Ingezonden | Competitievervalsing FFK?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Marcel Sweers aan het woord.

Het bestuur van de FFK (Federashon di Futbol Kòrsou) heeft besloten de eindstand van de recentelijk geplande wedstrijd in het kader van de Kaya 6 tussen Jong Holland en Scherpenheuvel te bepalen op 0-0. Het bestuur handelde volgens Art 2 ins f van de statuten en Art. 11 HR ins 1 sub b. Met andere woorden: beiden clubs werden beloond met één punt voor het weigeren de wedstrijd te spelen.

Door deze beslissing plaatst Scherpenheuvel zich direct voor de Kaya 4, terwijl het voor Centro Dominguito moeilijker wordt zich voor de K4 te plaatsen nu dat Jong Holland een punt uitgelopen is. De clubs kregen overigens wel boetes voor het weigeren de wedstrijd te spelen, of: betalen een bepaald bedrag voor het verkrijgen van een punt (het is maar hoe je het bekijkt). De weigering om te spelen zelf had weer te maken met het feit dat beide clubs weigerden met de aangestelde arbitrage te voetballen. Dat laatste was weer een protestactie van de scheidsrechtersbond.

Deze beslissing doet denken aan de beslissing van de FFK om de gestaakte wedstrijd tussen Willemstad en Centro Dominguito niet uit te laten spelen en de 0-0 tussenstand als eindstand te handhaven. Als de wedstrijd was uitgespeeld dan had Dominguito dat met acht man moeten doen en er was nog een half uur te gaan, dus wie weet. Die beslissing heeft Willemstad misschien de Kaya 6 gekost. Niet dat de vorm van Inter Willemstad op het eind van de competitie ook maar enige garantie was dat er met elf van 8 gewonnen had kunnen worden….

Ik vraag me af wanneer de welwillende clubs in de hoogste divisie een keer de koppen bij elkaar gaan steken en samen kandidaten naar voren brengen die het huidige FFK-bestuur, waarvan sommigen er zeker al twintig jaar zitten, kunnen vervangen. Het wordt de hoogste tijd.

Marcel Sweers,
Verenigde Staten

8 Reacties op “Ingezonden | Competitievervalsing FFK?

 1. @Matcel Sweers
  De KKC neemt de ingezonden artikelen over uit het AD/Amigoe. Ongevraagd of de auteur er al dan geen bezwaar tegen heeft.

 2. “hoedanook”: Goed lezen is schijnbaar erg moeilijk. Voetbalregels zijn wereldwijd hetzelfde. Curacao heeft meegedaan via de Concacaf aan internationale toernooien die onder auspiciën van de FIFA en ook daarvoor gelden vastgestelde regels. Dat de FFK zelf regeltjes maakt is zoals vele zaken gebruikelijk op Curaçao. Een Curacaose competitie die gehouden wordt onder het “toeziend oog”van de FFK moet ook aan deze regels voldoen.
  Wat de KNVB hiermee te maken heeft? Daar kan men alle nodige informatie krijgen die nodig is voor het goede verloop van een competitie als men de regels niet begrijpt.
  Aangezien het bestuur van de FFK maar een beetje aanromelt, hetgeen blijkt uit hun beslissing adviseerde ik het gestelde.

 3. Indien de heer Sweers dit niet naar KKC heeft gestuurd , dient KKC de bron te vermelden en het niet als een ingezonden brief te behandelen. Het zal er door heen geslipt zijn KKC kennende.

 4. hoedanook

  @Opmerker,
  Sinds wanneer heeft de KNVB hier iets op voetbalgebied te beslissen? Jou referentie naar NAVU geeft ook duidelijk aan in welke tijd je jezelf nog waant. Tegenwoordig is er FFK en CONCACAF.
  FYI de clubs hebben niet geweigerd te spelen, zij stonden op het veld en hebben bij het begin en na rust de aftrap verricht.

 5. hoedanook

  @Sweers kent blijkbaar het ‘concept’ knipselkrant niet. Zo zou hij zich ook wat meer in de achtergronden van het voorval moeten verdiepen alvorens ‘competitievervalsing’ te roepen. Misschien was het commentaar van @Sweers bedoeld voor ‘eigen’ publiek, echter wij leven in een wereld van Internet, social media, Bitcoin, enz. In ieder geval zou Sweers/Willemstad blij moeten zijn met het niet hoeven te participeren in een “play-off” dat gedurende de vacantiemaanden wordt gespeeld.

 6. Marcel Sweers

  Het verbaasd mij enorm mijn opinie in de KKC tegen te komen, daar ik dit artikel niet naar de KKC heb gestuurd!

 7. Laten we het wel even in het juiste perspectief plaatsen. Het gaat om de Curacaose competitie, niet om de Champions League.

  De Curacaose competitie is de Fc Bolitas tegen de Fc Atrakos, wedstrijden die eigenlijk op de binnenplaats van Bon Futuro gespeeld hadden moeten worden.

 8. Volgens KNVB regels dient een club bestraft te worden als men een wedstrijd niet wenst te spelen.
  Het besluit van het FFK bestuur om beide clubs te belonen met 1 punt is dus belachelijk.
  In het verleden bestond buiten de CVB ook als overkoepelend orgaan de NAVU. Ik weet niet of de NAVU of ander overkoepelend orgaan nog bestaat, zo ja dan lijkt het mij verstandig om het probleem aan deze organisatie voor te leggen.
  Misschien is het tevens verstandig om deze zaak voor te leggen aan de KNVB of zelfs de FIFA. Curaçao zal dan geen beste beurt maken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *