Ingezonden | 80 en 50 km/uur borden

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord.

In mijn laatste ingezonden stuk over de nieuwe 80 km/uur borden ben ik geëindigd als volgt: De vraag is ook welke instantie heeft deze borden goedgekeurd? Ik kan mij bv niet voorstellen dat de verkeerspolitie hierin betrokken is. Ik heb daarna een gesprek gehad met de verkeerspolitie en daaruit blijkt het volgende.

De verkeerspolitie heeft een negatief advies uitgebracht aan OW op hun intentie om deze borden te plaatsen met als reden: op sommige plaatsen kan het, zoals Nijlweg, maar op de meeste plaatsen zal eerst de infrastructuur aangepast moeten worden. Zij gaven tevens aan dat er de laatste 6 jaar op deze wegen 14 dodelijke ongevallen hebben plaats gevonden plus de nodige aanrijdingen. Toch heeft OW dit advies naast zich neergelegd. De verkeerspolitie liet mij ook een dikke map zien van een aangepaste wegenverkeersverordening genaamd WVVC 2012. Een commissie waarin ook de verkeerspolitie zat, heeft dit voor 10-10-10 al uitgebracht en na deze datum aangepast voor het land Curaçao.

Het is kant en klaar om de huidige van 2000 op te volgen, moet alleen door de juridische wetsmolen. Geen enkele overheid na 10-10-10 heeft dit opgepakt, vandaar dat het nu nog steeds in de la licht. Ik heb dan de volgende vragen: hoe komt het dat een OW een dergelijk negatief advies naast zich neerlegt? Een verkeerspolitie zou in mijn ogen deel moeten uitmaken van de verantwoordelijkheid en een veto moeten kunnen uitspreken. Hoe komt het dat bij overdracht van elke minister na 10-10-10 een dergelijk aangepaste wegenverkeersverordening niet is overgedragen voor verdere uitvoering. Hoe komt het dat een secretaris generaal dit niet doorgeeft aan de minister?

Nu zie ik dat er nieuwe 50 km/uur borden zijn geplaatst.

Verkeersbord 50 km | Henk Pasman

Als eerste valt op dat deze vierkant en blauw zijn. Gevraagd aan een aantal automobilisten of zij de betekenis kennen? Het antwoord is nee. Logisch omdat ze nu voor het eerst op Curaçao geplaatst zijn. De betekenis is adviessnelheid Als eerste is dus een voorlichting nodig. Je mag daar rond de 50 rijden maar niet harder dan 55. In een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid van Nederland staat het volgende hierover:

“Adviessnelheden zijn bedoeld om gebruikt te worden bij discontinuïteiten in situaties die door de weggebruiker worden opgemerkt, maar die op dat moment geen duidelijke suggestie geven omtrent de snelheid die moet worden aangehouden. Niet-effectieve toepassingen zullen leiden tot een devaluatie van de maatregel en tot meer ongevallen op plaatsen waar adviessnelheden een werkelijk effect hebben op het snelheidspatroon.”

Als voorbeeld; bij Promenade zijn deze borden met erboven het, let op voetgangers bord geplaatst. Deze voetgangers steken over komende van Promenade en de huizen en scholen daarachter om naar de bushalte te gaan. Er is echter geen zebrapad. Voldoe je aan de bovengenoemde toepassingsregel? Nee. Gaan de automobilisten daar nu ineens 50 rijden? Nee. Honderd meter voor de stoplichten staat een bord 80.

Verkeersbord 80 km | Henk Pasman

Allemaal volkomen onlogisch en zeker niet om een veiliger verkeer te realiseren. In de bocht tegenover het kantoor van OW staat nu een bord in de bocht 80, maar een aantal jaren geleden heeft deze zelfde OW het wegdek ruw gemaakt voor de veiligheid. Bij het Jandi Paula College mag je nu 80 rijden, maar moeten voetgangers oversteken naar Goisco.

Waar zijn we mee bezig?

Henk Pasman,
Curacao

3 Reacties op “Ingezonden | 80 en 50 km/uur borden

 1. Hadden Stephen Walroud en Marilyn Mozes in de KLM businessclass niet minimaal de WVVC kunnen lezen?

  Waarschijnlijk hadden ze het de 2 x 9 uur in businessclass te druk met eten en drinken

 2. Abraham Mossel

  Henk, je hebt groot gelijk, maar zolang er nog 5 van de tien auto bestuurders zonder of gekocht rijbewijs rond toeren op het eiland, kan je duizenden verkeersborden neer zetten, het blijft een zooitje. Zie trouwens de laatste tijd steeds meer auto’s op de weg rond rijden die eigenlijk op de sloop thuis horen. Zou dit misschien met de inloop van de asiel zoeker te maken hebben!!.

 3. Henk Pasman heeft gelijk, dit is te idioot voor woorden.

  Het maakt de peperdure snoepreis van salsa leraar Stephen Walroud, huisarts Marylin Mozes en 5 andere volslagen onbenullen op het gebied van verkeer naar een hitech verkeersbeurs in Nederland nog belachelijker.

  Grote graaiers Walroud en Mozes, pakken jullie dit op, wanneer jullie klaar zijn met het tellen van jullie daggeldvergoedingen en frequent businessclass miles?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *