Ingezonden | Cinelandia (2)

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord.

Op 15 augustus heb ik aandacht van de Statenleden gevraagd voor Cinelandia. Krijg geen antwoord en weet niet of een of meerdere Statenleden hier iets mee gedaan hebben. We zijn het met zijn allen over eens dat het probleem restauratie van de voorgevel van het monument Cinelandia nu eindelijk eens opgelost moet worden. Ik stel me voor een nieuwe voorgevel aan het eind van 2019.

Cinelandia | Foto Han Dehne

De voorgevel is monument en dat is slechts 5 meter naar binnen. De verdere oppervlakte kan van alles neergezet worden. De eigenaar is Fernando Da Costa Gomez en die heeft mij anderhalf jaar geleden uitgelegd dat één van zijn problemen is het verwijderen van het trottoir aan de rechterkant. Dit trottoir gaf toegang in het verleden, toen hij deze grond kocht aan verschillende winkels, restaurants.

Nu kan hij deze rechterkant niet meer gebruiken aangezien dit in beslag is genomen voor de in/uitgang van de parkeergarage. Deze weg heeft geen naam, maar maakte vroeger deel uit van Pietermaaiplein. Vraag is of daar toestemming voor is gegeven door ROP? Ik betwijfel dat. Ik heb nu het volgende voorstel (zie plattegrond). Maak van deze weg eenrichtingverkeer en stel het trottoir weer in ere. Maak een overeenkomst met de parkeergarage dat men gebruik mag maken voor de in/uitgang van de parkeergarage. Maak een afspraak met Fernando dat hij de voorgevel zal restaureren voor 1 januari 2020. Uiteindelijk maakt Cinelandia als monument wel deel uit van ons Werelderfgoed.

Voorstel Henk pasman

Aan de overheid het verzoek een nieuw ontwerp te maken voor de parkeerplaatsen, waar vroeger de poort van Willemstad stond, tussen Cinelandia, de Tempel (OM) en Wilhelminaplein. Geef eindelijk eens aandacht aan Punda als deel van het Werelderfgoed. Handelskade. Brionplein. Herontwerp Wilhelminaplein met de Curaçao/Dushi letters.

Kijk eens naar de nieuwe verlichting van de toren van de Fort Kerk en kijk dan eens naar de lantaarnpalen in de binnenstad, de Handelskade met Penha gebouw. Dit moet nodig gemoderniseerd worden. De Tempel verlichten we van boven naar beneden ipv andersom. Kerstverlichting hangen we rond een felle lamp. Onze vlag op Brionplein verlichten we met 4 schijnwerpers op bestaande lantaarpalen waar we dus dan in moeten kijken. Simpel op te lossen met een ledarmatuur op de vlaggemast zelf.

Op het podium Wilhelminaplein plaatsen we een gele schijnwerper recht in de ogen van het publiek. Vele cruiseschepen gaan pas na 10 uur weg laat ze dan ook een Werelderfgoed bij avond zien. Nogmaals koester waar we uniek in zijn.

Henk Pasman

4 Reacties op “Ingezonden | Cinelandia (2)

 1. In Nederland hebben gemeentes gewoon monumenten toe geeigend wanneer de eigenaars er niets aan deden. Wellicht een idee voor Curacao?

 2. Mijn doelstelling is het bereiken van een gerestaureerd monument Cinelandia en dat stopt niet bij alleen dit ingezonden stuk.

 3. Da Costa Gomez zou ook eerst eens kunnen beginnen met het restaureren en opknappen van de vele panden die hij in bezit heeft, maar die allemaal staan weg te rotten.
  Dan komt die stoep vanzelf wel.
  Het ontbreken van de stoep moet hij nu niet gaan gebruiken als reden voor het niet restaureren. Toen die parkeergarage er niet was heeft hij ook geen poging ondernomen de boel te renoveren.

 4. Henk 15 augustus heb je aandacht van de Statenleden gevraagd .
  Ik denk ze een delegatie aan het vormen zijn.
  Een reis naar het buitenland voor dit probleem .
  Wordt vervolgd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *