28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Corruptie-mantra lost niets op, regulering wel

HomeLandenArubaIngezonden | Corruptie-mantra lost niets op, regulering wel
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Hennie Harinck aan het woord.

Het overkomt mij sinds jaar en dag als argeloze krantenlezer en radioluisteraar in Nederland: als het over corruptie gaat, dan volgt niet lang daarna de naam van een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden: Curaçao. Het lijkt een ingesleten mantra geworden die het overzeese land geen goed doet.

Eén van de namen die steeds weer opduikt in dit verband is die van de Nederlandse parlementariër Ronald van Raak die voor de Socialistische Partij (SP) sinds 2006 een zetel bekleedt in de Tweede Kamer. Van Raak werd onlangs geïnterviewd op Radio 1 door Jort Kelder, die hem over het item corruptie bevroeg.

Ook hier dook de mantra weer op, nu aangevuld met de bewering dat de ‘gokmaffia de baas is op de Caribische eilanden’. Van Raak ziet een groot complot van maffiosi die miljarden aan drugsgeld witwassen, onder meer via online gokken. Kelder reageerde met de – terechte – opmerking dat we dan evengoed de provincie Brabant kunnen noemen als zijnde in de greep van de drugsmaffia.

Het is jammer dat Van Raak als een activistische dominee de Curaçaose werkelijkheid in zijn mal van ‘geloofsovertuigingen’ probeert te proppen. Want hoe ‘corrupt’ Curaçao ook moge zijn, het is en blijft een democratie die op basis van een rechtssysteem functioneert. Kijken we naar recente veroordelingen dan zien we dat politici die het niet zo nauw nemen met de rechtsstaat achter de tralies belanden: het overkwam oud-minister George Jamaloodin (28 jaar cel).

En over witwassen gesproken, eind september werden zes verdachten in de witwaszaak Troja veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen. Het betrof hier het ‘swipen’ van Venezolaanse creditcards in ruil voor Amerikaanse dollars. Er werd gebruikgemaakt van valse facturen waarmee men zogenaamd kleding had gekocht via de lingeriewinkel Monterrey, terwijl er in werkelijkheid werd geswipet. Het geld dat zij hiermee verdienden werd witgewassen door het uit te geven.

Tussen ideaal en realiteit ligt nog een wereld te gaan, zoveel is zeker, en dat geldt niet alleen voor Curaçao, maar ook zeker voor Nederland waar de strijd tegen de macht van de onderwereld bepaald nog niet gestreden is.

Wat de online gaming-sector betreft, had het Van Raak gesierd als hij ook had gewezen op de grote veranderingen die reeds hebben plaatsgevonden in het kader van de bestrijding van belastingontwijking. Als lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) hebben Nederland en Curaçao al werk gemaakt van het actieplan om ondernemingen belasting te laten betalen in het land waar de winst wordt gemaakt.

Implementatie van de plannen heeft geleid tot afspraken tegen belastingontwijking door uitholling van de grondslag (base erosion) en winstverschuiving (profit shifting). Deze grondslag verwijst naar de wijze waarop belastingheffing kunstmatig wordt omzeild; winstverschuiving duidt op het fenomeen dat bedrijven winst willen laten belasten in het land waar de tarieven het gunstigst zijn.

Die wetgeving aangaande de bestrijding van belastingontwijking betreft niet alleen de e-gamingsector, maar alle onderdelen van de Curaçaose economie. De Curaçaose regering probeert medetransparantie en lokale ‘substance’ in bedrijfsvoering verplicht te stellen.

Maatregelen om crimineel gedrag op te sporen en te voorkomen zijn eveneens te verwachten vanuit Europese antiwitwasrichtlijnen. Invoering betekent dat het onmogelijk wordt voor de werkelijke ‘beneficial owner’, de uiteindelijke belanghebbende, om zich te verschuilen achter een fake owner. Complexe bedrijfsstructuren en misbruik van legale entiteiten kunnen ermee tegen worden gegaan. In dit kader wordt gewerkt aan een centrale database van bedrijfsgegevens.

Kortom, het is niet alleen maar kommer en kwel, zoals Van Raak stelt. Bedrijven die opereren in de Curaçaose zakelijke dienstverlening, ook bedrijven die van de e-gamingsector deel uitmaken hebben wel degelijk de handen uit de mouwen gestoken.

De uitdaging die er ligt is de regulering zo toe te passen dat zowel de zakelijke dienstensector als het Land Curaçao, en dus de bevolking, er garen bij spinnen. Gejammer van politici als Van Raak zet in deze kwestie geen zoden aan de dijk, en zou zelfs eerder contraproductief kunnen uitpakken. Immers, als er iets is waar de Curaçaoënaar van gruwt dan is het wel het opgeheven vingertje van een activistische ‘dominee’-politicus als Ronald van Raak.

Hennie Harinck
(oud-redacteur Algemeen Dagblad Curaçao en oud-redacteur Amigoe),

Nederland

Naschrift KKC

Klik hier voor het allereerste ingezonden artikel van oud Amigoe en Antilliaans Dagblad journaliste Hennie Harrink tegen de Knipselkrant, de KKC hoofdredacteur en anti-gokcorruptieblogger Nardy Cramm. Voorafgaand aan recht- en tuchtzaken wordt door de KKC niet inhoudelijk op de zaken ingegaan, om discussies buiten de rechtszaal te voorkomen. Dit is de link naar de aanleiding n.a.v. de nieuwe hetzelze aangehaalde BBC reportage

Voor de eerste aflevering van 24 juli 2019 “BBC | The Gamble Network: The Loot Box scandal” klik hier

Voor de tweede aflevering van 31 juli 2019 “BBC | The Gamble Network: Spin till you win” klik hier

Voor de derde aflevering van 7 augustus 2019 “BBC | The Gamble Network: How gambling interests bought a country” klik hier

Voor de reactie van de Curaçao Internet Gaming Association (CIGA) op de BBC uitzendingen van 7 augustus 2019, klik hieronder

Dit is de link naar de aangehaalde BBC reportage

Dit is de link naar de aangehaalde TROS-VARA uitzending van 12 oktober 2019 op NPO: ” Op Sint Maarten, Curaçao en steeds vaker ook op Aruba, zie je dat de onderwereld, de gokmaffia, de baas is. Zeker met online gokken zie je dat er miljarden worden witgewassen, voornamelijk drugsgeld. Het is een systeem dat in de lucht gehouden wordt door KPMG, door banken, door Nederlandse fiscalisten.””

7 reacties

  1. Kun je als (ex-)hoofdredacteur van genoemde kranten onafhankelijke journalistiek hebben bedreven? Was je financieel dan niet met handen en voeten aan de heersende elite vastgeketend?
    Je kunt uiteraard ,niet altijd onterechte, kritiek uiten op KKC maar zelf kritiekloos het eiland verdedigen, zeker als onafhankelijke journalist…nou ja verslaggever is een beter woord…… is een tweede vind ik.

  2. “als het over corruptie gaat, dan volgt niet lang daarna de naam van een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden: Curaçao.”
    en wat is daar onlogisch van? Als het over mass shootings gaat, volgt toch ook altijd de naam van de VS? Als ik aan corruptie denk, schiet HNO, Insel Air, Rene Romer, de gehele CBCS en ENNIA, die kerel van Hato, en wellicht nog tal van andere Curacaose instanties en personen door mijn hoofd.

    “evengoed de provincie Brabant kunnen noemen als zijnde in de greep van de drugsmaffia.”
    in de provincie brabant is niet 21% van de bevolking werkeloos en leeft 1/3 beneden het bestaans minimum

  3. Mevrouw Harinck lijkt geen fan te zijn van Ronald van Raak.
    Dit blijkt het duidelijkst uit haar slotzin ‘Immers, als er iets is waar de Curaçaoënaar van gruwt dan is het wel het opgeheven vingertje van een activistische ‘dominee’-politicus als Ronald van Raak.’.

    Ik neem aan, dat de KKC-redactie aan Ronald van Raak zal vragen te reageren op bovenstaande brief.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties