26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Arbeidsproductiviteit kan verbeteren

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Arbeidsproductiviteit kan verbeteren
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Doris Best aan het woord.

Flexibele arbeidstijdregelingen kunnen gunstig uitpakken voor de werkgever en voor de werknemer. Een van de voordelen is de verhoging van de arbeidsproductiviteit.

Een werkgeversbelang kan zijn de behoefte aan wisselend personeel en een werknemersbelang kan zijn de persoonlijke omstandigheden zoals het hebben van verzorgende en opvoedkundige taken. Hiermee reageer ik op de ‘positieve noodkreet’ van Shekinah Dare, econoom bij de afdeling Studiedienst van de Centrale Bank (CBCS), die onlangs constateerde dat de arbeidsproductiviteit van Curaçao al een tijdlang afneemt en dat Curaçao lager scoort dan het gemiddelde van de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen. Dare ziet dat er volop ruimte is voor verbetering.

Dat zag de werkgroep Ora Variá pa Trahadó (Variabele uren voor werknemers) ruim twintig jaar geleden ook al. Ik ben de oprichter van deze werkgroep en er jarenlang lid van geweest. De werkgroep werd opgericht met als doel de bevordering van de invoering van variabele arbeidstijden bij de overheid en private sector. In 1996 is er samen met de Asosashon di Ekonomistanan Antiano (Asekan) aan de (destijds) UNA een presentatie verzorgd over variabele arbeidstijdregelingen. In voorbereiding hierop zijn gesprekken over dit onderwerp gevoerd met het toenmalig bestuur van de Kamer van Koophandel (KvK), Kamara Sindikal (Verenigde Vakbonden), Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), vakbond Boneco, Abvo, de Sociaal Economische Raad (SER) en Sentro pa Desaroyo di Muhé i su Famia (Seda).

Daarna werd in 1997 in samenwerking met het Bureau Vrouwenzaken en directrice Lelia Peternella-Pieters Kwiers, een conferentie gehouden over ‘Flexibele Arbeidsregelingen’. Het resultaat van de conferentie is aangeboden aan het toenmalige Bestuurscollege.

Wat daar uitgekomen is, is nog steeds geldig en kan bijdragen aan een grotere arbeidsproductiviteit. Zo is toentertijd voorgesteld om ervoor te zorgen dat kinderen tussen de middag op school of in de buurt opgevangen kunnen worden zodat ouders niet meer in alle haast in de hete middag in het drukke verkeer kinderen hoeven op te halen, om vervolgens doodmoe op de werkvloer terug te keren. Zij kunnen dan ook een uur eerder stoppen met werken en hebben dan nog wat qualitytime over met de kinderen. Dat bedrijven en winkels nog sluiten tussen de middag is ook uit de tijd. Het leidt tot verlies aan productiviteit en is ook niet klantvriendelijk. Misschien kan met doorwerken tussen de middag wel arbeidstijdverkorting bewerkstelligd worden met één uur of een paar uur per week waardoor het mogelijk wordt enige uren te herverdelen en de werkloosheid enigszins op te lossen.

Voorwaarde is dat er goede naschoolse opvang komt in de eigen wijk. Met warm eten na school, huiswerk maken en sport, creativiteit en spel. Met betaalde krachten (en stagiairs en vrijwilligers) kan naschoolse opvang op scholen in de wijk plaatsvinden.

Er is verder een mentaliteitsverandering nodig bij de werkgever. Die moet onder andere bereid zijn tot het aanbieden van (meer) trainingen en tot het implementeren en uitvoeren van controle(mechanismen) inzake gewerkte uren. De werknemer kan dan meer zelfstandigheid krijgen bij het inplannen van het werk. De werknemer zou meer verantwoordelijkheid moeten willen nemen wat betreft de kwaliteit en inhoud van werkzaamheden en het indelen van de werkuren.

Doris Best,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Eric, als het zo is, dan moeten de vakbonden daar actie op ondernemen. Maar het interessert ze blijkbaar niet. Het interesseert ze alleen om nutteloze acties te voeren die de economie dwarsliggen.
    De bonden en andere instanties hebben dus 20 jaar de tijd gehad om dingen te veranderen. Maar hier wil men alles bij het oude laten. Vooruitgang is een heeeeeeel vies woord hier.

  2. Misschien moet deze Doris Best een dagje bij de vakbonden doorbrengen. In 2018 zijn nog steeds arbeiders die werkweek van 49 uur maken en arbeidsplaatsen zonder kantines en 1 toilet voor 12 man.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties