28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Aruba | Iedereen een boef

HomeLandenArubaAruba | Iedereen een boef

Column Renée van Aller en John de Vries

Sheila Sitalsing
Sheila Sitalsing

 Sheila Sitalsing merkte in de Volkskrant van 3 oktober op dat de overheid met grimmige verbetenheid steeds meer regels uitvaardigt die uitgaan van maar één gedachte. De mensen zijn lui, onbetrouwbaar en oneerlijk. Ze frauderen en graaien zodra ze de kans krijgen. Volgens de regering hokten alleenstaande bejaarden allemaal stiekem samen met hun geliefde. Zij tilden de gemeenschap op grote schaal volgens onheilspellende spotjes van de Sociale Verzekeringsbank, om zo de hogere AOW voor alleenstaanden op te strijken.
De Ombudsman bewees dat dit niet zo was. Hij berekende dat dit slechts in 0,0001% van de gevallen voorkwam.
Nu wordt een nieuw opsporingssysteem opgetuigd de SyRI (Systeem Risico Indicatie), het mijnen van data. Bedacht door Lodewijk Asscher van de PvdA die zo’n aandacht voor de burger heeft en recent wees op de zegeningen van de robotisering waardoor we allemaal op termijn werkeloos thuis zitten. Vooral nuttig voor hoogopgeleide dames die verplicht onbetaald in de mantelzorg te werk moeten worden gesteld ten behoeve van hulpbehoevende familieleden en buren. Asscher zal binnenkort zelf vervangen worden door een robot. Het is een montere troost dat niet alleen de telefonistes, caissières en vakkenvullers in de supermarkten verdwijnen.

Schaamteloos gegraai in data: gestolde achterdocht
Dankzij big data weet de overheid in 2020 alles. Als u zich in een louche buurt bevindt met een lekke band en u krijgt het benauwd dan wordt dat via uw fitness watch doorgegeven aan de politie. „Via gps wordt op de in de straat aanwezige smartphones vastgesteld om hoeveel personen het gaat en hoe ze zich bewegen. Via een check op de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens wordt achterhaald of het groepje in de buurt woont of elders. In het laatste geval is hun aanwezigheid natuurlijk extra verdacht. Zijn sommigen bekend bij Justitie?” Is 1984 nog veel ingrijpender dan we dachten? Zijn we nog de baas van onze data? De ING en vele andere banken en bedrijven (zoals AH) verkopen die gegevens of gebruiken ze zelf voor gerichte reclame. We zijn niet meer afhankelijk van elkaar maar van apparaten. We behangen onszelf met gadgets die zeer persoonlijke gegevens verzamelen en online opslaan. We vertrouwen al onze data wel toe aan Google maar niet aan een lokale ambtenaar? In zo’n overvloed van data wordt altijd iets gevonden, vooral als niet speciaal naar iets wordt gezocht. Dat is wat de term phishing in deze samenhang betekent: wie ongericht in het leven van een burger gaat neuzen, stuit onvermijdelijk op iets slechts. In combinatie met onbetrouwbaarheid van de data, onbetrouwbaarheid van de systemen en de al genoemde onbetrouwbaarheid van het menselijk individu leidt dit tot een hoogst onveilige samenleving, stelt Maxim Februari terecht in het NRC-Handelsblad van 7 oktober 2014.
En dan hebben we ook nog de gevechtsrobots en de drones. In 2020 moet de X-47B (vliegende vleugel) al zijn eerste gevechtsmissies uitvoeren voor de Verenigde Staten – dat betekent zelf vijandelijke doelen opsporen én vernietigen. Sciencefiction is het allang niet meer. De ontwikkeling van killer robots gaat zo snel dat vredesactivisten er een groot gevaar in zien en er een verbod op eisen stelt de Britse robotdeskundige professor Noel Sharky. Langs de grens met Noord-Korea waken nu al honderden versies van de Zuid-Koreaanse SGR-A1. Een machinegeweer dat onmiddellijk in beweging komt als er een indringer in de buurt is en die kan doodschieten meldt Wilmer Heck in het NRC van 8 oktober 2014. „Alle Amerikaanse defensiebedrijven streven al jaren naar autonome wapens, dus men kan ze op tal van terreinen verwachten. Denk bijvoorbeeld aan volledig onbemande duikboten die zelfstandig hun doelen uitzoeken.” In 2002 voerde de VS voor het eerst een targeted killing uit vanuit een onbemand vliegtuig, in Jemen. Inmiddels is het staande praktijk dat terreurverdachten in Pakistan, Jemen en Afghanistan worden omgebracht met drones. Het aantal Amerikaanse drones (ook die alleen gebruikt worden voor verkenningen) nam tussen 2003 en 2012 toe van 162 naar 7.494.

Wie wind zaait zal storm oogsten
Ondertussen stelt het IMF dat het slecht gaat met economie in de wereld en vooral met de eurozone. Ouderen moeten eerder met pensioen zodat ze kunnen vervangen worden door jongeren. En dat terwijl warempel overal de pensioenleeftijd is opgetrokken en de pensioenpremies zijn verlaagd. Door de daling van de pensioenpremie kan de overheid meer belasting heffen. De toekomstige gepensioneerde is het kind van de rekening. Bovendien kunnen de banken, beleggingsmaatschappijen en pensioenfondsen door de lage rente te weinig rendement maken. Daardoor nadert de volgende crisis (oververhitting op de aandelenmarkt). Er is al een zondvloed van ongunstige beleggingsproducten, omdat men op zoek gaat naar betere rendementen en dan meer risico neemt. Ouderen worden kennelijk beschouwd als de minder productieve werknemers met een te hoog inkomen, waarop verlies geleden wordt. Van de rechter mogen gemeenten van oudere werklozen van wie de WW-uitkering is verlopen, eisen dat ze eerst hun pensioengelden aanspreken alvorens een beroep op bijstand te doen. Dat staat in schril contrast tot de kosten gemoeid met de onderkomens van de monarch. Dit werd gesteld door Alexander Pechtold, D66-fractieleider op 7 oktober 2014. Aruba wil een VUT regeling invoeren voor al de ambtenaren en arbeidscontracten die binnenkort naar huis gestuurd worden. Daarvoor zal extra en véél geleend moeten worden, zeker als de bestuurders zichzelf zo royaal trakteren. Een balanced budget is nog steeds een inspirerend – maar ver verwijderd – visioen. De Gouverneur zal onder die omstandigheden de begroting bezwaarlijk kunnen tekenen.

Weg met het Koninkrijk?
Dit jaar vieren wij 200 jaar Koninkrijk. Een moment om het verleden te inventariseren en vooruit te kijken naar de toekomst. Waar willen we naartoe? Blijkbaar wil Nederland af van de Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat berichtte de Diario op 8 oktober. Bosman (VVD) en Van Raak (SP) hebben een initiatiefnota ingediend in juli 2014 over een Gemenebestrelatie met genoemde eilanden. Gezien de statutaire eindverantwoordelijkheid die Nederland heeft, weegt die verantwoordelijkheid loodzwaar. Zeker als de eilanden consequent meer uitgeven dan ze ontvangen. Er lijken ook dubieuze relaties te worden onderhouden met twijfelachtige organisaties. Welke middelen heeft het Koninkrijk voor het oplossen van de problemen, als deze uit de hand lopen vraagt de nota treurig. Er is in de waarborgfunctie niet bepaald in welke situaties er opgetreden moet worden en met welke maatregelen. Om hier verandering in te brengen en te voorkomen dat er zich situaties gaan voordoen waarop Nederland moet ingrijpen in de autonomie van de landen, óf juist verplicht wordt in te grijpen, wordt de transitie naar een Gemenebest voorgesteld. De eilanden worden onafhankelijk, ingrijpen is nooit meer nodig. De eilanden moeten een leger opzetten en oplettend op de kleintjes letten. Dat zal even wennen worden. Vooral de volgende alinea in de nota is veelzeggend. “Beslispunt is het formuleren van een eigenstandige visie op de toekomst van het Koninkrijk. In navolging van initiatieven van onder andere Aruba, willen wij graag dat ook Nederland met een onafhankelijke visie komt op de toekomst van het Koninkrijk.” Het is niet moeilijk te raden waar Nederland heen wil. Sommige spraakmakende kringen in Curaçao en Sint Maarten willen dat ook. Venezuela ligt op de loer om te annexeren. Wat is wijsheid? Toch maar orde op zaken stellen?

©2014 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen ligt het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2014

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties