28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

“Hongerstaking is wanhoopsdaad”

HomeMedia"Hongerstaking is wanhoopsdaad"
Eman is sinds vrijdag in hongerstaking | ANP

“Premier Eman staat met de rug tegen de muur. Zijn hongerstaking is dan ook een wanhoopsdaad richting zijn eigen achterban om te laten zien: ik ga strijdbaar ten onder.” Dat zei correspondent Dick Drayer vanochtend in het Radio 1 Journaal.

Sinds vrijdag protesteert de Arubaanse premier tegen het conflict met Nederland. Dat wil dat Aruba zijn begroting op orde brengt en heeft de gouverneur verboden om de begroting van dit jaar te tekenen.

De Rijksministerraad in Den Haag weigert akkoord te gaan met de eilandbegroting voor 2014 en daar is Eman woedend over. In een interview met Nieuwsuur zei Eman gisteravond dat hij bereid is te sterven. Hij hoopt levend uit de hongerstaking te komen.

“Het is natuurlijk een wanhoopsactie, maar ik zie geen ander middel”, zei Eman.

Spierballentaal

Volgens Drayer zal het allemaal niet zo’n vaart lopen.

“Er is met zijn arts afgesproken dat die ingrijpt zodra er gezondheidsproblemen ontstaan. Ik denk dat we dat een dezer dagen wel zullen horen.”

Drayer vindt de uitspraken van Eman wel opmerkelijk.

“Die spierballentaal hebben we nog niet eerder gezien van hem. Hij staat toch bekend als het beste jongetje van de klas in het koninkrijk. Hij heeft zich altijd positief uitgelaten over de relatie met Nederland en staat ook bekend als een samenwerker.”

Fantastisch

De meeste Arubanen vinden Emans hongerstaking geweldig, zegt Drayer. “Zij vinden het fantastisch dat hij hiermee laat zien dat hij een leider is. Arubanen reageren vooral uit het hart en niet op de zakelijke manier zoals we in Nederland gewend zijn.”

Toch is er ook kritiek. “Tegenstanders van Eman noemen de actie onbesuisd en vinden dat Aruba zich internationaal gezien voor gek zet”, besluit Drayer.

Status aparte

In het Nieuwsuur-interview zei Eman dat het niet alleen om een begrotingsconflict gaat.

“Het gaat ook over de autonomie en status aparte van Aruba. Daar hebben Arubanen generaties lang voor gestreden. Het budgetrecht wordt op deze manier gegijzeld door de Nederlands regering.”

Eman ziet om die reden geen andere mogelijkheid dan een hongerstaking.

“Een ander middel is wellicht protesten op Aruba, maar die zullen gepaard gaan met geweld. En daarmee zou ik schade toebrengen aan mijn eigen eiland.”

De premier blijft hoop houden op een oplossing.

“Men zegt wel eens: hoe dieper de kloof, hoe mooier de brug. Misschien kun we binnenkort al beginnen met de bouw van die brug.”

Onwenselijk

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties noemde de hongerstaking van de Arubaanse premier eerder deze week onwenselijk.

“Ik hoop dat hij inziet dat dit niet de manier is om dit op te lossen. Iedereen moet rustig en redelijk worden”, zei de minister.

D66 en het CDA willen dat de Raad van State bemiddelt.

Aruba heeft een schuld van bijna anderhalf miljard euro, ongeveer driekwart van wat alle Arubanen samen jaarlijks verdienen. Sinds 1986 heeft Aruba de status aparte, waarmee het eiland een zelfstandig land is binnen het koninkrijk

Bron: NOS.nl

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties