28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Coronavirus maatregelen: even wat recht zetten

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Coronavirus maatregelen: even wat recht zetten
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Naam bij redactie bekend aan het woord.

 

Ik geloof in eigen mogelijkheden en dat doelen bereikt kunnen worden met samenwerking.

Maar ik maak onderscheid tussen zelf, gezin, buurt, eiland en wereld. Dus de problemen van de wereld hebben wel invloed op mij en mijn gezin maar zijn niet mijn probleem omdat ik niet de problemen van de wereld op kan lossen. Problemen van mij en mijn gezin zijn op te lossen door acties van mijzelf en dus ook geen problemen meer. De problemen van mijn buurt en mijn eiland zijn ook mijn probleem waar ik een bijdrage in heb en waar ik een rol kan spelen in de oplossing. De basis hierin is openheid en overleg. Het kiezen van een strategie om de problemen aan te pakken en het gezamenlijk uitvoeren van die strategie.

Bij de huidige corona crisis zijn er 3 aanpakken mogelijk:

  • Niets doen de economie (zover niet afhankelijk van externe factoren) laten draaien. En de ziekte over laten trekken.
  • Flatten the Curve. De ziekte rekken zodat het zorgstelsel niet overbelast wordt.
  • Het zo snel mogelijk uitbannen van de ziekte OP MIJN EILAND.

Optie 1, geeft de meeste slachtoffers en wordt niet algemeen gedragen. Voordeel is dat de locale economie blijft draaien en de mensen snel resistent worden.

Optie 2 de bevolking krijgt een 20% beperking en de locale economische activiteit zakt met 25%. De periode dat dit vol gehouden moet worden is meer dan ½ jaar. En als er te vroeg gestopt wordt met de maatregelen. Komen we alsnog in optie 1 terecht met de extra economische schade die bij deze optie hoort.

Optie 3 deze optie is mogelijk omdat we op een eiland wonen en we maar 150000 inwoners hebben. Dit is niet mogelijk op het vaste land. Alle bewoners in beperking alle contacten vermijden. En dit volhouden tot 14 dagen na de laatste melding. We zouden dan in 21dagen een corona vrij eiland kunnen zijn. Voordeel korte stop van de volledige economie. Minste slachtoffers. Nadeel de grenzen kunnen niet open voor dat er een vaccin is! En er blijft risico op besmetting.

Hierna is de crisis nog niet voorbij. De economie ligt nog op zijn gat maar kunnen we met steun aan de opbouw werken tot dat er een vaccin is en het tourisme weer op gang kan komen. Tot die tijd moeten we het met alleen de nationale economie doen.

Het is van belang dat we de afhankelijkheid van buitenaf zo snel mogelijk afbouwen. En weer op eigen benen gaan staan. Wat dus betekent dat alle overheidsfinanciën tegen het licht gehouden moeten worden. Inclusief die van de overheids NV’s.

De democratie versterkt moet worden zodat de kans op misbruikt en corruptie verminderd.

Er een uitgebreid economische forensisch onderzoek moet komen om zoveel mogelijk ” mis besteden” overheidsgelden terug te halen.

En projecten opgestart moeten worden die ten gunste zijn van de economische situatie van het eiland bijvoorbeeld;

  • Wind en zonne-energie projecten.
  • Garnalen kweken.
  • Champignons/paddenstoelen kweken.
  • Verbetering van de watervoorziening (water winning)
    En ik heb wel de overtuiging dat er meer projecten kunnen komen die goed zijn voor het algemeen nut en werkgelegenheid.

Ik denk dat deze projecten beter zijn dan mensen thuis laten zitten.
Ik weet niet of het al te laat is voor optie 3, maar ik vind optie 2, zoals hij zich nu ontplooid mogelijk de slechtste.

Het is mijn eiland en hier kan ik helpen.

Naam en adres bij redactie bekend,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

16 reacties

  1. “●ENNIA accountant hoofdelijk aansprakelijk.”

    @Knoek-koe: dan komt ENNIA er nog makkelijk van af:
    * transparantie rondom salarissen en bonnussen RvB en RvC
    * RvC (Saleh en Gomes-Casares) en public ondervragen hoe men toezicht heeft gehouden
    * facturen en bonnetjes van happy hours van Reinald Curiel over de laatste 12 jaar opvragen

  2. ……”De democratie versterkt moet worden zodat de kans op misbruikt en corruptie verminderd”……

    De controle en corporste governance moet sterker worden, dus sterkere functiescheidingen, interne controle, budgetdisciplineen, geen partijvazallen in RvC zonder expertise, álle salarissen en bonussen directie transparant, onafhankelijke aanstellingen. openbare aanbestefingen voor álle projecten. Geen Camelias, Martinas, Wielsen , etc en/ofdure juristen en accountantsvriendjed mee, alles via openbare aanbestedingen

    sterkere Code of ethics directie: geen Heer’n en kampeer directeuren. Alle bonussen en grstificaties + salarissen in de jaarrekening.
    Prestatienormen voor alle staats directie

    Strengere corporate wetten inzake schijn van belangenverdtrengeling.

    Democratie: opleidings eisen parlement /of strikt marktconform betalen naar opleidingsniveau, dan haken ze gauw af / stemwijzer instrumentsrium.

  3. ……..”Er een uitgebreid economische forensisch onderzoek moet komen om zoveel mogelijk ” mis besteden” overheidsgelden terug te halen”…….

    Om te beginnen:

    ● MDPT 18 Miljoen, Werner Wiels c.s.
    ● CBCS Bonussen directie Noodregeling Giro
    ● CBCS Studieverlof regeling Zus delanooy.
    ● INSEL AIR 32 miljoen consultants + aandeelh.
    ●SVB fantoomdeclaraties Huisartsen + specialisten.
    ●KODELA Schade blackout op directie verhalen
    ●ENNIA accountant hoofdelijk aansprakelijk.
    ●CBCS substandaard toezicht entiteitem
    ●Algemene rekenkamer substandaard controles
    ● GIRO Directie + RvC Hoofdelijk aansprakelijk
    ●FOL Godett : nummerplaten terugvorderen.
    ●HNO Substandaard project management.
    ●CBCS Substandaard noodregelingbeleid.
    ●UTS Voormalig CEO + CFO + RvC aansprakelijk.
    ●UTS Huisaccountants hoofdelijk aandprakelijk
    ●BZV Directie + RvC + Huissccountant.
    ●ALM Diverse ex directeuren
    ●etc etc vul zelf maar in

    …zullen er vast meer zijn.

  4. ……….”Wat dus betekent dat alle overheidsfinanciën tegen het licht gehouden moeten worden. Inclusief die van de overheids NV’s”……….

    Dat zou i.d.d. een vereiste móeten zijn.
    Geen vriendjes, familie / partij vazallen meer op cruciale posten die belagenverstrengeling bevorderen.

    Kandidaten aan een onafhankelijke ballotage commissie blootgestellen.

    Daarnaast is het ongehoord dat er anno 2020 nog steeds (Staats) NV’s / diensten zijn de jaren achterlopen met de jaarrekening/ onderzoeken / audits.

  5. Dus ik vrees dat we gewoon weer doorgaan op de oude voet en dat is de boel leegjatten en iedereen aan zijn lot overlaten.
    En ik dus ook. En ik denk ook niet dat er activiteiten ondplooid worden om iets te doen. Dat de bevolking aan de bedelstaf gaat en het bedelgeld dat voor de goede sier door de regering wordt uitgekeerd betaald gaat worden door Nederland (waar uiteraard ook het nodige in de verkeerde zakken gaat verdwijnen) en er dus niets gaat veranderen. Terwijl als er juist nu projecten, met de noodhulp, gestart kunnen worden de werkeloosheid wordt bestreden en de eigen waarde behouden blijft en er minder aan de strijkstok blijft hangen. De 60% van beroepsbevolking moet aan het werken en niet aan het bedelen.

  6. @ Dislect,

    Het is een leuke voorzet, maar het zet geen zoden aan de dijk. We hebben hier een beroepsbevolking van grofweg 90.000 man en die ga je niet aan het werk helpen met garnalen kweken, landbouw etc. Daarvoor zijn die beroepen niet arbeidsintensief genoeg.

    Maar misschien moeten we deze situatie gewoon op een andere manier bekijken. Wellicht moeten we gewoon accepteren dat dit soort gevallen exceptioneel zijn. Het is een onzichtbare en lastig te begrijpen aanval op ons economisch bestaan.
    Echter, wij zijn niet de enigen, de hele wereld heeft er mee te maken en ondervindt de problemen. Overal ter wereld is de handel ingezakt, is de productie ingezakt en er zijn slechts een paar sectoren die nog wel door kunnen werken.
    Anders gezegd, gedeelde smart is halve smart en wij mogen daarnaast nog blij zijn dat we hier, tot nu toe, het aantal corona gevallen behoorlijk hebben weten te beperken.

    Zou Curacao dan nog iets anders kunnen doen, wellicht in de toekomst ? Helaas heeft industrie hier ook geen toekomst. We hebben zelf geen grondstoffen en ze zijn ook niet in de buurt te vinden. Onze kosten voor water en electriciteit zijn absurd hoog. Het opleidingsniveau van velen is veel te laag. Het arbeidsethos ligt onder het vriespunt en het eiland ligt ook niet in de buurt van een afzetmarkt, om maar een paar dingen te noemen.

    Wellicht moeten we, net zoals veel andere eilanden in het Caribisch gebied, accepteren dat toerisme ons belangrijkste wapen is. En helaas is dat nu even afgesloten, maar het komt wel weer terug. Ook St Maarten is weer teruggekomen van de bijna totale vernietiging door orkaan Irma. St Maarten had al weer meer cruiseschepen per dag dan wat wij hier ooit hebben gehad.

    Dus wat kan dan wel ?

    I.p.v. te focussen op andere mogelijkheden zou ik meer in gaan zetten op onderlinge samenwerking en voorbereiding op dit soort gevallen. Helaas vereist dit leiders met een visie, leiders die niet alleen maar aan zichzelf (of hun familie) denken, maar die aan de gemeenschap denken. We zullen onze staatsschuld zo snel mogelijk af moeten gaan bouwen, dat geeft ons weer de ruimte om te lenen wanneer dat mogelijk is.
    We zullen met z’n allen een flinke stap harder moeten gaan lopen voor minder geld. Oftewel geen filmsterren salarissen meer voor allerlei bestuurders. Het ambtenarenstelsel, net zoals Bonaire, op gaan leiden zodat ze weten wat ze doen en dus efficiënter gaan werken. Iedereen die er niet thuis hoort of die niet naar behoren werkt wordt ontslagen.
    We zullen meer moeten gaan doen voor investeerders. I.p.v. hen het leven zo zuur mogelijk te maken of hen te voorzien van totaal onzinnige incentives (welke niets opleveren voor het eiland), moeten we hen een pakket aanbieden dat zowel goed is voor het eiland als goed voor de investeerder.
    Ik hoor dat Klesch nu nog langer wil gaan wachten met het overnemen van de raffinaderij, dus dat moet meteen de kop worden ingedrukt. Langer wachten en dus verplichtingen niet nakomen ? Prima, dan ook Bullenbaai uit de deal halen. Het kan niet zo zijn dat Klesch alle voordelen krijgt en het eiland alle nadelen.

    Ergo, we zullen onze hele manier van werken, van doen, van leven, van besturen etc om moeten gooien. Echter, dat vereist integriteit, doorzettingsvermogen, intelligentie en motivatie.
    Helaas zijn al die zaken op dit eiland amper aanwezig.

    Dus ik vrees dat we gewoon weer doorgaan op de oude voet en dat is de boel leegjatten en iedereen aan zijn lot overlaten.

  7. Met alleen commentaar ( hoe terecht dan ook) op de regering gaan we geen verbetering van de situatie krijgen. Als er door ons, bewoners, nu eens constructief wordt nagedacht over hoe het wel zou kunnen hebben we kans dat het ook beter gaat worden.

  8. Als flatten the Curve niet de strategie is wat is het dan wel? En mijn eiland omdat ik er woon niet weg wil en ruim 100 jaar familie geschiedenis hier heb.

  9. Ik weet niet maar ik heb altijd een beetje argwaan tegen mensen die het over “Mijn eiland of Mijn land” hebben. Het zou best kunnen omdat ik dat al te vaak in relatie met buitenlanders heb gehoord.

    In deze tijd is alle mening welkom ook domme, de schrijver heeft het over flatten de curve als optie-2 dat is niet van toepassing hier de capaciteit is te gering.

    Waarschijnlijk kunnen wij Camelia-Römer die het geld ipv in de zorg in zakken van consultants heeft gestoken of Constancia die mondkappen heeft gestolen.

  10. @Ambulant: “Er is geen gat in de markt hier.”
    Waarom waren hier dan plantages die voedsel exporteerden? De grond ligt er al en water komt gratis uit lucht vallen, en de zonne-energie schittert je tegemoet.
    Waarom werden door Spanjaarden, Engelsen, Nederlanders etc. gevochten om Curacao? Vanwege de superbe logistiek ligging.
    Don’t put all your eggs in one basket, zegt men in het Engels. De gemakzuchtige mono-economie gebaseerd op toerisme breekt nu op.
    Het devies moet zijn: diversificatie en meer zelfvoorziening. Begin met landbouw, tuinbouw en veeteelt.

  11. Ok Dislect. Duidelijk. Je probeert oplossingen te vinden. Heel goed.
    Misschien dat economische zaken nu al plannen moet maken om te bezien of er bedrijven (multinationals, of andere kleinere bedrijven) productie capaciteit willen overhevelen naar Curacao voor export de wijde wereld in. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Nestlé, Unilever, kledingindustrie, assemblage industrie.
    Betere opleiding verzorgen. Overheids dienaren de laan uitsturen. Echte professionals aantrekken van buitenaf.
    Maar nogmaals de toekomst zal het leren.

  12. Ik hoef geen gelijk te krijgen, en ben geen Oracle. Het enige dat ik geef is mijn visie met opties. Als iemand een andere visie met opties heeft. Die een alternatief voor klagen en bedelen is en waarschijnlijk veel beter als de mijne deel ze.

  13. Ik hoef het niet leuk te vinden, ik vind de situatie niet leuk. Ik opper alleen suggesties over projecten die mogelijk gedaan zouden kunnen worden voor het algemeen nut zodat we tot de toerist terug komt niet op onze duim hoeven te zitten met het bedel handje omhoog. En het zijn maar suggesties, iets reëler als 1000 koeien (hoop ik) dus schiet gerust verder.

  14. Je gaat di niet leuk vinden..
    Maar… Garnalen kweken…..
    Tuurlijk. Zalm vis… Nou als je even op internet had gezocht… Dan weet je dat dat hier niet werkt. Waar komt dat voer vandaan dan..
    Luisterd kerel elke makamba die hier op vakantie komt heeft als sport iets te verzinnen om business hier te doen.
    Nou.. Dat is er niet.. Er is geen gat in de markt hier. Ons probleem is we hebben geen markt. We hebben toerisme.
    Maar nu even niet meer.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties