29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Betrek diaspora bij ontwikkeling van Curaçao

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Betrek diaspora bij ontwikkeling van Curaçao
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of bedreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Alex Rosaria aan het woord.

Door Alex Rosaria Veel van de getalenteerde Yu di Kòrsou (YdK) die in het buitenland leven, hebben een sterk verlangen om met Curaçao in contact te staan en bij te dragen aan de ontwikkeling van ons mooie eiland. Wereldwijd wordt aan mensen in deze omstandigheid gerefereerd als ‘diaspora’.

Een handvol landen heeft door de jaren heen goed gebruik gemaakt van hun diaspora. Wij moeten dit proces ook op Curaçao opstarten en wel zo snel mogelijk. Veel van onze mensen in de diaspora hebben een diploma of een titel behaald en hebben waardevolle ervaring opgedaan.

Onze diaspora is een belangrijk kapitaal dat kan bijdragen met nieuwe ideeën, innovatie, investeringen en contacten uit het buitenland. Wanneer wij hen goed inzetten, zijn zij onze vertegenwoordigers in het buitenland en zijn zij hun eiland toegewijd (en niet zoals de ambassades van het Koninkrijk, die er alleen voor de belangen van Nederland zijn). Wij moeten een nieuwe definitie zoeken voor wat wij als onze natie beschouwen en ons in ieder geval realiseren dat we niet zijn gebonden aan ons territorium van 444 vierkante kilometer.

Globalisatie en verbondenheid moeten het mogelijk maken dat de diaspora van duizenden YdK zich niet meer buitengesloten voelen. Tegenwoordig is emigreren naar een ander land geen definitieve veroordeling meer. Het is mogelijk om contact te houden met Curaçao en een bijdrage te leveren, als wij die wel permanent op het eiland wonen daar maar voor open staan.

Naast de bekende voorbeelden van YdK die in de Verenigde Staten, Venezuela en Nederland wonen, zijn er ook YdK in bijvoorbeeld Chili, Vietnam, Taiwan, Ierland, IJsland, Singapore, Verenigde Arabische Emiraten, Canada, Australië en nog veel meer landen. Als eerste stap is de Facebookpagina ‘Curaçao Diaspora’ opgezet zodat onze diaspora een platform heeft voor communicatie en uitwisseling. In de toekomst moet er worden gedacht aan een conferentie, aan ‘position papers’ en effectieve methoden voor het verspreiden en uitwisselen van waardevolle informatie.

Uiteindelijk moet er een beleid komen voor onze diaspora. Dit is door mij in 2012 al gepropagandeerd, maar nog geen werkelijkheid geworden. Ik ben optimistisch en denk dat dit het begin van een proces kan zijn waarbij wij op Curaçao samen met onze diaspora samenwerken om ons enorme potentieel te verwezenlijken.

Alex Rosaria,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Ze komen niet naar Curaçao terug omdat ze willen niet vermoord worden door die criminelen die alles doen om aan de macht te komen om zo alle wetten en regels te manipuleren.

    Zo proberen ze hun vrijheid te garanderen.

  2. Een belangrijk punt in dit geheel is net als de Hollanders de YDK stemrecht over hun eiland te geven, hiermee vergroot men de interesse van de afgestudeerden, met als doel hun geboorteland op een hoger peil te brengen. Alleen Als dit lukt komen we verder.

  3. Landen zoals Israel en Turkije hebben zelfs een ministerie en speciale commissie die alleen bezighoudt met vraagstukken omtrent de diaspora. Goed idee Alex!!!

  4. Het is op zich een heel goede idee om Curaçaoënaars meer te betrekken bij hun moederland. Waarvan niet alleen kennis en ideeën met elkaar wisselen van belang zijn, maar ook het oprichten van b.v. Investeringsfonds & Ontwikkelfonds v/d Curaçaoënaars voor Curaçao, gefinancieerd door vrijwillige bijdrage van iedereen die wil meedoen onafhankelijk waar ze woonachtig zijn. Hierdoor een grotere invloed kunnen hebben hoe onze geliefde land opgebouwd kan worden, betere ontwikkelkans creeren en zorg dragen voor meer banen. Wel is van belang dat dit zonder enig politieke (op lokaal als Koninkrijk niveau) invloed of afhankelijkheid plaats vind.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties