HP/De Tijd | In beeld: in het straatarme Venezuela is de patiënt zelf arts

Door Sebas Bouquet | HP/De Tijd

Julio Rafael Parucho is een kwart van zijn hersenen kwijt

Julio Rafael Parucho is een kwart van zijn hersenen kwijt

Julio Rafael Parucho is een kwart van zijn hersenen kwijt. De Venezolaan overleefde ruim een jaar geleden een zwaar ongeluk, waarna artsen in het Zuid-Amerikaanse Venezuela hem opereerden. Het wachten was op een vervolgoperatie. Maar die kwam maar niet.

Door een tekort aan artsen wachtte hij meer dan een jaar op zorg. De economische crisis in Venezuela zwakt de kwaliteit van de publieke gezondheidszorg nog verder af dan ooit tevoren. In Venezuela is de patiënt zelf arts.

Het Luis Razetti-ziekenhuis, waarin Parucho wordt behandeld, lijkt volgens fotograaf Meridith Kohut (hier haar Instagram) op een slagveld in een land waar geen oorlog is. Voor The New York Times maakte ze een fotoserie, waarin onder meer Parucho figureert. Volgens Kohut is het ziekenhuis misschien wel het meest exemplarische voorbeeld van de beroerde staat waarin de Venezolaanse gezondheidszorg verkeert.

Wantoestanden in Veneolaanse ziekenhuizen

Wantoestanden in Veneolaanse ziekenhuizen

Zo was het ziekenhuis de afgelopen tweeënhalve maand niet in staat om röntgenfoto’s te kunnen printen. Patiënten werd daarom maar gevraagd of zij zelf een foto van hun scans konden maken. Met de smartphone. En ook de apotheek functioneert niet naar behoren. Als patiënten medicijnen nodig hebben, geven doktoren een lijst mee waarop staat welke medicatie gehaald moet worden. En nee, niet in de apotheek, want daar zijn de pillen op, maar van de zwarte markt. Zelfs aan voedsel is een tekort.

Noodtoestand

Hoog tijd om eens naar de kern van de problemen in Venezuela te kijken. Dat het gevaarlijk is in Venezuela is bekend. Drie van de tien gevaarlijkste steden ter wereld liggen in het autocratisch geregeerde land. Maar er is meer aan de hand.

Ondertussen heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro de algemene noodtoestand uitgeroepen. Maduro dreigt fabriekseigenaren te arresteren en komend weekend houdt hij grootschalige militaire oefeningen. Volgens de socialistische president zijn de maatregelen allemaal nodig om de economische crisis in zijn land aan te pakken. En, voor Maduora misschien nog wel het belangrijkst: om buitenlandse bemoeienis te voorkomen.

De noodtoestand in Venezuela is niets nieuws. Vier maanden geleden riep Maduro die ook al uit. Afgelopen vrijdag verlengde hij de maatregel met zestig dagen. Voedsel en andere goederen kunnen zodoende worden gerantsoeneerd. “Dat geeft me voldoende macht om alle nationale en internationale bedreigingen het hoofd te bieden”, aldus Maduro. Oppositieleider Henrique Capriles noemt Venezuela ‘een bom die ieder moment kan ontploffen’.

Crises

Venezuela verkeert in een economische en politieke crisis. Er is een groot tekort aan eerste levensbenodigdheden en staatsobligaties kunnen niet meer worden terugbetaald. De crisis is vooral veroorzaakt door de sterk gedaalde olieprijzen. Het land is voor negentig procent afhankelijk van olie-inkomsten. Maduro wijdt de crises dan ook aan de olieproblemen. Maar ook de binnenlandse economie ligt door wanbeleid volledig op zijn gat. De regering heeft bedrijven en boerderijen genationaliseerd, maar de productie stokt. En Julio Parucho? Die wacht op een operatie.

Bron: HP/DeTijd

6 Reacties op “HP/De Tijd | In beeld: in het straatarme Venezuela is de patiënt zelf arts

 1. Joep Meloen

  AG,

  De grootste fan van Maduro is nog altijd John Da Silva. Zeg iets negatiefs over Maduro en je komt aan Da Silva.
  Da Silva heeft zo’n klap van de molen gehad dat hij als afgeschreven moet worden beschouwd. Wie nu, na het zien van alle ellende in Venezuela, nog altijd Maduro, de omhoog gevallen buschauffeur, kan blijven toejuichen, die heeft ze niet allemaal op een rijtje.

 2. steunen Brian ?????
  te gek voor woorden, nog gekker door daden

 3. Niet in het voordeel van Maduro en zijn criminele bende. Het volk kan niet aan dollars komen maar zelf regelen ze wel dollars voor zichzelf.

 4. Dit lijkt wel als Niagara en bicicleta.
  https://m.youtube.com/watch?v=b4i7tbqKWp4

  Waarom laat venezuela de Bolivar ofwel de Bolo niet vrij. Laat de markt zijn werk doen. Het zal eerst heel pijnlijk zijn. Maar het zal helpen.

 5. We gaan die Maduro mooi niet helpen als ze hem af willen zetten…..toen Schotte afgezet werd hielpen ze ons ook niet !! 🙂

 6. En dan zijn er veel mensen op Curacao die Maduro steunen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *