HOF | Viertal veroordelingen in strafzaak Lacerta

De vijf maken deel uit van een groep van 35 ongedocumenteerde Venezolanen die via hun Curaçaose advocaten beroep hebben gedaan op het Europees Hof.

Vandaag heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao in de zogeheten Lacerta-zaak de voormalige directeur van de Refineria di Korsou (RdK) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden.

Twee andere ex-medewerkers van RdK en een externe consultant zijn elk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Het Gerecht acht bewezen dat de vier mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het vragen van minstens vijf miljoen dollar aan steekpenningen aan het bedrijf Count/AOT, dat meedeed in het aanbestedingstraject om de nieuwe strategische partner van RdK te worden.

De vier verdachten hebben daartoe, buiten het officiële aanbestedingsteam om, verschillende privé ontmoetingen georganiseerd met de vertegenwoordigers van dit bedrijf, die zij geheim hebben gehouden voor RdK. De vier verdachten hebben zodoende misbruik gemaakt van de hoge posities die twee van hen binnen RdK innamen, enkel en alleen om hun eigen financiële belangen te dienen.

Een omkopingsschandaal van deze omvang schaadt het imago van het Land Curaçao, waardoor toekomstige investeerders kunnen worden afgeschrikt. Tegen de directeur van de raffinaderij was door de officier van justitie een gevangenisstraf van vijf jaar geëist en tegen de anderen een gevangenisstraf van vier jaar.

Het Gerecht heeft de straf gematigd, onder meer vanwege de gevolgen die deze zaak voor de verdachten heeft en het feit dat de steekpenningen uiteindelijk niet zijn uitbetaald.

De verdachten hebben ter terechtzitting aangevoerd dat zij onschuldig waren aan omkoping omdat zij juist de vertegenwoordiger van Count/AOT in Curaçao wilde ontmaskeren, dan wel zijn betrouwbaarheid wilden onderzoeken. Een van hen heeft aangevoerd dat hij zelfs van dit ontmaskeringsplan niet op de hoogte was. Het Gerecht hecht geen geloof aan deze verklaringen.

Niet alleen heeft men dit “ontmaskeringsplan” op geen enkel moment besproken binnen RdK, hetgeen zeer voor de hand had gelegen. Ook na afloop is RdK onjuist en onvolledig geïnformeerd. Ook in de correspondentie tussen de verdachten blijkt niet dat hun handelen plaatsvond in het kader van een dergelijk plan.

Het Gerecht vindt daarom deze uitleg van de gebeurtenissen volstrekt ongeloofwaardig en concludeert dat het voorstel dat de verdachten op 23 augustus 2018 hebben gedaan geen onderdeel vormt van een enig ontmaskeringsplan, maar gaat over wat er in dat voorstel letterlijk staat vermeld, namelijk het vragen om miljoenen dollars aan steekpenningen, in ruil voor het krijgen van een overeenkomst tussen RdK en Count/AOT.

Bron: Persbericht Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire,
Sint Eustatius en Saba

9 Reacties op “HOF | Viertal veroordelingen in strafzaak Lacerta

 1. Mooi. Opsluiten die schoften. Hopelijk geldt dit ook als preventieve werking naar andere corrupte ambtenaren.

 2. En dit stukje is dan alleen maar een moment opname uit die “heren “ hun leven,

 3. Volgens ratvocaat Mirto Murrat zijn ze onschuldig!

 4. Curacao revisited

  je zou toch verwachten dat met al die columns van Kuhneman dit soort wantoestanden verleden tijd zouden zijn op Curacao…

 5. Waar deze heren voor veroordeeld zijn, hebben álle, maar dan ook álle huidige (en vele vorige) regeringsleden zich schuldig aangemaakt, met hier en daar misschien een uitzondering.

  Nepotisme en omkoping!

 6. Ik zou eigenlijk bijna zeggen dat ze niet de reputatie van het eiland geschaad hebben maar gewoon bevestigd. Velen zijn hen voor gegaan en rijk mee geworden.

 7. “… schaadt het imago van het Land Curaçao, waardoor toekomstige investeerders kunnen worden afgeschrikt”.
  Nou er zijn hem velen voorgegaan die het imago geschaad hebben, maar niet veroordeeld zijn…

 8. Dit is haast onbegrijpelijk, die Roderick van Kwartel was nog net directeur van RDK en de eerste de beste gelegenheid die zich voordeed probeerde hij gelijk de kluit te belazeren.

  Het doet vermoeden dat hij jaren lijdzaam moest aanzien hoe zijn voorganger Van Arneman onbeschaamd ongestraft zijn zaken vulde.

 9. De criminele directeur heeft al aangegeven pas de gevangenis in te gaan als Brian Mariano, Jacinta Constantia en Cicely van der Dijs hem voor zijn gegaan.

  En Stephen Capella met zijn moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *