Ingezonden | Centraal, maar waar? (2)

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Rob Spong aan het woord

BESTE CARLOS, jouw suggestie om aan het straks oude Sehos-gebouw de bestemming van een centraal bestuurskantoor te geven heb ik een hele tijd ook in mijn gedachten gehad, maar de waarheid gebiedt mij te zeggen dat ik na lang denken toch een andere bestemming aan het gebouw zou willen geven. De oude naam van het ziekenhuis luidde niet voor niets: St. Elizabeth Gasthuis. Een gebouw waar mensen in de toekomst weer te gast zijn, maar dan niet bij ambtenaren, maar bij hun eigen familieleden of kennissen.

Ik zou namelijk graag het huidige Sehos-gebouw willen laten verbouwen tot een bejaardentehuis met tevens in een gedeelte van het gebouw een verpleeghuisfunctie. Waarom? Omdat wij op dit moment een schreeuwend tekort hebben aan zowel verpleeghuisbedden – Betesda is zo langzamerhand te klein – als ook aan geschikte aanleunwoningen voor nog redelijk gezonde bejaarden, die echter niet meer in hun eigen thuissituatie willen of kunnen wonen. Zij zouden liever in een complex willen wonen waar er deels voor hen gezorgd wordt, maar waar zij toch ook een zekere mate van zelfstandigheid behouden.

Je hebt in zo’n instituut tevens ruimschoots werkgelegenheid voor bejaardenverzorgenden, ziekenverzorgenden en/of verpleegkundigen. Je hebt reeds een aantal voorzieningen als bijvoorbeeld een centrale keuken. En ook gedeelten van waaruit de verpleging makkelijk kan werken. Maar ook bejaardenverzorgers, die de bejaarden kunnen helpen met een zinvolle dagbesteding, kunnen hun hart ophalen. Er valt heel veel te organiseren voor bejaarden die bij elkaar wonen. Het gebouw biedt voldoende mogelijkheden daarvoor.

Daarbij komt dat er een zeer korte verbinding is met het nieuwe ziekenhuis, wat alleen maar prettig is in geval het nodig mocht zijn een bejaarde of verpleegbehoeftige over te plaatsen naar het ziekenhuis en andersom. Familieleden kunnen frequent hun oudjes komen opzoeken in Otrobanda, waardoor de levendigheid van dit stadsdeel niet verloren gaat. Kortom, ik zie uiteindelijk meer voordelen in zo’n constructie dan de bestemming bestuurskantoor, simpelweg omdat er reeds onderkomens zijn voor al die diensten.

Weliswaar niet centraal, wat idealer zou zijn, maar zij functioneren reeds in hun huidige onderkomens. Aan een goede bejaardenwoning-voorziening, centraal in Otrobanda gelegen, goed bereikbaar voor iedereen, daar is wel behoefte aan en het is er nog niet. Vandaar mijn voorstel.

ROB SPONG

Curaçao

2 Reacties op “Ingezonden | Centraal, maar waar? (2)

 1. Wat een goed plan!! Zeker als je rekening houd met de vergrijzing, is zo’n zorg locatie een prima uitkomst. Je centraliseert alle zorgcomponenten bij elkaar in 1 groot dorp. Zeker als het nieuwe ziekenhuis een regionaal karakter gaat krijgen voor het hele Caribische gebied, zal het heel goed zijn om ook de landurig te verplegen patienten in de buurt te hebben van het ziekenhuis. Dus niet alleen voor ouderen, maar meer gericht op hulpbehoevende en revaliderende patienten.
  Dus ook ik onderschrijf het uitstekende plan van de heer Spong!!

 2. Als ik het voor het zeggen had zou ik gezegd hebben ” doen”.
  Einde discussie geen gelul. Wie pikt de draad op?
  Werd er maar wat gedaan met de zoveelste positieve bijdragen door de diverse rechtgeaarde burgers van dit panel .
  Dit stuk van de heer Rob Spong is weer zo’n bewijs van gemeenschapszin en Visie.
  Nu nog de wil om het uit te voeren en waar een wil is, is er een weg.
  Hr.Spong namens alle burgers van geode wil wil ik u danken voor het delen van Uw Visie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *