ verkeren over het vermeende racistische karakter van het volksfeest.

Groot-Brittannië
De Britse krant Daily Mail duidt onze massale Facebooklikes als ‘publieke verontwaardiging’ en vat Zwarte Piet samen als ‘een clown in blackface-vermomming’. De populariteit van Pietitie wordt volgens de Britten veroorzaakt door de ‘emotionele band’ die wij Nederlanders hebben met de figuur die de populariteit van Sinterklaas zo geholpen heeft. Bovendien denken ze bij de Daily Mail te weten dat racisme in Nederland nog altijd een heet hangijzer is, dat op deze manier nog maar eens besproken kan worden.

België
Hoewel Zwarte Piet soms ook echt weleens een schoorsteen bij onze zuiderburen bezoekt, weten ook de Belgen zich op te winden over onze nationale discussie. De Standaard plaatst een opiniestuk dat het anti-Pietenprotest een ‘toevallige, sociaal acceptabele manier om de ­frustratie te uiten over de echte discriminatie en het ­reële racisme is’. Geen malse kritiek.

Sinterklaas komt dit jaar op 16 november aan in Nederland.

 

To Top

0 Reacties op “Hoe Zwarte Piet Nederland ook in het buitenland te kakken zet

  1. Nederland wordt te kakken gezet ?
    Nederlanders worden eindelijk eens een keer wakker.
    De (S)Linkse partijen hebben jarenlang onze tradities en gewoontes lopen verkwanselen vanwege de zogenaamde multiculti samenleving waar niemand op zat te wachten maar gewoon door de strot is geschoven, autochtoon Nederland moest zich maar schikken terwijl de nieuwkomers aan alle kanten in de watten werden en worden gelegd.

  2. Nederland wordt te kakken gezet? Ik lees ook deels begrip voor het standpunt van Nederland.Maar ja,men leest graag wat men wil lezen.(een niet geheel onbekend fenomeen in de psychologie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *