Ingezonden | Andere vergeten groepen

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Nouaf Ajubi aan het woord.

Gaarne wil ik dit stuk aanbieden. Wellicht een beetje een ‘ver-van-mijn-bedshow’, maar gezien het feit dat de lezers (net als ik) wel vaker naar Nederlandse actualiteitenprogramma’s kijken, is mijn commentaar wellicht wel van toepassing. Zeker ook ter bezinning tijdens de vastenperiode die na carnaval zal beginnen.

Recent konden wij op de Nederlandse televisie (EenVandaag) zien hoe 2.033 Duitse oud-Waffen-SS’ers, woonachtig in verschillende landen (inclusief Nederland) nog steeds maandelijks pensioen (belastingvrij) ontvangen van de Duitse regering. Dit pensioen, het zogenaamde ‘Hitler-pensioen’, zou honderden euro’s bedragen per persoon. Dit in schril contrast met de magere uitkering (belastbaar) die de Holocaust-overlevenden ook ontvangen.

De presentator van het programma en een Nederlandse Europarlementariër Paul Tang spraken er (terecht) schande van. Dhr. Tang zal er werk van maken bij het Europees Parlement en Duitsland hierover aan de tand voelen. Het is uiteraard een Nederlandse traditie, ook van de reguliere media, om het historische onrecht dat de Duitse bezetters hebben begaan jegens de slachtoffers van deze bezetting steeds te tonen opdat ‘dit nooit meer’ mag gebeuren.

Dezelfde aandacht voor en het uitspreken van schande tegen ander onrecht mag ook verwacht worden van politici en media uit Nederland met betrekking tot andere schandalige historische situaties en bevolkingsgroepen. Helaas is niets minder waar. Ik ga het niet hebben over bijvoorbeeld de slavernijcompensatiediscussie, want daar zijn genoeg andere experts en activisten mee bezig.

Ik ga het ook niet hebben over de compensatie van de Indonesische slachtoffers van de zogenaamde ‘Politionele Acties’, want deze kwestie wordt nog steeds uitgevochten in rechtszalen, helaas (uiteraard) met veel te weinig politieke en media aandacht in Nederland. Ik ga het ook niet hebben over het onrecht en gebrek aan enige compensatie met betrekking tot de onteigening en bezetting van Palestijnse gebieden door Israël en het blindelings partij kiezen voor deze bezetters door dezelfde politici en media in Nederland, want dat heb ik al vaker besproken.

Ik ga het hebben over een totaal vergeten groep. De (zwarte) Afrikaanse veteranen, die tijdens WO II met honderdduizenden gediend hebben in het Britse leger en gevochten hebben tegen Duitsland en Japan in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Zelfs op het slagveld werden deze soldaten blootgesteld aan discriminatie door hun (blanke) Britse kompanen en kregen ook een veel lager loon.

Veelal moesten juist deze Afrikaanse soldaten na de capitulatie van Japan toch nog achterblijven in Zuidoost-Azië om het vuile werk te doen, terwijl de Britten naar huis konden gaan. Deze huidige Afrikaanse veteranen leven in extreme armoede, met nauwelijks een pensioenuitkering of compensatie door het Verenigd Koninkrijk. Heeft u ooit van deze vergeten groep gehoord in de Nederlandse media en/of politiek? Laat staan dat een Europarlementariër er werk van zal maken om dit onrecht bespreekbaar te maken in het Europees Parlement.

Om maar niet te spreken over de honderdduizenden Noord-Afrikaanse soldaten die gediend hebben in het Franse leger in WO II en die mede verantwoordelijk waren voor de bevrijding van Europa door hun optreden op meerdere fronten (ook in Nederland). Maar daar willen de Nederlandse politici en media uiteraard helemaal niks van weten. Arabieren en moslims die gevochten hebben voor de bevrijding van Europa? Kom nou? Deze zijn overigens wel gecompenseerd door Frankrijk na de oorlog; door het op een zeer brute en bloedige manier neerslaan van de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd. Voor deze hypocrisie heb ik geen woorden.

Voornaamste bronnen: 1) EenVandaag, februari 2019. 2) ‘The forgotten heroes of Empire’, Al Jazeera English, documentaire, februari 2019.

Nouaf Ajubi,
Curaçao

20 Reacties op “Ingezonden | Andere vergeten groepen

 1. @Dode,
  Brian is tegen corruptie en tegen tokkies..

  Ja ik weet het. Brian is op het verkeerde eiland geboren..

 2. hoedanook

  @Trui,
  Sorry, was niet de bedoeling het gras voor de voeten weg te maaien. Maar kijk smachtend uit naar jou verheldering.

 3. Hoedanook, Domme Dodo vroeg om een reactie van een intellectueel.

  Begrijp daarom niet dat jij in plaats van mij gereageerd hebt.

 4. hoedanook

  @DODO,
  Brain S, is autoriteitsgevoelig. Nogmaals kan hij niets aan doen!

 5. domme DODO

  Het is mij nog steeds niet helemaal duideljjk. Is
  BRIAN S
  nu voor Makambas en tegen YdK?
  of
  Tegen Makambas en voor YdK?
  of voor Makabas en voor YdK?
  of tegen Makambas & YdzK?
  of tegen alles en iedereen.?

  ?Welke intellectueel kan mij even uit deze verwarrende ‘droom’ halen??

 6. @hoedanook, Indien dat dat het geval zou zijn, Liever 1000 keer dat dan een Gerrit Schotte liefhebber.. en de makamba (en het westen) als je eeuwige vijand te zien..

 7. hoedanook

  In het verleden zijn ook andere groepen mensen uit Indonesië, Suriname, India gehaald om als “buffer” te dienen tussen de lokale bevolking en kolonisator. Deze groepen werden geconditioneerd om naar beneden te ‘trappen’ en omhoog te ‘likken’. @Brain S. Kan het niet helpen dat hij in zo’n groepering geboren is en door de groep ouderlijk/cultureel is gesocialiseerd.

 8. @Henk, Ayubi heeft een hak van de tak verhaaltje, Van mensen die voor de Fransen en Engelsen vochten en door deze landen slecht zijn behandeld komt hij ineens uit bij Nederland.. Moet nu alle ellende in de wereld en de geschiedenis van alle landen in de wereld de schuld van Nederland zijn?

 9. Wat ik in mijn eerdere reactie ben vergeten te vermelden wil ik alsnog doen; een uitstekend stuk van dhr.Ajubi, m.i.heeft het niets te maken met moslim verheerlijking, het is zoals het is bedoeld; een stuk van de NL geschiedenis waar niemand echt trots op kan zijn, behlave zij die liever de kop in het zand willen steken over bepaalde gebeurtenissen waar nu langzaam maar zeker meer duidelijkheid over komt mede dankzij het ISGS, NIOB etc!

 10. @Daan, zeg gewoon wat je wilt zeggen ipv met opmerkingen komen dat mensen het stuk moeten herlezen. Ik ben hier naar school gegaan en kan je zeggen dat wij hier meer over Nederland leerden dan jullie over ons!
  Deze Ayub is wel vaker bezig met het verheerlijken van moslims en overal de schuld bij anderen liggen (Dat doen wij YDK ook!).
  Volgens mij zijn mensen als Godett, Wiels, Liberia-Peters, Schotte, etc echt niet door Nederland opgeleid tot corruptie.. dat doen we toch zelf!

 11. [email protected] duidelijk dat je deze kennis wilde delen daar je hier nooit iets over hoort en dat voor jou een issue is. Eerlijk, ik ben aardig onderlegd maar wist hier niets van.
  Ik half Duits half Nederlands zal even opheldering vragen bij mijn inmiddels midden tachtigjarige ouders.
  Maar aardig zo die reacties, (??)
  We leven in een multiculturele samenleving , zeker in Nederland., dus moslims afrikanen etc. Brian [email protected] het stuk nog een keer, ik krijg last van plaatsvervangende schaamte. Dit stuk bevat een vergeten onderdeel van de geschiedenis.
  Maar vergeet aub de makamba’s (Ben ik dus ook)……
  Deze groep heeft de corruptie hier ingesteld daarmee de rangorde bepaald ook onder zijn eigen soort (makamba dus). De daarop volgende consequenties zijn ondraaglijk en ter compensatie eisen we een schadevergoeding. (gaat er een lichtje branden?) Pfffff…. De regering wordt omgekocht, wat is asociaal als er geen duidelijke regelgeving bij wet wordt omschreven…..Uhm …..

  MaKamba is met een K trouwens

  “de onbegrensde domheid van…..”
  Echt schaam je… Wat doe je hier nog????

  Excuus

  Ayubi bedankt voor je ingezonden stuk

 12. @hoedanook, Ik denk dat we kunnen beginnen met na-apen. De YDK stond 60 jaar geleden niet bekend als hoe ze nu zijn. Reden was dat veel YDK les kregen van de fraters en hier normen en waarden leerden. Echter sinds de YDK nu zgn onafhankelijk wil zijn en zich afzetten naar makambas en alles in Papiamentu moet en we alles zelf willen doen en dit laten doen door corrupte lieden is het snel bergaf gegaan

 13. @dommedode, Er is volgens mij geen enkele beschaving dat niet zonder geweld aan de macht is gekomen en waar we nu zo trots over vertellen. Of het nu de Inca’s, Romeinen, Ashanti’s, de moren of het benin rijk. Hou op met dat politiek correcte geblablabla. Maar hebben wij het over de moordpartijen van deze groepen of hebben we het nu over hoe machtig ze waren en wat ze hebben gedaan? Inderdaad je kiest ervoor om de positieve dingen te zien en daar leren we van. En zo kan de YDK ook leren van de Nederlander. Actief zijn, zelf ontwikkelen, hard werken, zich overal kunnen vestigen, handelsgeest etc.

 14. domme DODO

  Zoals we inmiddels gewend zijn van Brian S en Frank, leveren zij weer een non-constructieve bijdrage aan het onderhavige issue en is de waarde van hun commentaar nul komma nix.
  ————————————————————-
  Quote Br.S.
  “…………..dat we na 400 jaar makamba kolonisatie wel wat meer op de makamba zouden lijken”
  ————————————————————
  Sommigen lijden aan ‘geschiedkundige-dementie’. Het zijn onder andere de Makamba’s, [waar ik mij zelf ook toe reken] die in het verleden in vele gebieden en landen ten eigen faveure hebben huisgehouden op een wijze die als ‘godgeklaagd’ kan worden gekwalificeerd……. Nou, is dat wat wij willen? ….. laten we hopen – en voor de gelovigen onder ons: bidden – dat dit niet het geval is.

 15. hoedanook

  @Brain S,
  Imitatie of na-apen? De wens is de vader van de gedachte?
  Belangrijk is enige kennis te hebben hoe ‘waardevolle’ kwaliteiten ontstaan.
  De sociologische term voor bewuste en onbewuste opvoedingspraktijken is culturele socialisatie. Het cultureel kapitaal (samenstelling) van een persoon krijgt vorm in een langdurig proces van ouderlijke socialisatie. Ouders dragen tijdens de jeugd relevante culturele kennis en vaardigheden over op hun kinderen. We kunnen hierbij denken aan leesvaardigheid, culturele competentie, taalvaardigheid en bepaalde omgangsvormen. Naar verwachting leidt specifiek deze vorm van culturele socialisatie tot een groei van waardevolle kwaliteiten en kwalificaties bij kinderen.

  Nu begrijp ik ook waarom dit woord zo ‘geliefd’ is op deze forum.

 16. @Henk en hoedanook, Misschien tijd dat de YDK gaat leren van de makamba om ook voor zichzelf te zorgen zodat we niet meer hoeven te bedelen.. Zou verwachten dat we na 400 jaar makamba kolonisatie wel wat meer op de makamba zouden lijken

 17. hoedanook

  @Frank,
  De ‘makamba’ onderhoud zijn ‘thuisland’!

 18. De ‘Makamba’ kan uitermate goed voor zichzelf zorgen want dat doet hij/zij nl overal in de wereld. Op de meest eenzame en afgelegen plekken kom je de ‘Makamba’ tegen (ik heb nogal wat jaren buiten NL gewoond namelijk, w.o. nu tijdelijk C) en ze kunnen zich uitstekend handhaven-:)

 19. Een grote vergeten groep is de macamba, die dagelijks op Curacao geteisterd wordt door aartsluie collega’s, vriendjespolitiek, corruptie, het asociale verkeersgedrag en in het algemeen de onbegrensde domheid van de Curacaoenaar.

  Wie komt er op voor de belangen van de macamba?

 20. Wat hebben moslims en zwarte afrikanen nu met Nederland te maken?

  Wat denk je dat Hitler met hun gedaan had als hij de wereld had veroverd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *