HP/DeTijd | Nederland moet Maduro en zijn aanval op ‘onze’ ABC-landen niet vergeten

Volgens Maduro zorgt de Antilliaanse maffia voor de schaarste in zijn land

De situatie in Venezuela is al een hele tijd niet om over naar huis te schrijven. Voedselschaarste, een economische en politieke crisis van jewelste en fikse volksopstanden zijn de problemen waar het land momenteel mee kampt.

Deze problemen liggen volgens de regering van Nicolas Maduro aan de Nederlandse Antillen. Volgens hem zorgen criminelen van Curaçao, Bonaire en Aruba er met hun illegale smokkel voor dat Venezuela nu in crisis verkeert.

De ABC-eilanden, die voor de kust van Venezuela liggen, zijn van oudsher een handelspartner van het Zuid-Amerikaanse land. Zowel op legaal als op illegaal gebied, maar de crisis in het land heeft ook zijn weerslag op de eilanden die te kampen hebben met een grote toestroom van illegale vluchtelingen uit Venezuela.

Op een legale manier wordt er een hoop stookolie vanuit het olierijke Venezuela naar Curaçao gebracht, waar het verwerkt wordt in de raffinaderij op het eiland. De banden tussen de eilandengroep en Venezuela waren tot voor kort in ieder geval op economisch gebied heel hecht.
Soevereiniteitskwesties en politieke onrust

Niet op alle vlakken botert het tussen de eilanden en Venezuela, dat op slechts enkele tientallen kilometers varen ligt. De voorganger van Maduro — Hugo Chavez, een felle ‘anti-imperialist’ — stak zijn mening over de eilandengroep niet onder stoelen of banken. Volgens zijn socialistische denkwijze moesten de eilanden ‘bevrijd worden van kolonialisme’, en behoorde al het land binnen 200 zeemijlen (360 kilometer) van de Venezolaanse kust aan Venezuela toe.

Bron: HP/DeTijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *