Ingezonden: Bosman voorstel kleur paspoort

Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discrimeneerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag klom ” Henk Pasman ” voor ons in de pen…………..

Inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten moeten een aangepast Nederlands paspoort krijgen. Aan de buitenkant van de pas moet duidelijk worden, bijvoorbeeld door de kleur van de kaft, uit welk land binnen het Koninkrijk de bezitter afkomstig is. VVD-Kamerlid André Bosman gaat dat vandaag voorstellen in de Tweede Kamer.

Hij wil daarmee bereiken dat meteen duidelijk is dat iemand afkomstig is uit Aruba, Curaçao of Sint Maarten, wat zelfstandige landen zijn binnen het Koninkrijk. Dat past in het verlengde van de nieuwe wet die beoogt om kansarme Antillianen uit Nederland te weren. Die wet stelt strenge voorwaarden aan vestiging in Nederland voor inwoners van de drie andere Koninkrijkslanden.

Ik ben het principieel niet eens met Bosman. Binnen het Koninkrijk der Nederlanden hebben we één nationaliteit en één paspoort en dat is het Paspoort van het Koninkrijk der Nederlanden en dat paspoort heeft één kleur. Binnen dat paspoort kan je de verschillende gegevens van iemand opnemen zoals naam, geboortedatum, geboorteplaats en nieuw daarin zou kunnen worden opgenomen het land binnen het Koninkrijk waartoe men behoort.
Dit kan alleen als alle landen binnen het Koninkrijk in de rijksministerrraad hiermede akkoord gaan (zie statuut art 3.1) en vervolgens eerst vastleggen wie de bewoners zijn van die individuele landen binnen het Koninkrijk. Vervolgens een gezamenlijke afspraak maken over toelating en uitzetting voor alle bewoners van alle landen binnen het Koninkrijk.
Als we dit nu eens principieel vastleggen dan zijn we goed bezig zonder discriminatie en kan het huidige voorstel van Bosman over toelating van kansarme jongeren de prullebak in.

Henk Pasman

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *