Hulp voor OM St. Maarten

Speciale unit gaat corrupte politici en witte boordencriminelen opsporen

st-martin-st-maarten-sxm

Hulp voor OM op Sint Maarten. Speciale unit gaat corrupte politici en witte boordencriminelen opsporen

Den Haag – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint Maarten krijgt een speciale unit die zich volledig gaat richten op de opsporing van ‘witte boorden-criminaliteit’ waartoe ook corrupte politici en ambtenaren worden gerekend. Dat is een van de maatregelen die minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil nemen in reactie op de bevindingen van het PwConderzoek naar integriteitsschendingen in het openbaar bestuur van Sint Maarten.

De bewindsman wil ook dat er een onafhankelijke autoriteit – adequaat beschermd tegen politieke bemoeienis – wordt opgericht die toezicht gaat houden op de integriteit op het eiland.

Verder worden politie, douane en kustwacht versterkt om de grensbewaking te verbeteren. Plasterk kondigde de maatregelen gistermorgen aan, kort voordat hij met de Tweede Kamer in debat ging over de begroting 2015 voor Koninkrijksrelaties. Geen fractie die niet geschrokken is van het PwC-rapport.

De meeste woordvoerders reageerden positief op de voornemens van de minister, al vindt de PVV ze niet ver genoeg gaan. De VVD daarentegen gunt de (nieuwe) Sint Maartense regering toch nog een half jaar om orde op zaken te stellen, maar eist tegelijkertijd wel dat UP-leider Theo Heyliger wordt vervolgd voor verkiezingsfraude en het kopen van regeermacht. D66 pleitte ervoor om niet meteen vanuit Den Haag dwingende maatregelen op te leggen, maar eerst de dialoog aan te gaan met de regering in Philipsburg.

Dat laatste gaat de minister doen. Maar hij liet er ook geen twijfel over bestaan bij onvoldoende medewerking van de zijde van Sint Maarten niet te aarzelen om desnoods via de Rijksministerraad in te grijpen.

Hij verklaarde vaart te willen maken met het sturen van extra mankracht waaraan het eiland overigens wel moet meebetalen. Plasterk noemde de resultaten van het PWConderzoek ‘ontluisterend’:

,,Het bederf komt in alle lagen voor, ook onder leden van de regering. Er is sprake van belangenverstrengeling en machtsmisbruik. Dit kan zo niet verder. Politici moeten onkreukbaar zijn.”

De bewindsman benadrukte dat Sint Maarten als autonoom land een eigen verantwoordelijkheid heeft om misstanden aan te pakken, maar dat gebleken is dat het eiland te klein is om dat op eigen kracht te doen.

,,De regering daar heeft gefaald. We zitten samen in één Koninkrijk dus wij kunnen niet wegkijken. De situatie is ernstig en moet hoe dan ook worden aangepakt. We moeten samen zorgen dat het niet verder afglijdt.”

Plasterk geeft er de voorkeur aan dat Sint Maarten vrijwillig meewerkt aan de door hem aangekondigde maatregelen, maar de vormgeving en uitvoering zullen volledig onder regie en toezicht van de Rijksministerraad (lees: Nederland) vallen.

Op de vraag of er niet veel eerder ingegrepen had moeten worden, antwoordde de minister dat dat ‘misschien waar is’, maar dat hij pas twee jaar geleden is aangetreden en dat in de tussenliggende tijd al ‘stappen zijn gezet’.

Het kabinet Wescot- Williams heeft vorig jaar een verzoek bij BZK ingediend voor bijstand in de vorm van expertise en mankracht, maar daar heeft het nooit antwoord op gekregen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *