Hoyer2 | Importstop vlees Colombia door mond- en klauwzeer; 1000 koeienproject niet in gevaar

Arnold Dwarkasin in gesprek met Peter Eikelenboom

Arnold Dwarkasin – Hoofd Veterinaire Dienst | Jeu Olimpio

Het gaat lang duren voor Curacao weer vlees mag importeren uit Colombia, verwacht hoofd veterinaire dienst Arnold Dwarkasin. Het Andesland wordt geplaagd door een uitbraak van de ziekte mond- en klauwzeer, voornamelijk door de smokkel van koeien uit buurland Venezuela.

Voor Curacao is een verbod afgekondigd van vleesproducten van ‘evenhoevigen’ uit het land. Varkens en koeien worden daartoe gerekend. Het is een zeer besmettelijke veeziekte die niet overgebracht kan worden op mensen.

Het is niet de eerste keer dat Curacao een verbod afkondigd voor dergelijke producten uit Colombia. Dwarkasin verwachtte al min of meer dat het zou gebeuren.

TIJD: 4:09

De uitbraak van mond- en klauwzeer in Colombia en het importverbod heeft geen invloed op het 1000 koeien project op Curacao. Dat zegt initiatiefnemer Arthur Parris. Het project is nog niet afgerond en het duurt op zijn minst tot volgend jaar voordat het op Curacao gestalte krijgt. De runderen die uit Colombia moeten komen, vallen wel onder het verbod, maar komen niet uit het grensgebied van Colombia met Venezuela, zegt Parris. Maar mocht de import van koeien uit Colombia verboden blijven dan zijn er alternatieve landen om ze vandaan te halen.

TIJD: 3:26

Arthur Parris in gesprek met Peter Eikelenboom

Bron: Radio Hoyer 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *