28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Asielzoekers: Zweven tussen emotie en verstand

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Asielzoekers: Zweven tussen emotie en verstand
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Jeannete Cratz aan het woord

DE NEDERLANDSE gemeente Waalwijk werd op 28 mei opgeschud toen een groep jongeren zich op een fietsbrug verschanste en dreigde te springen. Het ging hier om jonge asielzoekers die constante overplaatsing naar asielcentra beu waren. In Griekenland werd een luxe hotel gekraakt om vluchtelingen onder te brengen. Een boot met 700 refugiés dreigde te zinken. Op Curaçao hield men de situatie in Venezuela in de gaten terwijl de normale zoekactie naar illegale toeristen werd voortgezet.

Wat ligt ten grondslag aan deze problemen en hoe moet deze trend worden aangepakt? Als problemen de mens raken, is het uiteraard moeilijk om gezond verstand te gebruiken. Om humanitaire redenen wordt alles zwart/wit en blijft de veroorzaker van alle kwaad rustig op de achtergrond. Terwijl tussenoplossingen zich omzetten in eindoplossingen, verergert de situatie en belanden wij in chaos.

De eerste vraag die moet worden beantwoord is: wie of wat veroorzaakt deze situatie? Wat is het verschil tussen vluchtelingen in alle tijdperken van de geschiedenis en de huidige asielzoekers? Waar kunnen wij, conform onze moderne wetten terecht voor een oplossing? Hoe wordt de verantwoordelijke persoon of personen aangepakt?

Met oorlogssituaties zijn wij bijna uitgepraat. Niet helemaal. Er is een verschil tussen gisteren en vandaag. Als wij de geschiedenisboeken even openslaan dan merken wij dat in het verleden vluchtelingen werden opgevangen door gemeenschappen (zoals religieuze instellingen) waartoe zij behoorden en die de reden vormden voor hun vervolging. Zij werden positief ingezet en de religies (of organisaties) waartoe zij behoorden droegen een bepaalde graad van verantwoordelijkheid voor hun gedrag en levensonderhoud.

De sociale vluchtelingen werden in het verleden immigranten (soms zelfs kolonisten) genoemd. Zij vestigden zich in ‘nieuwe’ landen waar reële participatie in de gemeenschap mogelijk was. De vestiging van de Shell op Curaçao geeft blijk van een georganiseerde aanpak van mensen die op zoek waren naar een betere toekomst. Organisatie en naleving van wetten hebben geleid tot een positieve integratie in de gemeenschap.

Het Caribisch gebied heeft bijgedragen tot sociale migratie naar vooral Europa en de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog toen dekolonisatie een groot aantal nieuwe onafhankelijke landen tot gevolg heeft gehad. De angst voor het onbekende en betere vooruitzichten hebben hiertoe geleid. In deze tijd echter worden de eerste waarschuwingen gelanceerd.

Nu kan men via internet en alle andere vormen van telecommunicatie direct vernemen waar de overlevingskansen groter zijn. Reizen is goedkoper geworden. Waar de boel nog niet uit de hand is gelopen, kan men nog met een vliegticket binnen. Waar de bom letterlijk of figuurlijk is ontploft, wordt het moeilijker om zich te verplaatsen en belandt men op de kust.

Onmenselijk! Ja! Wie heeft de schuld? Waar kan de schuldige officieel worden aangeklaagd en verantwoordelijk worden gesteld voor zijn handelen waardoor een land en de mensen worden vernietigd? Waar kan men beslag leggen op landen die zich niet aan de mensenrechten houden en hun leiders direct verantwoordelijk stellen voor de ellende? Waar kan men terecht om te scannen en te screenen wie de vluchtelingen zijn om over het welzijn van de landen van opvang te kunnen waken?

Wanneer iemand op democratische wijze is gekozen, moet men op internationaal niveau tot legale vervolging kunnen overgaan als hij zijn democratie niet honoreert. Men moet beslag kunnen leggen op zijn persoonlijke bezittingen en zijn recht om over nationale middelen te beschikken moet worden gestopt.

Wij kunnen niet langer de Goede Samaritaan blijven uithangen als ons huishoudgeld ook opraakt en wij alleen brood en water kunnen aanbieden (misschien). De wereld moet zich beraden conform de opzet van de nieuwe wereldmaatschappij.

JEANNETTE L. CRATZ

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. ben het helemaal met je eens Jeannette, echter wat leert ons de geschiedenis, je krijgt nooit alle leiders zover dat zij achter jouw , mijn en ons standpunt scharen, daarvoor spelen teveel persoonlijke belangen een rol.
    blijf in gedachten jouw visie volgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties