Impasse Tayer Soshal en Francisca nog niet doorbroken

Amigoe.com

Jeanne-Marie-Francisca-225x300WILLEMSTAD — Minister Jeanne-Marie Francisca van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) heeft advocatenkantoor FCW-legal in de persoon van Glenn Camelia benaderd met het verzoek haar te ondersteunen in haar pogingen om uit de impasse bij Fundashon Tayer Soshal Sta. Martha te geraken.

Advertentie

De verzochte ondersteuning is niet om haar huidige advocate Noraina Pietersz te vervangen, maar voor extra professionele ondersteuning om uit de bestaande impasse te komen.
Deze impasse is nadelig voor alle actoren, voor de cliënten van Sta. Martha, voor de werknemers van Sta. Martha, maar ook voor het bestuur zelf.
Dat meldt Camelia in een persbericht.
De professionele ondersteuning heeft inmiddels geleid tot het gesprek tussen de minister en het gehele bestuur (op één lid na) op maandag 18 november.
Tijdens dat gesprek heeft de minister in het kader van de nodige transparantie, de verschillende documenten en onderzoekresultaten aan het bestuur overhandigd, met het verzoek aan het bestuur om te reageren.

Overleg
Het bestuur heeft de reacties naar de minister toegestuurd, met uitzondering van een reactie op het document ‘Wat vertelden de participanten’ van september jl.
Het document dat door Edmond Hooi is opgesteld zeggen de participanten onder meer dat ze worden uitgebuit en slecht behandeld.
Volgens Camelia zijn de partijen in gesprek en nu is het aan de minister om te beslissen of de reacties voldoende zijn, of dat ze aanleiding geven tot een vervolggesprek of tot nader onderzoek.

Inmiddels is bekend geworden dat een deel van het huidige bestuur van Tayer Soshal een nieuw kort geding heeft aangespannen, wat hun goed recht is.
Dit echter terwijl partijen in gesprek zijn. De uiteindelijke oplossing zal hoe dan ook overleg zijn. Met een nieuwe kort geding zullen partijen niet uit de impasse geraken. Partijen zijn in gesprek en moeten in gesprek blijven totdat ze deze kwestie hebben opgelost”, aldus Camelia.

Staking
Deze week gaat de staking van de participanten zijn derde week in.
De participanten eisen dat de directie en het bestuur naar huis worden gestuurd.
Volgens directeur Sharlon Melfor worden de afgelopen weken gezien als vrije dagen met behoud van de vergoeding die ze normaliter krijgen.
Wel zijn er twee participanten geschorst.
In de schorsingsbrief is per abuis gemeld dat de vergoeding zou worden ingehouden.
Dit is inmiddels rechtgetrokken.
De twee geschorste participanten zullen wel doorbetaald worden.
Vandaag is de sociale werkplaats nog gesloten.
Morgen wordt iedereen weer op Sta. Martha verwacht.

Het personeel van Tayer Soshal heeft de directie benaderd met het voorstel om voor hen te bemiddelen met de participanten.
Hierop is een commissie ingesteld, genaamd Komishon Bon Intenshon.
De participanten die hierin vertegenwoordigd zijn, zien de directie en het bestuur niet als een gesprekspartner, maar willen direct met de minister in gesprek treden.
Desondanks juicht Melfor alle pogingen toe die de situatie kunnen verhelpen.
Morgen zal pastor Curtis Meris ook op de sociale werkplaats aanwezig zijn, net als een psycholoog die vanuit zijn professie de situatie in goede banen zal leiden.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *