30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 19:07

Hoyer2 | Arthur Nivellac: ziekteverzuim hoog op Curacao

Arthur Nivellac in gesprek met Peter Eikelenboom

Arthur Nivellac: ziekteverzuim hoog op Curacao

Het arbeidsverzuim ligt hoog op Curacao. Volgens een artikel in ochtendkrant Extra schrijven dokters te gemakkelijk een arbeidsongeschiktheidsbriefje voor de patient, soms zelfs zonder die te zien.

Het resultaat is dat zo’n werknemer twee dagen thuis mag blijven, ziek of niet ziek. Als die twee ziektedagen worden doorbetaald komt dat voor rekening van de werkgever. Volgens de Extra is het ziekteverzuim op Curacao zo hoog dat het negatieve effecten heeft op de economie.

Maar veel werkgevers doen vrijwel niets om het ziekteverzuim aan te pakken, zegt Arthur Nivellac, arbeidsdeskundige van het ARBO- bedrijf Optima.

Tijd: 2:55

Nivellac pleit voor de oprichting van een tripartite commissie om gezamenlijk tot oplossingen te komen. Uit ervaring weet hij te melden dat verzuimbeleid zijn vruchten afwerpt

Tijd:59 sec

Bron: Radio Hoyer 2

10 reacties

  1. Arthur Nivellac, noemt zichzelf arbeidsdeskundige dan zou je denken dat hij weet dat niet de huisarts maar de arboarts over arbeidsgeschikt of ongeschikt heid moet gaan. De huisarts heeft daarvoor niet gestudeerd de huisarts gaat over ziek zijn en beter worden. Nivellac pleit voor de oprichting van een tripartite commissie. Zo kunnen we voor alles een commissie instellen wie is deze joker eigenlijk???

  2. Op zich heeft de arbodienst gelijk dat het systeem niet goed functioneert Alleen ook de Arbodienst waar dhr Nivillac werkt doet er zelf aan mee. Regelmatig ervaren dat zij mensen ziek verklaren die echt wel in staat waren om te werken. De drempel om een arbobriefje te krijgen is laag. Goed om het ziekteverzuim aan te pakken alleen dan dient elke betrokkene, zowel huisarts, als specialist, als Arbodienst en werkgever en werknemer bereid te zijn kritisch naar zichzelf te kijken hoe we het ziekteverzuim kunnen verlagen. Mijn vraag is, wanneer ben je echt ziek dat je niet meer kunt werken? 3 x per jaar is al veel.

  3. @Frits, als een patient SVB verzekerd is, krijg de arts niets voor het consult. Hij krijgt per patient iets van 15 gulden per maand. Of die persoon 10 keer per maand komt of nooit. Dus geen wonder dat de arts snel een briefje afgeeft, want dan kost het hem geen extra tijd….

    Dan verder, omdat het zo ouderwets gaat op Curacao heb je veel mensen die tig keer per jaar 1 a 2 ziekte dagen opnemen. Ik denk dat het een goed plan is om de werkgever de middelen te geven om bij veelvuldig ziekteverzuim een instantie in te kunnen schakelen die gaat kijken wat er exact mis is met de werknemer. Bijv. een soort van openbare bedrijfsarts.

  4. Het (te) hoge ziekteverzuim verklaart waarschijnlijk, naast motivatie en attitude, waarom de productiviteit op Curaçao een van de laagste ter wereld is.

  5. Misschien bij jou huisarts frits, die van mij bekijkt gewoon de patiënt en denkt met de patiënt mee. Maar heel de gezondheidszorg op het eiland is gewoon een grote puinhoop. Inderdaad teveel huisartsen en specialisten die er alleen zitten om te declareren

  6. Door dit gedonder met de ziektebriefjes gaat de SVB failliet. De huisartsen declareren gewoon een consult zonder dat ze de patiënt hebben gezien. Bij de receptie liggen ze al ingevuld klaar. Alleen de naam moet nog worden ingevuld.

  7. hahahah misschien door de lange wachttijden, de onnodige onderzoeken die specialisten aanvragen dat het verzuim zo hoog ligt. Aanvraag 1ste bezoek neuroloog 6 maanden wachttijd, ecg onderzoek voor hernia, 4 maanden wachttijd uitslag, mri aanvraag, o nee mri is kapot 4 maanden wachttijd, nieuwe MRI aanvraag 6 maanden wachttijd, Doorsturen naar neurochirurg, 2 1/2 maand wachttijd. Wachttijd pijn kliniek 9 weken uhhhhhhhhhhmisschien eens kijken naar de wachttijden dan want zowel huisarts als werkgever kunnen hier niets aan doen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties