HSK-Debat over relaties in Koninkrijk

Een van de gastsprekers is voormalig Gevolmachtigde minister in Den Haag, Sheldry Osepa. FOTO Antilliaans Dagblad

Een van de gastsprekers is voormalig Gevolmachtigde minister in Den Haag, Sheldry Osepa. FOTO Antilliaans Dagblad


Willemstad – De opiniegroep Hustisia Sosial Kòrsou (HSK), organiseert vanavond een debat over de relaties binnen het Koninkrijk.

Sheldry Osepa, voormalig Gevolmachtigde minister in Den Haag en Anthony Eustatius van Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) zijn de gastsprekers. Beide sprekers maken deel uit van het juridisch team van Reforma.

 

 

Advertentie

Het debat wordt georganiseerd naar aanleiding van twee gebeurtenissen die de aandacht hebben gevestigd op de relaties binnen het Koninkrijk, zo meldt de organisatie.

De eerste gebeurtenis betrof het bilateraal overleg tussen Sint Maarten en Curaçao waar premier Ivar Asjes van Curaçao en Sarah Wescot-Williams van Sint Maarten aan meededen. Beide premiers werden daarbij vergezeld van hun minister van Financiën.

,,Het is opmerkelijk dat deze vergadering twee dagen voor de tweede gebeurtenis plaatsvond, die de relaties binnen het Koninkrijk markeerde, de Koninkrijksconferentie.”

Volgens HSK heeft het bilateraal overleg tussen Curaçao en Sint Maarten duidelijk de Koninkrijksconferentie beïnvloed. En dan vooral als het gaat om de consensusrijkswetten en de problemen binnen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

,,Voor HSK is het duidelijk dat deze twee landen hebben afgesproken om tijdens de Koninkrijksconferentie niet over deze twee onderwerpen te discussiëren. Dat ging tegen de wens in van de commissie ‘Conflictpunten in het Koninkrijk’, onder voorzitterschap van Lilo Sulvaran.

HSK stelt dat de Curaçaose regering op grond van aanbevelingen uit een rapport van die commissie de consensusrijkswetten en de Centrale Bank als discussiepunten had moeten inbrengen tijdens de conferentie. Dit leidde tot een publieke discussie tussen premier Asjes en Sulvaran.

,,Asjes werd daarbij zelfs door Sulvaran ervan beschuldigd dat hij en zijn regering het volk van Curaçao hadden verraden.”

Voor HSK is dat reden genoeg om een debat te organiseren waarbij twee staatsrechtdeskundigen de relaties binnen het Koninkrijk zullen analyseren. Het debat wordt bij het gebouw van HSK aan de Snipweg 79 B gehouden, naast House of Style.

Het publiek kan vanaf 18.30 terecht om zich in te schrijven voor het debat, dat van 19.00 tot 21.30 uur gehouden.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *