32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

In 2014 mes in overheid

HomeMediaIn 2014 mes in overheid

Regering aan Aliansa Sindikal: Geen nieuwe belastingen

mes erinWillemstad – De door de verenigde ambtenarenbonden voorgestelde maatregelen leveren onvoldoende geld op; daarom zullen vanaf 2014 maatregelen in de salariskosten van overheidspersoneel ‘onontkoombaar’ zijn.

Dat schrijft minister Etienne van der Horst (PAIS) van Bestuur, Planning & Dienstverlening (BPD) aan de Aliansa Sindikal. Het is een antwoord van de bewindsman op de door de bonden ingediende resoluties. Die betreffen volgens de regering Asjes vrijwel allemaal het innen van belastingen, zowel in de vorm van betere inning als de introductie van nieuwe heffingen. Met het innen van achterstallige belastingen is al begonnen, maar de incidentele middelen die dit oplevert zijn hard nodig om de reeds gerealiseerde tekorten uit het verleden (ten tijde van het kabinet Schotte vanaf 10-10-’10 tot en met 2012 zo’n 308 miljoen gulden) te compenseren.

,,De regering zal geen nieuwe belastingen gaan introduceren”, schrijft Van der Horst.

,,Sterker nog, het is zelfs de bedoeling om na afronding van de optimalisatiemaatregelen het belastingniveau te kunnen verlagen. De gemeenschap kan de hoge belastingdruk niet veel langer absorberen en het gaat ook ten koste van de economische ontwikkeling.”

Kortom, de regering van PS/PAIS/PNP/Sulvaran zal vasthouden aan de voorgenomen en ingezette ‘optimalisatie’. De nationale dialoog eind 2012 leverde maatregelen op voor de overheid oplopend tot een taakstelling van 130 miljoen, waarvan voor dit jaar – 2013 – 45 miljoen ingeboekt. De besparing op het onderdeel personele kosten in de taakstelling loopt op van 15 miljoen in 2013 tot 50 miljoen in 2016. Dit jaar kon deze besparing nog grotendeels via natuurlijk verloop, mede als gevolg van de vacaturestop, worden gerealiseerd.

,,Vanaf 2014 zullen maatregelen in de salariskosten op zich onontkoombaar zijn.”

Deze salariskosten van overheidspersoneel stijgen ondanks de stop steeds verder en bedragen dit jaar 473,8 miljoen; op een totale begroting van 1.618,2 miljoen is dat 29,3 procent van alle publieke inkomsten.

,,Bij ongewijzigd beleid zullen de salariskosten conform de vastgestelde meerjarenbegroting in 2016 verder oplopen tot 556 miljoen, ofwel 31,3 procent van de begroting.”

Met de taakstellende besparing van 50 miljoen zal dat de personele kosten terugdringen tot 506 miljoen – nog steeds meer dan nu – maar dat is dan 28,5 procent van de begroting. Van der Horst is stellig richting Aliansa Sindikal:

,Het zal u duidelijk zijn dat wil Curaçao een duurzame sluitende begroting houden, hetgeen ook in het belang is van het garanderen van de werkgelegenheid binnen de publieke sector, alle maatregelen van de taakstelling genomen moeten worden.”

Ontmanteling niet geleid tot efficiency’
De integratie van het voormalig land de Nederlandse Antillen en het eilandgebied Curaçao tot het nieuwe land Curaçao heeft onvoldoende geleid tot efficiency in de bedrijfsvoering. Dat stelt minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening (PAIS) in zijn brief naar de overheidsvakbonden die samen de Aliansa Sindikal vormen. Volgens Van der Horst is er te veel op de oude voet met de bekende ‘eigen’ werkprocessen doorgegaan, hetgeen uiteindelijk met teruglopende inkomsten en te weinig inspelen op innovatie en hervorming tot aanzienlijke tekorten op de jaarrekeningen heeft geleid.

,,In 2009, toen het sociaal statuut werd opgesteld was er nog sprake van een rooskleurig perspectief voor de (financiële) situatie van het toekomstige land Curaçao. De schuldsanering, heeft inderdaad in grote mate, geleid tot een gezonde startpositie van het nieuwe land”, zo begint Van der Horst zijn brief.

,,Echter al snel vanaf 2010 werden wij geconfronteerd met de wereldwijde economische crisis, die een kleine en relatief eenzijdige economie als die van Curaçao hard heeft getroffen.”

De minister van BPD geeft in zijn brief aan dat de ontmanteling van de Nederlandse Antillen niet in alle gevallen in het voordeel van Curaçao is uitgevallen. Hierbij geeft hij als voorbeeld de AOV ‘waar bleek dat het vergrijzingseffect zich versneld voordeed toen Sint Maarten met zijn relatief jongere bevolking uit het AOV-fonds werd gehaald met als gevolg een sneller dan gepland oplopend tekort en uitputting van de AOV-reserves voor Curaçao’. Naast de negatieve financiële effecten bij de AOV en in de gezondheidszorg, waar afzonderlijke hervormingsplannen voor zijn opgesteld, kampt ook de begroting van het Land met snel oplopende tekorten, aldus Van der Horst. Aanwijsbare oorzaken hiervan zijn onder andere de wereldwijde economische crisis, maar ook het onvoldoende bereikt hebben van synergie voordelen bij het samengaan van land en eilandgebied in 2010.

Bron: Antilliaans Dagblad

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties