Hoge straf voor poging doodslag

Daders moeten slachtoffer Benchi Leon schadevergoeding betalen

rechtbankWillemstad – Het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao heeft gisteren een jongen van 15 en zijn 23- jarige mededader tot respectievelijk twee jaar in een jeugdinrichting en acht jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens poging tot doodslag op de bejaarde Benchi Leon.

Advertentie

Daarnaast moeten de daders het slachtoffer 27.558,53 gulden aan schadevergoeding betalen.
De daders hebben medio dit jaar de 87-jarige Leon langs de openbare weg uit zijn pick-up getrokken en geprobeerd hem dood te slaan.
De aanleiding hiervoor was dat zij door het slachtoffer waren afgesneden en de man was weggereden toen zij verhaal kwamen halen.
Het gerecht beoordeelt het met de vuisten tegen het hoofd van het bejaarde slachtoffer slaan, toen hij weerloos met zijn hoofd op de grond gevallen was, als poging tot doodslag.

,,De verdachten hebben Leon bijna van het leven beroofd, maar in feite hebben zij het slachtoffer een deel van zijn leven en in ieder geval een groot deel van de kwaliteit van zijn leven ontnomen.”

En: ,,De lichtvaardige wijze waarop de verdachten tot stevig geweld tegen een bejaarde man zijn overgegaan, is schokkend en leidt tot versterking van gevoelens van onveiligheid in de samenleving”, zo staat in het vonnis.

Aangezien door de minderjarige dader een zeer ernstig geweldsdelict is gepleegd, kan het Openbaar Ministerie na twee jaar verlenging van de PIJ-maatregel eisen.
Gelet op het feit dat hij eerder is ontsnapt, adviseert het gerecht om hem te plaatsen op een bijzondere afdeling van SDKK als een geschikte plaats in een jeugdinrichting ontbreekt.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op dinsdag 22 oktober 2013, telefonisch overleg gepleegd met de zoon van Leon in verband met diens gezondheidstoestand.

,,De zoon vertelde dat zijn vader sedert zijn ontslag uit het ziekenhuis zich in een rolstoel voortbeweegt, hij kan wegens opgelopen letsel aan het hoofd niet normaal zelfstandig lopen. Zijn vader wordt nog steeds via catheterslangen verzorgd. Hij lijdt nog steeds aan geheugenverlies, waardoor hij op het ene moment normaal kan communiceren en op het andere niet. De gezondheid van Leon vertoont nog steeds geen zicht op volkomen genezing”, aldus het vonnis.

De rechter kende in zijn uitspraak gisteren groot gewicht toe aan de ernstige gevolgen voor het slachtoffer en aan het feit dat de meerderjarige dader in 2009 voor onder andere diefstal met geweld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan één voorwaardelijk, is veroordeeld.

,,Daarom is het gerecht van oordeel dat de eis van de officier van Justitie van acht jaar gevangenisstraf moet worden gevolgd”, aldus de rechter in zijn uitspraak gisteren.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *