29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

HP/DeTijd | Hoe de Venezolaanse blokkade ‘onze’ eilanden toch niet in gevaar brengt

HomeLandenArubaHP/DeTijd | Hoe de Venezolaanse blokkade 'onze' eilanden toch niet in gevaar...

Siobian Heiblom

Lege supermarkten in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Beeld: ANP

De Venezolaanse president Nicolás Maduro sloot begin januari de grens tussen zijn land en Aruba, Bonaire en Curaçao. Dit heeft groot effect op de handelspositie van de eilanden, en er wordt zelfs gerept over een oorlog. Toch is de maatregel van Maduro eenvoudig te omzeilen, vertelt Latijns-Amerika deskundige Edwin Koopman.

Het is al jaren onrustig in Venezuela. Er is een nijpend tekort aan voedsel en medicijnen met volksopstanden als gevolg. Niet dat het de regering van Maduro tot zelfreflectie dwingt. De president wijst momenteel met een beschuldigende vinger naar Aruba, Bonaire en Curaçao, de ABC-eilanden, als boosdoeners voor het conflict in eigen land.

Koper, goud en levensmiddelen

Dat is niet helemaal onterecht, vindt Latijns-Amerika deskundige Edwin Koopman. “Er wordt veel vanuit Venezuela naar de eilanden gesmokkeld,” vertelt hij vanuit de Venezolaanse hoofdstad Caracas. “Iedere dag kwamen er wel 5 tot 10 bootjes met benzine of diesel aan.” Volgens Maduro is het smokkelwaar — voornamelijk koper, goud, diamanten en levensmiddelen — eigendom van Venezuela.

Kinderspel

Smokkelen vanuit Venezuela is erg verleidelijk, omdat op onder andere voedsel en benzine veel subsidie zit. “Op een eiland als Aruba, waar 100.000 mensen wonen, hebben ze helemaal niet zoveel benzine nodig. Die verkochten ze voor een gunstige prijs door aan bijvoorbeeld Colombia.”

De schuld ligt niet alleen bij de eilanden. Maduro het er zelf naar gemaakt door 18 jaar economisch wanbeleid van de regering en een staatsschuld van 50 miljard euro, die zij niet kunnen aflossen.

Slager die zijn eigen vlees keurt

Daarnaast is het leger en de politie van Venezuela betrokken bij de smokkel, blijkt uit onderzoek van Nederlandse onderzoekjournalist Bram Ebus.

“De smokkelaars zelf zijn vaak overheidsfunctionarissen. Maandelijks gaan volgens de generaal duizenden kilo’s goud het land uit, ruim 80 procent van de Venezolaanse goudproductie,” laat de onderzoeksjournalist weten tijdens een interview met Trouw.

Strenge controles — ook aan de Venezolaanse grens — zijn nodig, maar die gaan er niet komen, verwacht Koopman. “Dan is het alsof een slager zijn eigen vlees keurt. En als de regering er al wat aan wil doen, zal de politie en het leger zich tegen hen keren. Dat willen ze niet.”

Afleidingsmanoeuvre

De bevolking in Venezuela is radeloos en boos, en de eilanden leken een uitstekende zondebok. Maduro vestigt de aandacht op de eilanden en niet op zijn beleid, vindt Koopman.

“De smokkel is geen bedenksel van Maduro. Het probleem is er echt. En ik geloof oprecht dat het een zorg is voor Venezuela,” legt hij uit. “Maar dit probleem oplossen zal zeker de Venezolaanse economie niet redden. Het echte probleem is het wanbeleid van Maduro.”

Serieus nemen

Hoe het nu verder moet met de eilanden is afwachten. Eerder stopte Venezuela de handel met Colombia voor een jaar. Waarschijnlijk kan het nu uit dat land voedingstoffen importeren, maar niet voor het voordelige tarief die de illegale smokkel vanaf Venezuela waarborgde.

Het opheffen van de blokkade zit er voorlopig niet in. Juist daarom moet deze volgens Koopman serieus genomen worden. “De eilanden moeten laten zien dan ze Venezuela serieus nemen. Mensen op hoog niveau sturen en niet, zoals tot nu toe gebeurt, alleen een Nederlandse ambassadeur. We moeten een minister sturen.”

Bron: HP/DeTijd

1 reactie

  1. Je word toch doodziek van al die deskundige BOL kijkers met hun steeds zelfde terug kerende verhalen, de een weet het nog beter dan de ander en ze krijgen ook nog betaald voor al die k*t Fake verhalen. Gisteren zat er weer zo’n wonder bij het progamma van de stumper Paul Witteman uit ze nek te lullen over Trump. Witteman PvdA trol, probeerde ook weer voor de zoveelste keer Rutte voor aap te zetten, een en al nekkende vragen, alleen lukt het de LOSER nooit om Rutte met tanden vol te staan, néé hij zet zich steeds zelf voor schut, weet U wat deze zo genaamde arbeidspartij icoon al 30 jaar verdient bij de Rooie Haan “VARA” 360.000,00 perjaar echt een arbeiders loontje.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties