Ingezonden | Carifta Games 2017

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Roberto Barista aan het woord

De Olympische Spelen zijn weer in volle gang en de stad Rio de Janeiro laat zich van zijn beste kanten zien. Velen van ons hebben met leden ogen moeten toezien, hoe alle eilanden uit het Caribisch gebied in groten getale vertegenwoordig zijn, terwijl Curaçao wederom de grote afwezige was. Het verhaal van ons afwezigheid is al bekend. Nationalistische domme politici hebben het IOC voor de rechter gedaagd en daardoor onze laatste troef uit handen gegeven. Een aantal sportbonden wist zich nog via internationale federaties aan te sluiten bij de regionale sportwereld. Zo gaat Curaçao de Carifta Games 2017 organiseren en kunnen de Curaçaose atleten voor hun eigen land uitkomen. Dat deze atleten uiteindelijk geen enkele sportieve rol van betekenis zullen spelen, is natuurlijk vanzelfsprekend.

Bij voorafgaande edities hebben ze nauwelijks tot geen medailles weten te behalen en bungelen we als land zowat aan de onderkant van de ranglijst. De prioriteit heeft namelijk nooit in de atletieksport gezeten, en daardoor lopen we achter op de andere eilanden. Dat Curaçao toch het enorme gat probeert te dichten door onder andere de atleten mee te laten doen, kan eenieder alleen maar toejuichen. Maar om dan zo’n groot evenement op eigen bodem te organiseren is zeer slecht voor het imago van Curaçao, omdat ons eiland simpelweg geen geschikte sportfaciliteiten heeft. Net als bij de Olympische Spelen worden nieuwe faciliteiten gebouwd of bestaande gerenoveerd om het op internationaal niveau te brengen en het presentabel te maken voor de buitenwereld.

Per slot van rekening dient het stadion juist het paradepaartje te zijn voor het land. Zo heeft Grenada een hypermodern stadion gebouwd speciaal voor de Carifta Games 2016. Het verbaast mij dan ook dat Curaçao het bid heeft gewonnen aangezien er geen concrete plannen zijn om het deplorabele Ergilio Hato stadion te renoveren. Het ontbreekt er aan alle basale voorzieningen, zoals voldoende beschutting tegen de zon, ruime toegangspoorten naar de tribunes, horecagelegenheden, fatsoenlijke kleedkamers, publieke toiletten, een werkend scorebord, zichtbare belijningen op de baan, stadionstoelen enzovoorts. Toeschouwers worden geacht om op keiharde betonnen vloeren zonder rugleuning in de zon te zitten, dat ongekend is bij de Carifta Games of bij elk willekeurig internationaal sportevenement. En om de situatie nog erger te maken, dienen de speerwerpers buiten het stadion, in de ‘mondi’, buiten het zicht van de toeschouwers, hun speren te werpen, omdat het kunstgras daarvoor niet geschikt is.

Tijdens het schrijven van deze brief, is mij ter ore gekomen dat de FDDK een sport-o-ton wil organiseren om geld in te zamelen voor de renovatie. Een fantastisch en nobel idee, maar het blijft de taak van de overheid om geld te investeren in sportaccommodaties. De 1 miljoen gulden die de FDDK hoopt in te zamelen, is natuurlijk lachwekkend in vergelijking met het meer dan 50 miljoen dollar kostende stadion van Grenada. Overigens is het ook nog bijzonder dat we wel topatleten leveren in het honkbal, maar ook daar geen nationaal honkbal stadion voor hebben. Aruba daarentegen heeft naast zijn moderne atletiekstadion, dat zoals naar behoren wel volledig voorzien is van stadionstoelen, ook nog twee state of the art honkbalstadions (Joe Laveist Sport Park en Winston Baseball Park).

Ook hebben alle Caribische eilanden van Britse origine flink geïnvesteerd in hun cricketstadions. Barbados spant daar de kroon mee met het prachtige en zeer bekende Kenstington Oval Stadium, dat speciaal gerenoveerd is voor de 2007 World Cricket Cup. Bahama’s heeft niet stil gezeten en heeft een meer dan 100 miljoen dollar kostend Thomas Robinson Stadium gebouwd voor de IAAF World Relays.

Het is dan ook zeer triest en buitengewoon onacceptabel dat Curaçao niet eens een fatsoenlijke honkbal- noch atletiekstation heeft. Als sport geen prioriteit is, dan is het ook af te raden om internationale sportevenementen op Curaçao te organiseren. Laten we het al zeer slechte en armoedige imago van Curaçao niet nog meer verslechteren, door de wereld te laten zien dat wij onze zaken niet op orde hebben.

ROBERTO BATISTA

Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *