32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Ach, het zijn maar dieren

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Ach, het zijn maar dieren
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Mark Erwin Vos, Stichting Dierenhulp aan het woord.

Stichting Dierenhulp, al tien jaar actief op Curaçao met haar sterilisatieprogramma, verbaast zich over de plotselinge wending van de lokale Dierenbescherming op het eiland. Een directe sluiting waarbij men de verantwoordelijkheid gemakshalve maar afschuift op de burger en overige organisaties die gratis de aanwezige dieren kan afhalen. Komt er niemand, dan worden de achtergebleven dieren afgemaakt. Dat is exact hetzelfde als het zalvende zinnetje ‘humane wijze ingeslapen’.

Het toont voor de zoveelste keer aan dat de lokale Dierenbescherming haar kerntaken niet kent. Neem enkel het woord dierenbescherming.

Echter wij begrijpen de noodsprong ook wel. Dieren in een opvang kosten veel geld. Kosten van onderhoud van alle kennels, eventueel personeel, dan alle voerkosten en daarbovenop de kosten voor de dierenarts. We spraken hier al eens over met oud-fractieleider Alex Rosaria van PAIS.

Aanleiding destijds het plan van diezelfde Dierenbescherming om een heel groot stuk land te kopen en daar honderden dieren te gaan opvangen. Een onzinnig en ondoordacht plan. Dat blijkt nu wel. Dat er problemen zijn op Curaçao is duidelijk. Maar waar het mede aan schort is daadkracht van de regering.

Jaren werd door ons in samenspraak gewerkt aan een nieuwe hondenverordening. Samen met uitstekende wetgevingsjuristen, dierenartsen, politici, politie en justitie. Een verordening die als basis kon dienen voor meer begrip en minder dierenleed. Deze werd aangeboden aan de regering maar op een plank gelegd onder het motto: te moeilijk. Dit werd veroorzaakt doordat derden er tal van toevoegingen in hadden aangebracht die op zijn zachtst gezegd ‘discutabel’ waren.

Wij hebben met huidig premier Rhuggenaath vorig jaar contact opgenomen om terug te keren naar ons basisontwerp dat zeer goed uitvoerbaar is. Een bevestiging daarvoor vinden wij bijvoorbeeld in een zeer duidelijke brief van de korpschef van Bonaire die dezelfde verordening kent en voorstander is. Maar de regering van Curaçao blijft stil. Laat dieren lijden, schuift af en neemt geen verantwoordelijkheid.

Steriliseren en educatie is een aanpak die Stichting Dierenhulp al ruim 23 jaar uitvoert. Onder andere in Venezuela, Griekenland, Costa Rica maar ook de eilanden in het Koninkrijk Nederland. Een bewezen diervriendelijke aanpak die steeds meer navolging kent.

We weten waarover we spreken. Kennen de problemen en staan een diervriendelijke aanpak voor. Dat doen we met geweldige vrijwilligers. Allemaal onbetaald bovendien en zonder een cent subsidie of inkomsten van welke loterij ook. Daar zijn we trots op. Maar aan de andere kant is er nog een lange weg te gaan. Dat bewijst dit voornemen maar weer eens.

En overheden zouden eens respect moeten tonen voor levende wezens. En daaronder vallen dieren eveneens.

Mark Erwin Vos,
Stichting Dierenhulp,

Curacao

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Ik ben nu bijna twee jaar op Curacao en wat ik nu mee maak gaat alles te buiten. Honden zijn geen ding als nu een dier in huis neem moet je er voor zorgen net als kleine kinderen.NU MET AL DAT GEDOE GAAT TE KOSTEN VAN DE HONDEN.dit verdienen ze niet.En waar blijf de familie Kluivert ze hebben de kans om nu wat te betekenen.Geld zat op gehaald kan meteen starten maar je ziet of hoor niks van die kant erg jammer ze wou toch honden Redden,
    Als je ziet wat alle vrijwilligers op dit moment doen heb ik diepe bewondering voor. Ik hoop dat het goed kom.

  2. Het punt van de vele stichtingen ligt hem in het feit dat er geld binnengeharkt moet worden ieder zn eigen plekje en zn eigen kassa. Dus dat als overheid een keer aanpakken en niet elke stichting volptoppen met belastinggeld!

  3. @Brian. Neen het is hier ik is ikke en de rest kan de rest kan stikken.
    Wij kunnen ons zelf wel redden. Maar een dier die door ons naar de verdommenis wordt gestuurd kan dat niet. Dus laten we voor die dieten een brrtje eenheid creëren.

  4. Het wordt hoog tijd dat de diverse stichtingen die het welzijn van de zwerfhonden hoog in het vaandel hebben samen gaan optrekken. Iedere stichting heeft zijn eigen insteek. Zet menings verschillen overboord. Geen enkele stichting mag zich belangrijker voelen dan de andere. Geen enkele stichting mag zeggen dat zij het beter doen dan de andere.
    Er is er maar 1 belangrijk in dit geval en dat is het dier.
    Ga als stichtingen samen werken, beleid uitstippelen en gezamenlijk werken aan een mentaliteits verandering van de bevolking.
    Ga ook samen Oppositie voeren tegen de overheid tot ze er gek van worden en in het bijzonder de politici. Blijf ze met argumenten om de oren slaan. Nu denken ze toch van: de 1 wil dat, de andere dat.
    Handen ineen slaan en niet ieder voor zich. Het dier is belangrijk. Wij kunnen praten om duidelijk te maken dat er iets moet gebeuren. Een hond kan alleen blaffen. Misschien dat het helpt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties